sobota 2. června 2018

Knižní výzva / O dívce Grace

Titul: O dívce Grace (About Grace)
Autor: Anthony Doerr
Nakladatelství: Moba
Rok prvního vydání originálu: 2004
Počet stran: 461
Seženete v internetovém knihkupectví Martinus.cz
 
Anotace
 
David Winkler, tichý chlapec okouzlený nestálostí počasí a posedlý sněhem, žije na Aljašce ve městě Anchorage. Někdy vidí události ještě předtím, než se stanou ‒ muže s krabicí na klobouky srazí autobus, sám David se v supermarketu zamiluje do krásné ženy. Sen o tom, že se mu nepodaří zachránit svou malou dceru při záplavách, ho naprosto zdrtí. Odjede tisíce mil daleko, opustí svou rodinu, domov i budoucnost, aby vyplnění tohoto snu zabránil. Na ostrově v Karibiku, kde skončí sám a bez peněz, navíc netuší, jestli jeho dcera přežila a jestli mu manželka útěk kdy odpustí, mu poskytne přístřeší rodina s mladou dcerou. A právě ta ho nakonec probudí zpět k životu a přiměje ho hledat všechny, jež opustil.

 
Recenze

K této knížce mě přitáhla obálka. Pak mě zaujala anotace a také věhlas autora, i když jsem od něj nic nečetla. Ani "Světla". Věděla jsem, že to bude jiné a já jsem něco jiného chtěla. Ale že to bude až tak moc jiné, jsem nečekala.

Kdybyste se mě nad kávou zeptali, o čem tato skoro pětisetstránková kniha byla, nevím, co bych odpověděla. Tak trochu o ničem. Ale to v žádném případě neznamená, že byla špatná. Byl to velice krásný a moudrý příběh. Zoufalý příběh nešťastného člověka - Davida Winklera - který hledá sám sebe. Který se bojí toho, co vidí, který se bojí své moci. Utíká před sebou a celou cestu vlastně utíká zase sám k sobě.

Asi jsem se při čtení anotace plně nesoustředila, protože jsem myslela, že celá zápletka bude trochu jinak. Myslela jsem, že Winkler sbalí svou dcerku a bude chtít před osudem utéct s ní. Že ji unese do bezpečí, někam na poušť, kde nehrozí smrt utopením... Tak trochu nezvratný osud. Toto nepochopení mě provázelo velkou částí knihy, protože mi leželo v hlavě, proč zdrhl sám, proč je opustil, proč víc nepřemýšlel a neplánoval. Pak mi to došlo. Chtěl utéct osudu. A nebál se, že osudem jeho dcery je voda, ale bál se, že osudem jí bude on. Že on bude důvodem její smrti.

Co autor opravdu umí, je vykreslení prostředí. Tolik desítek stránek detailně popisujících krásu americké přírody. Exotické pobřeží, americká divočina i nehostinná Aljaška.

Docela dlouho jsem se nedokázala do příběhu ponořit. A začátek mě až tak nebavil. Jak se člověk dál a dál prokousával, objevoval ve stránkách to kouzlo snového světa Davida Winklera. Rozhodně to není knížka pro každého, já sice nejsem úplně filozofický typ, ale ráda hledám v knihách smysl. Pokud máte rádi spád a napětí, nebo třeba vyloženě oddechovky, do Grace se raději nepouštějte.

"Co tady dělám? Jdu po cestě, která už na mě čekala, nebo jsem si ji sám zvolil?"

Tento citát je podle mě podstatou celé knihy. Možná i nás všech. Jsme strůjci svého osudu, nebo to máme nalajnované ještě než si poprvé zařveme na porodním sále?

Žádné komentáře:

Okomentovat