sobota 14. dubna 2018

Nízké celokožené barefoot boty Filii Leguan

Konečně skončila. Dlouhá podivná zima. Mokrá, nemrazivá, nijaká. Klářina noha mi dala zabrat co se zimních bot týká. Zjistila jsem, že koupit barefoot obuv na širokou nohu s vysokým nártem, která odolá dennodennímu mokru, chladu a extrémní zátěži školkových výprav a dobrodružství, je prakticky nemožné. Příští rok musím celou situaci přehodnotit nanovo. To naopak u Jakuba mám jasno. Pokud se mu extrémně nezmění tvar nohy, zůstaneme u nepromokavých zateplených kotníkových Filii. Kvůli pozitivní zkušenosti jsem u Jakuba nemusela na jaro moc váhat. Od Velikonoc běhá ve šmrncovních nízkých kožených Filii Leguan.
 

A běhá v nich s ladnou lehkostí :) Na první pohled zaujmou zpracováním a hezkým designem. Povedené barevné kombinace pro kluky i holky. Kubovi jsem vybrala kombinaci tyrkysově modré s tmavě modrou. Když se k tomu přidají navíc bílé detaily z hladké kůže, celkový dojem je geniální.
 
 
Filii jsou vhodné pro normální (spíš užší) nohy. Jedna bota velikosti 24 váží 117 gramů. Vnitřní rozměry při této velikosti jsou 157 mm na délku a 65 mm na šířku. Kubovi celou zimu nerostla noha, takže jsem ve velkém očekávání, kolikatery boty budu kupovat na jaro :)
 

 
 
Boty jsou celokožené, z velurové kůže, jen bílé doplňky jsou hladké. Velur má své výhody a nevýhody - na botách nejdou vidět oděrky a šrámy od písku, ale hůř se udržují čisté. Počítám s tím, že tyrkysová nebude brzy tak zářivá. Impregnuju a doufám ve vyšší odolnost. Vyndávací stélka a výstelka je také kožená. Zapínání na dva suché zipy zvládne Kubík sám.
 
 
 
Pro Filii typická podrážka je měkkoučká, tenká a ohebná. Gumová špička je pro děti super volba, nejvíc zatěžovaná část boty je tak pěkně chráněná.
 

 
Filii jsou vyráběné v Německu a jsou považovány za jednu z nejkvalitnějších barefoot značek. Když jsem byla v zimě s Kubíkem na kontrole u fyzioterapeuta Martina Valy, výběr bot nám chválil. Za mě teda velká spokojenost.

10 komentářů:

  1. Filli jsou moji miláčci, podle mě nejkvalitnější boty. Strašně jsem tuto nízkou variantu chtěla koupit dceři do lesní školky , ale jsou úzké:-( nechápu proc neudělají i tu W verzi. Syn má kotnickove filli, takže tomu už chci jen nějaké víc platene boty. Myslím, že vy jste kupovali vivo Primus -uvažuju o nich jdu mrknout, co jste o nich psala. Hezký den, Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, je to skoda s tou W verzi. Jsou to fakt dobre boty. A ty primus mini vrele doporucuju, s velkou pravdepodobnosti je budu kupovat i letos. Byly lehke, prodysne, hodne otevrene. Ale mrknete na blog.

      Vymazat
  2. Jani, vzhledem k problémům, které holky s nohama mají, respektive vypadá to, že budou mít, sem i já letos na jaro pořídila barefoot. A taky máme filii. Jen už nejsou tak zářivě růžové po několika pískoakcích. Jinak velká spokojenost. Kam chodíte v Brně boty kupovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, tak snad to barefootky vyřeší, ať mají holky problém jakýkoliv. Mně osobně se nohy hodně zlepšily a i z noh dětí mám velice dobrý pocit. Utvrzuje mě to v tom, že jsem se rozhodla správně. Já kupuju už jen na eshopech. Několik prvních bot jsem koupila v Neobutu, než jsem se zorientovala, bohužel jsem se tam dvakrát trochu zklamala a od té doby věřím spíš sama sobě.

