středa 20. června 2018

Dárek pro předškoláka (nejen) na prázdniny / Můj první zápisník

Klárka bude sice v nějakém velmi omezeném režimu chodit do školky i přes prázdniny, ale i tak má za sebou velký milník. První rok ve školce. Někdy si sice říkám, že by bylo lepší, kdyby do žádné školky nechodila (naučila se bohužel i spoustu "špatného"), ale ve skrytu duše vím, že děláme dobře, když ji tam posíláme. Montessori vzdělání je něco, co mi dává smysl, s čím se téměř ztotožňuju, líbí se mi neustálý kontakt s přírodou. Jsem pyšná, že moje čtyřletá dcera, ač žije ve městě v bytě, pozná mnoho rostlin a živočichů, nebojí se chytit housenku nebo brouka, nemá strach zout si boty a  proběhnout se v pichlavé trávě nebo jehličí. A já mám pro ni skvělé překvapení. Knihu, se kterou sice začne pracovat už teď v létě, ale bude pokračovat i na podzim, v zimě a na jaře. A určitě se k ní bude vracet i v dalších letech. Nemohla jsem se dočkat, až vám tady na blogu ukážu pracovní knihu Můj první zápisník.
 

S Amélií jsem se poprvé potkala na Montessori výstavě Rosteme pro život. Jakoby mě to k jejímu stánku přímo táhlo. A její kniha, její velkolepé dílo mě tak zaujalo, že jsem byla vyloženě překvapená, že se o něm stále ví tak málo. Měl by to být předškolácký bestseller. Předškolácká povinná četba. Něco mezi učebnicí, zápisníkem a beletrií. Velká kniha v tvrdých deskách, 168 stran, přes 80 činností spojených s přírodou. A tak překrásně a s velkým citem ilustrovaná.




 
Kniha, která je inspirována Montessori metodou, je tak pestrá. Všechno se to sice točí kolem přírody, ale škála činností je velká - pozorování, malování, stříhání, lepení, počítání, grafomotorika, recepty, jógové cviky, básničky, vyrábění přírodních dekorací, herbář... Tematicky je rozdělená na čtyři části - podle ročních období. Nedovedu si představit, kolik to celé muselo dát práce. Amélie má můj velký obdiv především za nádherné originální zpracování.




 
Líbí se mi tento typ aktivit, které děti vybízí k pozorování a objevování světu kolem sebe. Vezmou si lupu a jdou hledat. V zimě si za okny ukradnou nějakou tu vločku a zkoumají. Kreslí blátem. Nasbírají pírka, listy a větvičky, ozdobí si jimi čelenku do vlasů. U nás není den, kdy by si děti z venku nedonesly nějaké poklady. Za dveřmi máme odkládací místo na všechny ty kamínky, šišky, nezralé plody a ulity. Pro někoho bordel, pro ně všechno zlato světa, pro nás příležitost k dalšímu tvoření.



 
Můj první zápisník je nádherná kniha, smysluplný dárek, inspirace pro rodiče, kteří hledají cestu, jak děti venku zabavit. Podívejte se buďto na webovky nebo FB profil.
 
 
Na závěr pár vět o autorce knihy. Amélie Janíková je sice Francouzka, ale už skoro 10 let žije ve Valašských Kloboukách. Studovala zahradní architekturu, dva roky pracovala v Norsku, kde potkala svého českého manžela. Má tři děti. Děti vedla odmala k životu v souladu s přírodou, trávili hodně času venku a v lesním dětském klubu. A právě to ji přivedlo k nápadu dát dohromady aktivity, které budou děti bavit a zároveň budou poučné. Interaktivní kniha na toto téma v Česku chyběla. Do budoucna plánuje vydat Zápisník i ve francouzštině a slovenštině a hlavně pokračování knihy pro děti 6-9 let.


"Jedním důvodem bylo taky uvědomění si, že s každou generací se neustále prohlubuje vzdálenost mezi  moderním způsobem života a přírodou, ze které vlastně všechno bohatství čerpáme."
- Amélie Janíková, autorka knihy

7 komentářů:

  1. Zase super tip, už mám objednáno ;-) Děkuji a hezké léto. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, z tohohle objevu jsem měla upřímnou velkou radost a věděla jsem, že se to bude líbit spoustě rodičů. Není to žádný mainstream, je to něco, co má velkou hodnotu. Určitě se ti (vám) bude líbit. Užijte si báječné léto. Jana

      Vymazat
  2. Po knize jsem už nějakou dobu pokukovala, ale mezi těmi věcmi, co dětem chci pořídit, nakonec zapadla. Teď už vím, že objednám, asi k svátku. Děkuji za fotky, pomohly mi rozhoupat se��. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji měla doma od zimy, ve skříni se krčila, ale asi čekala na svůj okamžik. Věřím, že se bude líbit. Jana

      Vymazat
  3. Díky za fotky pomohly mi se rozhoupat

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem koupila letos pro dceru zdobení na nehty , tak bude spokojená. Je jí 5 let, ale už teď je to velká parádnice. Ráda se obléká, dokonce i češe. Tak bude mít ze zdobení na nehty radost.

    OdpovědětVymazat