čtvrtek 2. srpna 2018

Knižní výzva / V úkrytu

Titul: V úkrytu (Lying in Wait)
Autor: Liz Nugent
Nakladatelství: Omega
Rok prvního vydání originálu: 2016
Počet stran: 384
Seženete v knihkupectví Knihy Dobrovský
 
Anotace
 
Lydia Fitzsimonsová žije v dokonalém domě se svým milujícím manželem a synem. K úplnému životu touží po jediné věci. A je přesvědčená, že jí to manžel sežene. To poslední, co čeká, je smrt zaviněná její chorobnou touhou. Nicméně ani mrtvé tělo Lydii nezastaví. Akorát ji to ještě více popožene – ať to stojí cokoliv.
 
Recenze
 
Žádný thriller. Žádná detektivka. Prostě a jednoduše psycho. Když se zločin odehraje (pěkně a přímočaře naservírovaný na stříbrném podnosu) na prvních několika stránkách, říkáte si, o čem těch dalších 380 stran jako bude. Všechno důležité bylo řečeno. Oběť známá. Vrah je čtenáři taky představený. Motiv víceméně jasný.
 
A pak vás autorka překvapí, jak pomalu rozebírá další a další skutečnosti, jak plynule se příběh odvíjí, rozplétá, vycházejí na světlo nové souvislosti a nová tajemství. Bolestivá tajemství, která nikdy neměla být odhalena.
 
Do nejmenších detailů vystavené psychologické drama. Příběh dvou rodin, jejichž osudy se jedné zimní noci násilně propletou a o mnoho let dojde ke střetu znova. Na první pohled velice jednoduchý příběh, ale dost dobře promyšlený, bohužel také lehce uvěřitelný. V knize nebylo tentokrát nic, kvůli čemu byste se měli potřebu rozčilovat a říkat si: "Tak tohle je teda moc!".
 
Líbila se mi forma, kterou Liz Nugent pro knihu zvolila - střídání vypravěčů vždycky dodá příběhu šmrnc a větší spád. Irské prostředí bylo pro mě z hlediska nostalgie třešinka na dortu.
 
Nějaký podivný a zvrácený závěr jsem docela čekala, ale tohle bylo silný kafe i na mě. Ač mám ráda víc napínavá díla, tady mě mrazilo snad víc než u severských krváků. Dobrý, hodně dobrý.

Žádné komentáře:

Okomentovat