čtvrtek 31. října 2019

Český handmade / Láska jménem merino

Zhruba před šesti lety jsem navázala opravdu silný vztah s dětským oblečením z merino vlny. Klárce bylo půl roku a my jsme zatoužili poprvé vyrazit na hory. No, na hory. Na Šumavu, abych byla přesná. Bylo jaro. Velmi studené jaro. A vlhké jaro. Klára byla malý plaz. Do té doby jsem znala jenom štítek "100% bavlna". Ale hory přece! To už zasluhuje trochu funkčního oblečení. Tak Klárka dostala svoje první pidi softshelky a taky první rostoucí body z merina. To bodyčko s modrými ježky od Crawler pořád máme, a věřím, že ho i slušně prodám. Tyto věci mají sice vyšší pořizovací náklady, ale jejich hodnota díky kvalitě zas tolik neklesá. Od té doby jsme spolu s merinem ušli dlouhou cestu. K bodyčkům postupně přistávaly legíny, tílka, trička a kukly. Vidím i cestu, které ušlo samotné české merino. Gramáž, barvy, vzory, vychytávky i kousavost. Té se mnoho lidí bojí. Já osobně klasickou vlnu z tohoto důvodu nemusím, merino mi přijde tak moc odlišné a děti nikdy nekousalo. Nosí ho skoro celoročně při určitých příležitostech - v létě na cestování jim oblíkám letní slabou verzi merina Crawler, od podzimu do jara nosí merino jako hřejivou podvlékací vrstvu a na kukličky nedám dopustit.


Když jsem na konci léta zrevidovala naše zásoby, musela jsem doobjednat tričko s dlouhým rukávem pro Jakoubka a hlavně teplou kuklu pro Matýska. Vyrostli, kluci moji. Zaujaly mě merino výrobky české firmy Dupeto. Protože ty vzory. Jedno velké ach. Dupeto navíc používá nejjemnější merino vlnu na trhu (značka Schoeller), tak jsem na ni byla zvědavá.


 
Jakoubkovo triko je černo tyrkysové. Krásná kombinace. Ne, že bych nebrala všechny. Ale ten tyrkys to vyhrál, přebil i dinosaury. Střihově je skvělé - má dlouhé lemy na rukávech, takže opravdu s dítětem roste, aniž by se musely rukávy nevzhledně ohrnovat. Předpokládám, že mu pokryje i příští zimu. Navíc pěkně drží na zádech, je dostatečně dlouhé. A jaktože ten vzor? Přední díl je totiž zdvojený - vnitřní dotyková vrstva je černé merino, vnější vrstva s obrázky je biobavlna. Je úžasně teplé, tento typ je vhodný od podzimu do jara (na léto by podle mě hřálo až moc).


 
Z miminkovské kukličky Matěj dávno vyrostl a tak dostal novou. Klára s Jakubem kukly nosí prakticky celou zimu, nosí je rádi, bez řečí. Ví totiž, že jim bude teplo, že jim nepotáhne ani na krk ani na uši. Kukla prostě drží. Je skvělá i pod helmu - jak lyžařskou, tak na kolo, takže za nás nezbytná položka šatníku. Trochu jsem se bála, co na to Matěj. Zatím si to nedovede tak logicky ospravedlnit, jak ti dva starší. Čepice hluboce nesnáší. Jakékoliv. I v Chorvatsku seděl na pláži bez pokrývky hlavy. Jediný. Všechno si sundával. I toto je výhoda kukličky. Tu si jen tak jednoduše nestáhne. Poprvé a podruhé řval a chtěl si urvat hlavu. Včera jsme byli venku za tmy a byla už fakt kosa. A on asi sám uznal, že je mu v ní dobře. Tak si ji nechal. A dnes taky. Hurá. Další výzva překonána. Dupeťácká kukla je dvojvrstvá - uvnitř merino, nahoře designový úplet. Mimochodem, bylo těžké vybrat jen jednu. Nakonec mě nejvíc zaujala modrá kukla s racky. 



