úterý 23. července 2019

Chytrá hra / Skluzavky a žebříky

Vlastně ani nevím, jaktože jsem se k této známé a zábavné hře dostala tak pozdě. Tak rádi hrajeme, tak ráda hledám stolní hry, které zvládnou už menší děti, tak ráda mám doma deskovky, co propojují zájmy a schopnosti různě starých dětí. Předpokládám, že deskovka Skluzavky a žebříky je notoricky známá, ale stojí za to ji tady na blogu mít. U nás totiž slaví už několik měsíců velký úspěch. Vzala jsem ji jako překvapení dětem na dovolenou v Tatrách a hráli jsme každý den několikrát. Naprosto předčila moje očekávání.


Zábavná deskovka Skluzavky a žebříky značky eeBoo je hra, kterou zvládnou v pohodě už tříleté děti. Měly by ale umět napočítat do šesti, příp. jim s počítáním bude někdo trochu pomáhat. Postavičky zajíců a želviček (vyrobené z pevného lesklého kartónu) se pohybují po políčkách 1-63. Cíl je jasný - být na té kýžené "63" jako první. Je to tudíž hra, která má vítěze i poražené, na což nemusí být vaše dítě ještě mentálně zralé. Cestou čekají hráče různá překvapení. Je fajn vyhýbat se skluzavkám, které vás pošlou šupem dolů, naopak se modlit v žebříky, po kterých si urychlíte cestu vzhůru. Strašně se mi líbí nahrazení tradičního vrhu kostkou zatočením prostou ruletou. To děti bavilo ze začátku úplně nejvíc. Pro malé děti to dokonce může být jednodušší než dobře provedený hod kostkou, stejně tak manipulace s kartónovými postavičkami je pro malé prstíky příjemnější (oproti titěrným figurkám).






Skluzavky a žebříky jsou jednoduchou a poměrně svižnou hrou, ve které se pořád něco děje, takže snadno udrží dětskou pozornost. Mně třeba přijde mnohem zábavnější než obligátní Člověče, nezlob se. Líbí se mi, že se ve hře už pracuje i s nějakými nástrahami a výhodami, ale přesto není pro děti složitá. Klárka s Kubíkem jsou schopni zahrát si hru i sami dva, což u některých her nejde, protože potřebují drobnou asistenci.




Her značky eeBoo máme doma už několik (včetně opravdu krásných puzzle) a zatím jsem se nikdy nezklamala. Vždycky mě překvapí kvalitní zpracování a dokonalý design. Sama jsem zvědavá, co přibude do sbírky jako další :)

4 komentáře:

  1. vypadá moc hezky, ale ta cena je dost krutá :) asi vsadíme na podobné levnější verze nebo na bazarové Žížaly. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, jasně, tohle berte jako tip na hru, já ji vůbec neznala, z dětství ji neznám a určitě je na trhu spousta možností, které udělají stejnou radost :) Já totiž hry a hračky nakupuju prakticky ve třech-čtyřech eshopech, kde vím, že nešlápnu vedle, tak mám možná menší rozhled :D

      Vymazat
  2. Tohle vypada dost podobne jako hra Zizaly, kterou asi pred 15 lety dostala moje sestra. U nas ale bohuZel moc velky uspech nezazila, všichni jsme ji nesnaseli, protoze byla nekonecna. Kdyz uz to vypadalo, ze uz nekdo konecne vyhraje a skoncime, tak sup dolů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nevím, jestli je tato hra jinak udělaná, ale nám se celkem daří dokončovat rychle. Není táhlá, jinak by to děti nebavilo :)

      Vymazat