středa 8. srpna 2018

Chytrá hračka / Kouzelné čtení

Tak dlouho předlouho jsem odolávala. Pche. Kouzelné čtení. Všichni o něm mluvili. Všichni ho svým dětem kupovali. Ty neznáš Albi tužku? Ne. Tolik kamarádů ji mělo doma a já na to koukala se zdviženým obočím. Jako proč? Já přece svým dětem čtu. Každý den. Máme knihovničky praskající ve švech. Moje děti knížky milují! Ty papírové. Němé. Nekouzelné. Na tom, že svým dětem od narození čteme, si přece zakládám :) To nepotřebuju. Koupím to domů a oni mi začnou pohrdat klasikou. Začne je nudit můj hlas. Ha.


Když jsem loni psala na blog narozeninovou inspiraci pro Klárku a Kubíka, rozhýřila se diskuze, jaktože v seznamu chybí právě Kouzelné čtení. No a když mi ho tam doporučily hned dvě mámy s velkým "m", začalo to hlodat v mé hlavě. Ony taky přece svým dětem čtou oldschool, jsou to moudré ženy a skvělé mámy. Když to může fungovat u nich, mohlo by to celkem dobře fungovat i u nás. A tak jsem opatrně pokukovala, sbírala informace a na Vánoce hodila za hlavu všechny předsudky a nepodložené strachy a jednu sadu máme doma. A dobře jsem udělala. I načasování bylo fajn, Kouzelné čtení je už hezky zabaví oba.





Hodně dlouho jsem rozmýšlela, kterou sadu pořídím. Protože jsem chtěla, aby si s ní ze startu hráli oba dva, musela jsem být s výběrem opatrná. Nechtěla jsem puzzle, nechtěla jsem vyloženě jen písničky ani pohádky. Spíš něco vzdělávacího. Zvolila jsem sadu Hravé učení. Kniha určená pro předškolní děti, kde se řeší písmena, počty, svět kolem nás. Přišla mi podle popisu dost obsáhlá, ale informačně stále poměrně jednoduchá. Sem tam nějaká písnička, kvízy apod.



Co k Albi tužce můžu říct po víc než půl roce používání? Za prvé: čteme stále naše papírové knížky! Za druhé: je skvělá na cestování, do auta. Za třetí: přežili jsme s ní dvoje neštovice a můj první trimestr. A teď vážně. Ono to vlastně není ani tak o čtení, jako o vzdělávací hře. Každá kniha je doslova našlapaná informacemi. Na velmi omezeném prostoru se toho děti dozví spoustu. A to máme zatím jen jednu jednodušší knihu. Těším se na ty složitější.



Je to dobrá a chytrá věc. Není to tak, že by se u nás vytahovala každý den. Jsou týdny, kdy si na ni nevzpomenou, pak si ji zas berou z ruky několikrát za den. A není to tak, že bych jim strčila do ruky tužku a hrajte si. Velice často u toho sedím s nimi. Takže žádná separační pomůcka, jak by se na první pohled hloubavého rodiče mohlo zdát.



Děti budou mít v září narozeniny, pro Klárku budu volit asi Svět zvířat, Člověk a příroda, Hravá přírodověda nebo Atlas světa. U Kubíka mám jasno - Doprava - jeho posedlost vším, co jede, létá nebo se plaví nezná mezí. Jen trochu váhám, zda rovnou pořídit i druhou tužku. Minimálně do auta by se hodily dvě.


A pro ty, co vůbec neznají Kouzelné čtení, trocha teorie. Elektronická Albi tužka dokáže pomocí optického senzoru číst ve speciálních knihách skrytý kód. Neexistují však jenom knihy, ale také hry, pexesa, puzzle, slovníky. Bílá tužka má i vnitřní paměť, můžete ji teda použít jako mp3 přehrávač na cesty. Má také funkci pro záznam zvuku, takže bych teoreticky mohla do tužky dětem nahrát svoji vlastní pohádku na dobrou noc

6 komentářů:

  1. A uvidíš Jani nenaděješ se a budete mít doma tužky dvě :-) na cesty na dovči je to super do auta se sluchátkama. navíc ta nová kniha o přírodě ta je bohovská. Klárka má určitě jiné zájmy než Kubík, pro Kubíka dopravu a zblázní se radostí! jako je to super, já na to nedám dopustit. A i když ji už máme několik let, tak stejně čteme pořád jako když jsme ji neměli a neberu to vůbec ani trochu jako náhražku za čtení. Beru to opravdu jako vzdělávací pomůcku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dyt jo, jedna z tech dvou, o kterych jsem psala, ses totiz ty 😉

      Vymazat
  2. Kolik bylo Kubovi, kdyz jste ji poridila? Mam ji ted v merku pro dceru taky, ale vaham, zda to ze zarijovych narozenin neodlozit az na Vanoce. A jinak mi ten clanek mluvi z duse. Dlouho mi to prislo jako blbost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, myslím, že se s touto otázkou a podobnými myšlenkami pohrává hodně "dumavých" maminek. Když ji Klárka dostala na Vánoce, Kubovi bylo přesně 2 roky a 3 měsíce. Bavilo ho to hned, intuitivně s tím uměl pracovat, jen jsem mu musela trochu přihřebávat, že je to elektronika, křehká, aby s tím třeba nebouchal, a aby po knížce nelozil. Od dvou let si myslím, že to smysl má.

      Vymazat
    2. Jano, dekuju za odpoved. Koukam, ze deti mame tak nejak podobně a když jsem vcera videla jak nektere hracky litaji bytem, asi ti necham az na toho Jeziska :-) Jinak Vam musim pochvalit blog celý, sleduji Vas uz skoro dva roky a fakt me bavite. Nikdy bych si nemyslela, ze budu nektere veci vybirat podle recenzi mama blogerky, ale je to tu. A nejen pro deti, bavi me i mama tipy ze sveta kosmetiky. Tak se drzte a preji uspesny finis těhotenství!

      Vymazat
    3. Terezo, jo, tohle je potřeba zvážit, někdy děti ještě nedokážou kontrolovat svou sílu. Moje děti se běžně chovají k věcem s citem, ale taky občas něco letí :) Já moc děkuju za povzbudivá slova, tohle slyším ráda. A v dobách krize si pročítám tyto pozitivní komentáře ♥ Díky moc, za čtení a za reakce, a finiš si vyloženě užívám :) A oni tři se mnou asi taky :D

      Vymazat