 
Co nejdřív musím ještě doobjednat merino legíny pro Klárku a Kubíka, chystáme se totiž na hory a jsou mnohem hřejivější než klasické punčocháče. U legín z merina mě trápí jediná věc - jak děcka lozí po kolenech (ano, i ti velcí!), časem to prošoupou. A to pak bolí. Hrozně mě to bolí. Vím, že je to spotřební zboží, ale... Takže buďto zákaz kolen, nebo hned převlíct!

 
A pak mám ještě jeden problém. Dost zásadní. Někdy nevím, jak s tím přestat. Nabídka je totiž strhující a já bych si přála mít doma snad všechno. Teď mi momentálně nejvíc v hlavě leží ty jejich božské mikiny...

 
Co vy a merino? Našly jste se v něm taky? Oblíkáte dětem? A co merino pro dospělé? Já se k prvnímu nákupu teprve odhodlávám.
 
AKCE DOPRAVA ZDARMA NA MERINO DUPETO
 
Pokud si do sobotní půlnoci (9.11.2019) objednáte jakýkoliv výrobek z merina značky Dupeto, zvolíte dopravu přes Zásilkovnu a do poznámky uvedete kód "blogzrzky", máte dopravu gratis. Cenu v objednávce musí holky upravit ručně, neplaťte tedy rovnou a počkejte až na upravenou fakturu, která vám přijde mailem už bez poštovného. Teď je ten čas na merino!
 
-
Tento článek vznikl na základě neodolatelné spolupráce s firmou Dupeto.

6 komentářů:

  1. Merino pouzivame, s rozumem :-) Vybiram takove, aby bylo kvalitni a museing free nebo jak se to pise :-) Na leto maji deti deti kratasy, boxerky a trika do autosedacky, kdyz je horko, tak v nich spi. Rano premachnu vecer je suche, tedy staci po jednom. Na zimu kazdy jedny leginy ktere jdou pod zimni kalhoty. A oba maji kukly,letos poprve si mladsi zacal ztezovat, ze ho to skrabe a kouse, predchozi roky mu to nevadilo, ma obleceni z predchozich let. Koupim vetsi, diky strihum vydrzi minimalne dva roky i vice. S prodejem to neni az tak zhave, proto kupuji minimalne, jen co je potreba. No a na zimu maji kazdy jeste merino ponozky, ja take. Mam i kojici merino triko, toho se budu muset zbavit, kdyz uz rok nekojim. Ale kdyz jsem nosila akojila mladsiho,bylo fakt super, v létě i v zime :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak to toho máte ještě víc než my :))) Já se odhodlávám k nákupu merina trika pro sebe a pro Chlupáče na dlouhé cesty autem v létě...

      Vymazat
    2. Jani, kdybys chtela kojici triko velikost M od crawlera, tak levne levne prodam :-) Je ruzovo-fialove s kralicky :-) Ale to spis pro tebe nez pro manzela :-)

      Vymazat
    3. Jani :)) Hrozně jsem zhubla, tak si nejsem jistá tím emkem. Myslíš, že bys mi poslala víc info na mail? blogzrzky@gmail.com? Díky moc.

      Vymazat
  2. Merino jsme objevili kvuli synovu AE a opravdu skvela vec. Deti maji kukly, leginy (pani v opravne odevu na me vzdy nevericne kouka, kdyz ji je tam nesu na vyspraveni a vzdy se pta, zda to jeste ma cenu :-), triko s DR, overal na spinkani a letos jsme pridali i ponozky. S temi jsem si i ja zacala uzivat vyhod merina :-D.
    Jinak docela zajimava novinka je merino kalhoty od ceske firmy Lasting, kdy vnitrni vrstva je merino a vnejsi pak technicky uplet. Jsou ale opravdu dost teple, takze asi spus na samostatne noseni nebo podvlikaci vrstva ve velje zime.
    Diky za nabidku od Dupeto, super ;-).
    P.S. Jak oblekate skolaky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky za komentář. Jo, merino je super pro atopiky, byl to jeden z důvodů, proč jsem ho tenkrát Klárce koupila. Někdo vám to merino spraví? To je fajn, i prošoupaný kolena?? Díky za tip na Lasting, musím mrknout.
      Já školáky ještě nemám, dceři je 6 a má poslední rok ve školce. Jsou hodně venku, za každého počasí, merino se tedy hodí. A softshel je věc nezbytná :)))

      Vymazat