pondělí 27. května 2019

Knihy pro děti / Kůzlátka

Na každou dovolenou dětem přibalím do kufru překvapení, vlastně rovnou dvě. Vždycky jedna nová knížka a jedna hra. Něco nového neokoukaného se nám už nejednou osvědčilo. A protože je potřeba sladit zájmy a schopnosti pětileté holky a tříletého kluka, musím to vždycky dobře promyslet. Knížky v tomto případě volím spíš "povídkové" než encyklopedické, abychom měli uklidňující materiál před spaním po náročném dni. V Neapoli nám dělala společnost Nela a růžová velryba, v Chorvatsku Zubr. No a do Tater jsme si vezli Kůzlátka z nakladatelství Portál.


Předpokládám, že pohádku o kůzlátkách znáte. Je notoricky oblíbená mezi rodiči, v klasické verzi totiž pojednává o zlobivých mláďátkách, které neposlechnou svoji maminku, a draze za to zaplatí. Boj dobra se zlem. Poučení pro děti. Nástroj pro rodiče. Klasika, která by v našem repertoáru chybět neměla.





Jenže tato kniha není taková, jaká se na první pohled zdá. Je to kniha 2 v 1. Z jedné strany jeden příběh, z druhé strany příběh jiný. Jeden je o těch neposlušných kůzlátkách, kdežto z druhé strany si přečtete o kůzlátkách poslušných. O kůzlátkách městských, vychytralých. Ty vlkovi neotevřou. Ani náhodou.



O klasickém příběhu psát asi nemusím, ale na tom druhém - modernějším - prostě musím zdůraznit ten ostrovtip, který bude děti bavit. Mě totiž baví taky. Před chvílí jsem knihu zrovna dočetla a musela jsem se smát společně s Klárkou a Kubíkem.




Kromě samotného nápadu popsat v jedné knize dvě varianty příběhu musím vyzdvihnout překrásné a propracované ilustrace slovenského výtvarníka Vladimíra Krále. Často se mě ptáte na věkové určení - tak v tomto případě doporučuju pro děti 3+. Text je jednoduchý, svěží, čtení celkem tak na 15-20 minut.

2 komentáře:

  1. Knížku jsme měli nedávno doma půjčenou z knihovny. Ilustrace krásné, ale spíš než o chytrých kůzlátkách, to bylo o hloupém vlkovi. Zvládala už i dcera 2+ 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, vlk je ten, co nechodil do školy :D Ale nám se to tak líbí, že všechno odpouštím :) J.

      Vymazat