pondělí 11. června 2018

Kam s dětmi v Brně / Moravská galerie dětem

Já osobně jsem nebyla k umění nijak vedená, nepoznám styly ani autory, výtvarka ve škole pro mě bývala utrpením. Ale prostředí galerií mi přijde vznešené a příjemně uklidňující. Obě moje děti rády malují a tvoří, ale do žádného pravidelného kreativního kroužku nikdy nechodily. V zimě jsme ale poprvé společně vyzkoušeli program pro děti Moravské galerie a od té doby jsem z něj nadšená. Je super, že galerie už dávno nejsou místa dětskému smíchu a pištění zapovězená a že se tady trochu prolomily stereotypy. Ano, je jasné, že po zdi je tam lézt nenechám a houpat na lustru taky ne, ale taky jim to nemusím nadosmrti otrávit tím, že je budu okřikovat, ať nemluví, jen tiše obdivují.


Škoda, že spousta maminek stále neví, že Moravská galerie v centru Brna nabízí tolik zajímavého pro rodiny s dětmi. Pro nás nejzajímavější jsou Barevná dopoledne, která se konají každý čtvrtek od 10:00. Tématicky zaměřené a odborně vedené programy pro nejmenší děti (2-6 let) v doprovodu rodičů. V zimě se tyto kreativní dílničky konají v herně Pražákova paláce, v létě pak na nádvoří Místodržitelského paláce. Témata jsou každý týden jiná, jednoduchá a pro děti zajímavá, ať už to jsou karnevalové masky, koláže s abecedou, lidské stopy, autoportréty, výroba vlastní knihy... Velká šatna a místo na kočárky, nízké vstupné (60 Kč/dítě & 30 Kč/sourozenec), čistota a pohodlí, dobrá dostupnost MHD.


 


 
Kromě těchto barevných dopoledních programů pro prťata každou sobotu v 10:00 začíná Sobotní ateliér, ten je určený už pro větší děti (5-12 let). I tady se tvoří, ale krom toho se nahlédne i na nějakou expozici. Možno bez rodičů.


 
Pro rodiče, co přes týden nemohou kvůli práci trávit s dětmi čas, jsou ideální Rodinná odpoledne. Jednou měsíčně v neděli od 14:30 do 16:30 si rodiče projdou komentovanou prohlídku a děti (5-12 let) se zúčastní programu. 150 Kč/rodinné vstupné.

 
Pro mámy miminek a batolat jsou úžasně vyladěné Výživové setkání v galerii (každý druhý pátek od 11 hodin). Je to taková podpůrná kojící skupinka ve vznešeném prostředí. Takže kromě umění si s laktační poradkyní Katkou Olivovou můžete popovídat o otázkách, co vás ve vztahu k výživě zajímají. Není fajn, že už malá mimina se mohou batolit po galerii? Vstupné 30 Kč.
 
 
A je toho víc - prázdninové příměstské tábory, dětské vernisáže, oslavy narozenin, předčítání, knihovna... Myslím, že z nabídky si vybere každý.

Zdroj: Google
 
Na závěr nesmím zapomenout na dvě věci - na herničku v Pražákově paláci, kam můžete s dětmi zdarma zavítat kdykoliv v otevíracích hodinách galerie, a na tobogán ve stejné budově. Od roku 2015 je symbolem této historické budovy kovová skluzavka vedoucí mezi jednotlivými podlažími. Radost z jízdy budou mít nejen děti... Herna je místo, kde probíhají i ty výše zmíněné programy, je tam velký kulatý stůl, kde mohou děti pracovat na svých kreativních dílech, jsou tam poličky s knihami, na zemi měkké koberce a sedací vaky na válení, je tam velká magnetická stěna, kde si děti mohou skládat vtipné "koláže" zvířátek a postaviček. Celkově je prostor minimalistický, příjemný a vkusný, hračky v něm ale nehledejte.

Zdroj: Google
 
Pokud chcete být v obraze, sledujte Moravskou galerii dětem na FB, tady jsou vždy aktuální informace a oproti oficiálním webovkám tady najdete všechno potřebné.
 
#objevteumeni

Žádné komentáře:

Okomentovat