pondělí 18. června 2018

Cestování s dětmi / Šikovné knížečky Poketo

Možná si vzpomínáte na článek o přípravách na dovolenou v Neapoli. Letěli jsme s nízkonákladovkou, kdo takto taky cestujete, víte, jak je to s těmi zavazadlovými limity. Chlupáč vždycky říkal, že by na dovolenou mohl jet s malým batůžkem, takže se mu snažíme všichni udělat radost a balíme šetrně. S našima dětma už to celkem jde, žádný plenky ani Bepantheny na opruzeniny. Jedna větší čtecí knížka, ňufáci na spaní, pár cestovních her a nějaká drobná havěť do batůžků. A Poketo knížky. Už dlouho vám je chci na blogu ukázat, tohle byla ale úplně nejvhodnější příležitost. Osvědčily se totiž jako bezvadní parťáci do letadla, na výlet vlakem k moři i do pizzerie na stůl.
 

Poketo vzniklo v hlavách dvou maminek, jak jinak. Kdo jiný by vymyslel něco tak praktického, něco, co na trhu s dětským zbožím chybělo. A nápad měly teda skvělý. Založily svoje nakladatelství a začaly pracovat na prvních miniknížkách pro děti.
 
 
Máme doma celkem tři Poketo knihy - Matylda fotí v parku, Matylda a její kamarádi a Alois popelářem. Všechny mají formát 10*10 cm a jsou vytištěné na tlustém papíru, jsou proto celkem dost odolné, nejsou však nezničitelné. Asi je jasné, co je největší výhodou těchto knížek. Ano, formát. Jsou to lehounké, malé knihy, které se vejdou (a zbytečně je nezatíží) do každého batůžku, do každé přebalovací tašky a troufám si říct, že i do malého psaníčka, kdyby bylo nezbytné. Perfektní budou i do čekárny k doktorovi, do MHD, do kočárku...
 


 
Textově jsou velice jednoduché. Málo textu, knihy stojí spíš na ilustracích. Můj názor, že vhodné jsou pro děti cca od 1 do 5 let. Skvělá je hned ta první kniha (Matylda fotí v parku), protože slouží k rozšiřování slovní zásoby. Na každé stránce najdete obrázek předmětu/osoby/zvířete, které děti mohou běžně potkat na procházce v parku. Ta baví hodně Jakoubka. Klárku zase baví povídání o práci popeláře, protože ta už je přece jen trochu složitější a může ji něčemu naučit.
 





 
Pak je tady něco, co jsem původně chtěla pro své děti vyrobit sama. Jenže, znáte to. Plány velké, času málo, do toho třetí těhotenství a tak vůbec. Měla jsem velký sen připravit Klárce abecedové kartičky, vlastnoručně, pečlivě, s láskou. A tak jsem raději pořídila kartičky od Poketo :) Věřím, že dámy je také připravily s láskou. Nádherná kompletní sada vzdělávacích karet pomůže dětem rozeznávat všechny čtyři varianty písmen.
 
 

 
Pokud se vám myšlenka Poketo taky líbí, podívejte se na stránky Martiny a Pavly,
nebo je začněte sledovat na FB.

Žádné komentáře:

Okomentovat