úterý 5. června 2018

Látková panenka Bonikka ze Srí Lanky

Plyšáků máme doma víc než bych chtěla. Většinu plyšáků děti od někoho dostaly, každý má toho "svého" na spaní a fungují. Klárčin medvěd a Kubova panda s námi jezdí všude, mají je rádi v autě i letadle, u babičky i na dovolené v horách. Ostatní plyšáci leží v šuplíku, aby se na ně neprášilo, a Klárka si s nimi občas (ale fakt jen občas) hraje. Měkké hračky osobně zas tolik nemusím, ale paradoxně látkové panenky se mi líbí mnohem víc, než ty "tvrdé". Nevýhodou těch látkových bývá často velmi nevkusné zpracování. Ale jsou i výjimky. Neskutečně vydařené výjimky. Třeba krásná panenka Bonikka, kterou jsem Klárce pořídila asi před rokem na veletrhu, a ona ji pojmenovala podle své první kamarádky ve školce - Světlanka.
 

Tenkrát na veletrhu to byla vlastně velká haluz, dovozce je tam prezentoval jako čerstvou novinku, pak se ale import na nějakou dobu pozastavil. Měli jsme tak doma něco, co bylo na našem trhu naprosto raritou. Teď už se textilní panenky Bonikka rozšiřují po českých a slovenských obchodech. Klárčina Světlanka je copatá blondýnka s šedými šaty a má skoro 50 cm. Vybrala si ji sama, což je vždycky základ úspěchu. Pouto vzniklo ještě na výstavišti :)
 

 
Látkové panenky jsou podle mě super. Asi většina holčiček podvědomě panenky miluje odmala, jenže spávat s tvrdou plastovou ančou není to pravé ořechové.  Plast není na dotek nijak příjemný, natož tak na nějaké mazlení. Bonikka tak klidně může být první usínací hračkou, ideálním společníkem do postýlky už pro miminka.
 
 
 
 
Nejsem rozhodně žádný eko hrdina, ale tam, kde je to trochu možné, se snažím. Jenom třídit už nestačí, je dobré se zamýšlet i nad dalšími možnostmi, jak být ohleduplný k planetě a jejím obyvatelům. Panenky Bonikka jsou vyráběné v procesu šetrném k životnímu prostředí. Vznikají poctivou ruční výrobou v rodinné továrně na Srí Lance. Vnějším materiálem je certifikovaná bavlna a výplní jsou recyklované PET láhve.

6 komentářů:

  1. Latkova panenka? Unicef! A jde to pro dobrou vec.

    https://www.unicef.cz/jak-pomoci/e-shop/adopce-panenek

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky za tip, ostatní určitě ocení. Já už s panenkami končím :)) Výhoda Bonikky je pro mě v tom, že jednak krásně vypadá, je šetrně vyrobená a část výtěžku z prodeje jde taky na dobrou věc - podpora dětí v dětském domově.

      Vymazat
  2. Díky za článek, panenka vypadá hezky a určitě bude příjemná na omak. Já se z "panenek" výhledově chystám vyzkoušet ovečku od BeaBeo: (www.beabeo.cz). Je celá, včetně výplně z přírodních materiálů (zejména len a ovčí rouno). A navíc pochází z Česka. K malým "asiatům" jsem trochu předzaujatá, líbí se mi lokální produkty (aby moje energie věnovaná do hledání českých hraček posloužila i dalším rodičům, píšu o tom blog: www.zdravehracky.cz).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, moc děkuju za krásný tip na českou přírodní ovečku. Je povedená a zvážím ji u třetího dítěte, stále hledám toho "prvního" ňufáka na spaní :) Mám taky velice ráda lokální tvorbu, české handmade oblečení a třeba dřevěné houpací prkno a houpací kůň... Na druhou stranu se snažím být od přírody nezaujatá a respektující. Věřím, že i tam se vyrobí spousta kvalitního zboží, viz třeba právě Bonikka nebo hračky Plan Toys, které mám moc ráda. Ale české tvorbě fandím!

      Vymazat
    2. Jani, díky za zprávu. K těm asijským hračkám - nezpochybňuji kvalitu každého jednoho výrobku z Asie, určitě lze najít i bezpečné výrobky. Každá z v dalekých končinách vyrobená hračka má však silnou ekologickou stopu. Mezi rukami, které hračku vyrobí, a rukami našich dětí je mnoho dlouhých kilometrů. Proto osobně hledám české alternativy. Kromě výše zmíněné ovečky od BeaBeo vypadá zajímavě muchlací produkce i např. od další české hračkářky ByMaya - https://www.bymaya.cz/kategorie/hracky-waldorfskeho-typu/

      Vymazat
    3. Veru, díky tvorbu ByMaya už jsem zaregistrovala, díky za připomenutí. A k té ekologické stopě, to nejde zpochybnit a souhlasím, dálka to je. J.

      Vymazat