úterý 21. srpna 2018

Knihy pro děti / Příběhy o počasí s panáčky z Černé hory

Počasí je něco, co moje děti fascinuje. Rádi s námi sledují počasí, poznají, jestli se blíží bouřka v naší radarové mobilní aplikaci, a duha je něco, o čem se s nimi dá povídat dlouho. Ven chodíme prakticky za každého počasí, takže na vlastní kůži zažili snad všechno, co české podmínky nabízejí, kromě krup. Ty zatím jen jednou pozorovali na balkóně. Když jsem v zimě dostala možnost seznámit se s dětskými knížkami o počasí, ráda jsem nabídku přijala. Na první pohled mě zaujaly milé ilustrace Markéty Michálkové.


Už pár měsíců máme doma dvě knihy o chlapečkovi Tadeášovi a deseti panáčcích, kteří umí "dělat" počasí. Všechny krátké příběhy se odehrávají v Podkrkonoší, v okolí Černé hory, takže žádné imaginární místo, ale spousta reálií a specifik této krajiny.




Dva knoflíky z Černé hory a druhý díl s názvem Kdo dostane dva knoflíky z Černé hory obsahují desítky dobrodružství, které Tadeáš s panáčky prožívá. Běžné výjevy z české přírody, obvyklé situace, soužití lidí a zvířat, různé záchranné mise. Povídky jsou hezky vymyšlené, pokud vám nevadí v dětských knížkách "abstraktní" postavy a nadpřirozené bytosti, kterými Foukálek, Pršálek, Duhovníček aspol. bezesporu jsou.





Věty a slovní zásoba jsou jednoduché, kapitoly na pár stránek zaujmou už předškoláky a mladší školáky. Ilustrací bych snesla klidně víc.





František Savov tyto příběhy tvořil nejdříve pro vnoučata, nakonec se mu podařilo dva díly vydat. Pokud vás knihy zaujaly, nebo se o příběhu chcete jen dozvědět víc, mrkněte na web Foukalek.

2 komentáře:

  1. To je krása! Napíšu si na vánoční seznam :-) Počasí je u nás taky téma, můj táta je vystudovaný meteorolog, takže děti už umí některé mraky pojmenovat i latinsky :-D a meteoradar na telefonu sledují před každým výletem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, knížky jsou krásné. Pokud se dokážeš srovnat s tím, že nějací panáčci vyrábí počasí a není to čistě jen přírodní jev. Ale je to pěkně a jednoduše zpracované, celkově moc milé. A té vášni rozumím - můj táta je velký meteorolog amatér a na počítači umí pouze a jenom s různými aplikacemi na počasí :)

      Vymazat