neděle 13. října 2019

Knihy pro děti / Moje maminka je nejsilnější na světě

Tato milá kniha mi tak moc připomíná náš rodinný příběh, že vám ji chci ukázat, pokud ještě neznáte. Nějak tuším, že podobné situace se odehrávají i u vás doma. Ještě donedávna jsem byla Jakubův výhradní nosič. Náš Jakoubek je totiž neuvěřitelný sběratel. Venku sebere všechno. Mami, tento klacík je tak zvláštně zakroucený. A podívej se na tu velkou kůru, co vypadá jako kus čokolády. Hele, zapalovač. Tento střep by se mi mohl hodit. A tyto ulity by se nám hodily na výzdobu. Počkej, ještě šiška, ořech a těchto dvanáct kamenů. Tak, poznáváte se už taky? Přiznám se, že teď už mu to moc nežeru. Nes si sám, co potřebuješ. Ale každý týden musím dělat velkou debordelizaci kočárku, jak tam Matějovi leccos přistane. Každý den po školce vysypáváme všechny kapsy, dáváme do misky k botníku, odkud poklady nenápadně postupně opět mizí :) Nesmím zapomenout na chudáka pračku, co ta už zažila. A abych byla spravedlivá, Klára na tom není o moc líp. Minulý týden se vrátili ze školkového výletu v lese s batohy narvanými kaštany. Každý jich nesl tak pět kilo. A vsadím se, že vůbec nemrčeli, že je mají těžké...
 

Kniha Moje maminka je nejsilnější na světě z nakladatelství Host (rok vydání 2019) popisuje velmi něžně tento drsný nešvar. Maminka medvědice taky s láskou nosí všechny medvídkovy poklady, neváhá pomoct ani svému synovi, ani svým kamarádům. Je to vlastně taková super medvědice. Jenže jednou jí dojdou síly a všichni si naštěstí uvědomí, že mají co splácet. Jednoduchý příběh pro malé čtenáře se silným poselstvím. O tom, že nejde jen brát.
 




 
Text a hlavně ilustrace jsou vtipné. Zábavné je třeba nahlédnout do máminy kabelky, což je vlastně taková bezedná díra. Opravdu někdy musím žasnout, co u sebe nosíme, na kolik věcí musíme jako mámy myslet, kolik prostoru pro své děti obětujeme. Nejvíc se mi líbí citát: "Zato moje maminka se neunavila nikdy!".



 
Publikace o 32 stranách je skromná na slova, proto ji zvládnou i velmi malé děti (2+). Je o mnoho bohatší na ilustrace, které jsou velice povedené. Hlavní myšlenka je jasná, vzít si z ní mohou jak děti, tak mámy. Děti si možná skrze knihu uvědomí, že máma je sice ta nejsilnější na světě, ale taky někdy potřebuje s něčím pomoct. A mámy by si zase mohly připomenout, že na to nejsou samy. Že když dají dětem důvěru, s lecčím mohou pomoct. Opět jde vidět, jak i kniha o pár větách dokáže šířit silné emoce.
 
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Host.

Žádné komentáře:

Okomentovat