čtvrtek 16. srpna 2018

Audiokniha / Příběh nového jména

Titul: Příběh nového jména
Autor: Elena Ferrante
Interpret: Zuzana Slavíková
Délka poslechu: 19 hodin 57 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Druhý díl tetralogie zachycuje dobu mládí obou hrdinek a soustřeďuje se na objevování jejich vlastní sexuality, slasti a bolesti, jež jsou s ní spjaty, a také na nesnadnou situaci „geniálních“, svobodomyslných a zároveň po lásce toužících dívek ve světě neapolských mužů, pro které milovat znamená především vlastnit. Toto téma rezonuje s historickým pozadím děje, s báječnými šedesátými lety, kdy se Itálie po letech fašismu a války konečně probouzí k životu, hospodářsky se rozvíjí, podporuje obchod a podnikání, ale taky bezskrupulózní dravost, poznává zábavu a hmotný blahobyt (či alespoň jeho iluzi). Přichází sexuální revoluce, ale i studentské a dělnické nepokoje, vyostřují se střety mezi pravicí a levicí, camorristé Solarovi se stávají neomezenými vládci periferní čtvrti, ale jejich ambice sahají daleko za její hranice… A Elena s Lilou prožívají osudové horké léto na Ischii, které jim oběma vnese do života cit, vášeň a spoustu bolesti, s níž se budou moci vyrovnat jedině pomocí psaného slova. Psaní jako terapie, jako hledání řádu, jako způsob oživování i umrtvování skutečnosti dostává v jejich příběhu a osudu stále větší prostor a upřímná výpověď o ženském přátelství opět strhne čtenáře svou hloubkou a intenzitou.
 
 Recenze
 
Já prostě musela. Normálně se do vícečetných děl nepouštím, ztrácím totiž rychle nit, ale příběh Geniální přítelkyně mě tak zaujal, že jsem nemusela dlouho přemýšlet a vrhla jsem se i na druhou část. A opět jsem dala přednost audioknize, Zuzana Slavíková je totiž nepřekonatelná. Skoro dvacet hodin poslechu. Uf. Pomohlo mi, že děti byly na prázdninách, a já měla spoustu očistných plánů v domácnosti - tady se audio vyloženě vybízí.
 
Druhý díl mě bavil snad ještě o něco víc než ten první. Asi i proto, že se z dětí stali puberťáci, mladí dospělí a příběh se tak o něco víc přiblížil mé osobě. Italské prostředí šedesátých let, divokost a syrovost, rozdíly mezi mužským a ženským světem, oddanost žen a touha neapolských mužů ovládat a vlastnit.
 

Na první pohled se může zdát, že se osudy Liny a Eleny oddělily, že se z nerozlučné dvojky staly dvě sólo osobnosti. Ale není to tak. I když třeba na čas prostorově vzdálené, stále v myslích propojené, stále závidící jedna druhé. Jejich vztah nabitý emocemi a silnými slovy mi v mnohém přišel až chorý, nebezpečný a na mnoha místech bolestný. Jedna druhou milovala, ale vědomě či nevědomě si stále ubližovaly, předháněly se a podváděly. Z jejich vztahu mi povětšinou bylo dost smutno. Tento příběh má velkou sílu.
 
Na obou ženách mi cosi vadí. A něco na nich naopak obdivuju. Elena mě rozčiluje svou slabostí, oddaností, nesebevědomím, na druhou stranu fandím její nezkrotné touze vymanit se a uniknout z ubíjejícího prostředí formou vzdělání, což nebylo u neapolských žen moc obvyklé. Lina mě zase bavila svou odvahou a bojovností. Vadila mi ale její skrytá posedlost Elenou a neustálá snaha vyrovnat se jí ve všem, ukradnout jí všechno, nejraději její život.
 
I když jejich vztah je značně neharmonický a nerovný, nějak se doplňují a jedna bez druhé nedokáže žít. Potřebuje jedna druhou, dodávají si sílu.
 
Kniha se točí hlavně kolem nerozumného mladého manželství, touhy/netouhy po dítěti, tajných láskách, bolestných odchodů, mocenských bojů, složitého přístupu ke vzdělání. To vše na pozadí drsného prostředí neapolského předměstí v nelehké rozjitřené době.

Jestli hledáte tak trochu jinou knihu, pokud se vám nechce ani do děsivého thrilleru, ani do bezduché lehké četby, sáhněte po Neapolské sáze. Stojí to za to. Já už čekám na načtení dalších dvou audio-dílů.

Recenze prvního dílu Geniální přítelkyně, kterou jsem poslouchala přímo v Neapoli.

2 komentáře:

  1. A ted treti dil :) jsem na nej zvedava. Ctu teda knizky, ale cekacka v knihovne je pekelne dlouha, vidim to tak na podzim, ale tesim se. Presne jak pises, na obou hrdinkach je neco, co vadi, nejsou mi ani jedna uplne sypaticke, ale clovek ceka jak to dopadne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a já čekám, až se "namluví" díl další, což bude asi trvat. Už jsem si ale na to podání z úst Slavíkové tak zvykla, že se mi nechce do čtení. Taky mi ani jedna nejsou sympatická, ale jsem zvědavá, kam se to vyvine :) Tak si zas napíšeme o třetím, jo? :)

      Vymazat