pátek 10. srpna 2018

Knihy pro děti / To nejlepší k počítání

Vzpomínáte na můj výběr dětských knížek o barvách, které mě z různých důvodů něčím zaujaly? Dnes vám ukážu pro změnu knihy, kde se počítá. Ať už to jsou jednoduchá leporela, kde se učí počítat od jedné do pěti, ale taky ty složitější, kde jsou počty třeba až do stovky. Ty třeba vyloženě baví Klárku. Ukážu vám takové, co se nám osvědčily doma, ale na konci článku budou tipy i na další krásky, které seženete v zahraničí.


Pro opravdu malé počtáře

I tady se nám osvědčila MiniPEDIE od Svojtky - Objevujeme svět! Čísla, která v sobě kloubí vysokou odolnost před neohrabanými prstíky, pohyblivé prvky a základy počítání. Kolem jednoho a půl let, značka ideál. I když děti zatím počítat neumí, posouvací kolečka a vysouvací části je určitě bavit budou a dojde tak k úplně prvnímu nenásilnému kontaktu s čísly. Ilustrace jsou veselé a vyloženě dětské. Obecně je edice MiniPEDIE moc fajn, nabídka témat široká a pro úplná prťata byste těžko hledali festovnější leporela. Skvělý je i malý formát.






Nejzábavnější a nejpropracovanější

Tohle je naše top knížka do auta a na cesty obecně! Je tak obsáhlá, velká a přitom malá. Legendární Countablock. 90 stran krásně vyvedených ilustrací a nejen samotné počty. S každým číslem rovnou i rovnice příčina - důsledek. Takže třeba z jednoho vajíčka se na další stránce vylíhne jedno kuře. Ze sněhuláků se rázem stanou loužičky, z nanuků otočením stránky zbydou jen dřívka. Starší děti mohou počítat do sta, s mladšími můžete hrát tuhle hru: "co se stane z...". Angličtina tady podle mě nikomu překážet nemůže, čísla jsou pořád jenom čísla. Mně se třeba děsně líbí jejich abeceda Alphablock, tam už je ta jazyková bariéra zásadnější. Ale jde o to, jak to máte doma nastaveno. Já si zatím nejsem jistá, jestli by to Klárku nemátlo... Ale za mě je Alphablock nejpovedenější z celé série (máme doma ještě Dinoblock a Cityblock).






Hravá a artová

Tato knížka u nás dostávala zabrat velice dlouho, pár okýnek už je lepených. Počítání z nakladatelství Baobab. Bavila obě děti, jde s ní objevovat tolik věcí. Stránky jsou koncipované velmi hravě, dítě má možnost pořád něco hledat, takže nejen samotné počty. Jednotlivé dvojstrany jsou navíc zaměřené na různá témata - zahrada, doprava, Afrika... Finská ilustrátorka vytvořila tak trochu jiné a na první pohled nedětské obrázky, což není vůbec na škodu.






Nejkrásněji ilustrovaná

Velkoformátová kniha Count to 100 z nakladatelství Usborne je podle mě nepřekonatelná. Na každé stránce (příp. dvojstránce) jsou věci ke spočítání, všechno jsou to věci běžné, k nalezení někde kolem nás. Ač jsou ilustrace hezky barevné (což většinou zas tolik nepotřebuju), jsou strašně decentní, jemně zpracované. Nic infantilního. Tím, jak je tato kniha obsáhlá, nabízí spoustu možností. Můžete jen spočítat 20 aut jedoucích v koloně, ale taky si můžete popovídat, co je to za auta, kdo je řídí, co vezou a kam asi jedou. To stejné můžete provádět s domy. Anebo můžete trénovat barvy. Knihy přímo z nakladatelství Usborne si objednávám přes FB u Rainbow Children's Bookshelf.





 
Aby toho nebylo málo, přidávám ještě další tipy ze zahraničí. Tyhle už doma nemáme, neznám je osobně, ale tu pusinkovací možná pořídím s třeťátkem ♥

 

2 komentáře: