pondělí 15. dubna 2019

Matěj / 6. měsíc s třeťátkem

Půlroční mimino. Panejo. To je aspoň milník. Přijde mi, že ho hrozně málo fotím. Klárku jsme fotili od rána do večera, zprava, zleva, ale znáte to... Navíc mi přijde, že ten náš byt je čím dál míň fotogenický. Než najdu nějakou vhodnou kompozici, než odtáhnu hromadu hraček a posbírám svršky a odstrčím Jakoubka, Matěj se přestane chtít fotit. Začíná se silně a hlasitě! prosazovat. Už v břichu to pro něj musel být parádní mejdan, jak slyšel ty dva furt křičet (máte taky hlasité děti??) a teď bez jakékoliv izolace si asi řekl, že už by to stačilo. A začal být taky dost hlučný. Furt na nás něco pořvává, někdy mi přijde, že nám všem v té své miminkovské řeči nadává. Kromě nesmyslného žvatlání a brmlání milionkrát za den použije tyto dva výrazy: "Ka" a "Ag". Klárka s Kubíkem si to přivlastňují, a prej to "káčko" jsou určitě jejich jména. A taky všechno ostatní.


Jak ho minulý měsíc bralo zkoumání svých rukou, teď je naprosto hotový ze svých nožiček. Když je v pohodě, vydrží si s nimi hrát a povídat klidně půl hodiny. Ideálně, když je holý, to si palec od nohy s přehledem nacpe do pusy. Děcka se z toho válí smíchy. Ani jeden z nich to podle mě nedělal.

 
Celý měsíc měl na to, aby otočky na břicho přivedl k dokonalosti. Převrací se na břicho i když vlastně vůbec nechce. Pud a radost z nově získané dovednosti je silnější než únava a nechuť být zrovna na břichu. Někdy to na mě zkouší i uprostřed noci, nevím, jak by se takhle teda nakojil, tak ho metám zpátky. Strašně rychle se na bříšku točí dokola. Jak blesk. Už má konečně i výdrž. Péruje na kolenech, ale nijak jinak se zatím moc nepohybuje. Dokáže sebou šoupat jen o pár cenťáků.


Jednoduchá chrastítka ho přestávají bavit, spíš ho teď berou kaučuková kousátka a různé knížky, fascinují ho hračky, co vydávají nějaký zvuk, a nejraději by děckám chroustal jejich Lego. Když bylo teplo, brali jsme ho s sebou v lehátku Babybjorn na balkon a byl jak u vytržení. Začínají ho zajímat okolní věci, rád se kouká z okna, miluje větrník i ptačí budku, co máme na balkóně, otáčí se za psy a auty. Rád jezdí MHD. Skoro všechen čas během dne tráví Matějek na českém pěnovém puzzle, o kterém brzo napíšu víc. Myslím, že za toho půl roku se nám krásně osvědčilo a na rozdíl od těch laciných pochybného původu (nemoralizuju, taky jsem je u starších měla) vypadá v interiéru úžasně.


Zub žádný. Na šestiměsíční kontrole měřil 71 cm a 7760 g. Drží skoro kilový náskok nad Klárou a půlkilový nad Jakubem. Cvalda. Tak v půlce 6. měsíce jsem začala se zeleninovými příkrmy, krájím, vařím, pařím a mixuju. Ze začátku byl hodně opatrný, teď to vypadá celkem slibně a bramboru se špenátem málem snědl i s bambusovou miskou. Kubík pomáhá chystat zeleninu, Klárka pomáhá dojídat. Ona se fakt nezapře, všechny ty nemastný neslaný hmoty s chutí baští, hovádko. Teď jsem k zelenině přidala maso, s ovocem čekám, ale jablíčko mu do ruky dávám. A pak peru. A vysávám.

 
Záměrně dnes nepopisuju naše noční etudy, protože se mi o tom psát nechce :) I když je člověk přijímající a tolerantní a milující, spát by prostě jen měl. A já občas nespím, protože desetkrát za noc přerušovaný spánek už podle mě ani spánkem není. Nevěřím tomu, že pomůže nějaká kaše, na to už jim neskočím. Podle mě pomůže tak šest sedm měsíců k dobru.


Má malá ouška, buclaté nožky, solidní stehna, modré oči a světlé vlasy. Zbožňuju na něm ty jeho jantarové korálky. Umí se sám obsloužit s dudlíkem. Je ve sporťáku a rozhodně je spokojenější. V šátku si celkem lebedí, i když jsem zvědavá, jak dlouho v něm vydrží na prvních výšlapech v horách. Máme za sebou pár celodenních výletů a zjistila jsem, že to v pohodě zvládá on i já. Nejhorší je naskládat se do auta. Je super, že v autě sedí uprostřed a děti ho dokážou jednak dobře obsloužit, jednak rozptýlit. Už pomalu začínám řešit autosedačku od roku, musíme zvolit nějakou užší, aby šla dobře napasovat mezi ty naše pultíkové Kiddy. Pokud máte někdo zkušenost, přijímám rady, vím, že třídětných je vás tady spousta ♥

2 komentáře:

  1. Pobavilo me to o te hlucnosti. Rozka se driv ani tak moc neprojevovala, jako vztekla se, pobrecela, ale podle me mluvila normalne. Ted ma asi potrebu upoutat pozornost, ona nemluvi nahlas, ale vetsinu dne skoro krici, proste to je jeji bezna hlasitost. A presne ted v sestem mesici na nas zacala houkat i Marenka, asi aby nezustala pozadu 😃

    OdpovědětVymazat