      Vymazat
    2. Děkuju. Manžel má plochou nohu a starší to zdědila a mladší nejspíš taky. A k panu Valovi sem chtěla taky, ale narazila sem na délku objednací doby. My teď taky byly v neobuto,s každou dcerou zvlášť a musím říct, že opravdu záleží na prodavačce. S jednou dcerou sem byla spokojenější než s druhou. Ale sama objednat z eshopu sem si opravdu netroufla.

      Vymazat
    3. To chápu, ono fakt hlavně ze začátku je asi fajn ty možnosti prozkoumat osobně. Ale jak jsem psala paní pod vámi, je dobré o tom něco vědět, znát dětskou nohu, ideálně mít i představu o rozměrech, výšce nártu apod. Protože pak vám neprodají boty, které z nějakého důvodu pro vás nejsou a vy jen nemáte dostatek informací...

      Vymazat
  3. Dobrý den Jano, můžu se ze zvědavosti zeptat, jak se vám podařilo se dostat k panu Valovi? A šli jste preventivně nebo s nějakým problémem? Uvažovala jsem o konzultaci, když bylo dceři cca 6 měsíců, ale volný termín byl někdy za cca 4 měsíce, což je teda dost. Naštěstí se u nás vývojový "problém" vyřešil do té doby sám. Ale teď uvažuji, jak malá začne chodit, že bych za ním ráda zašla....ale co jsem se dívala, má objednávky do června uzavřené :(. Připojuji se k dotazu, kam na barefoot botky, alespoň ty první, v Brně do kamenného obchodu chodíte? Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Moniko, k panu Valovi jsem se normálně objednala. Sledovala jsem ho dlouho na FB, pak jsem mu ze zvědavosti poslala mail, on chtěl poslat pár fotek Kubíkových noh, to jsem udělala. On usoudil, že to není akutka a prý se mám normálně objednat přes ten jeho formulář. Měla jsem velkou kliku, někdo se asi zrovna odhlásil a já tam našla jedno půlhodinové okno snad za týden :D Nešla jsem tam vyloženě s problémem, chtěla jsem zkonzultovat pár věcí - Kubovu diastázu, stav chodidel (někdy mi přišlo že šmajdá, občas řekl, že ho bolí nohy) a s tím souvisel i dotaz na to, zda dělám dobře s BF. Já jsem sice přesvědčená, že barefoot je pro naše nohy to nejlepší, ale pokud by mi odborník řekl, že pro Kubu to není, byla bych ochotná to přehodnotit. Jinak s pana Valy jsem byla nadšená, Kuba s ním velice dobře spolupracoval, a já jsem se strašně uklidnila. Ale to je na delší diskuzi... Pokud máte nějaké pochybnosti, rozhodně doporučuju se objednat, i za cenu dlouhé čekací doby. Projel ho od hlavy k patě, spoustu věcí mi vysvětlil, ukázal souvislosti, zkrátka velmi profesionální a zároveň velmi lidský přístup. Pokud chcete s prvními botkami poradit v nějaké prodejně osobně, moc možností nemáte - Neobuto má asi nejširší sortiment a dobré prostředí pro děti. Z osobní zkušenosti bych ale doporučila, abyste se dopředu připravila a měla o barefoot povědomí, stejně tak jako o noze dcery. Zkrátka, abyste si nenechala nakukat cokoliv :) Já už nakupuju jen online.

      Vymazat
  4. Jani, píšete, že má dcera širokou nohu...nenapsala byste mi, jak ji má širokou vzhledem k velikosti boty? Nejsem si totiž u své dcery jistá. Sama mám nejširší možnou nohu, co jde, ale u těch dětských noh to v oku stále nemám...Moc díky, Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, rozumím, taky jsem chvíli řešila, co už je široká noha a co ne. Klára ji má širokou, ale znám i horší případy. Poslední měření vychází takto: délka 17,1 a šířka 7,2 cm. Přijde mi, že teď už jí to tak moc do šířky neroste a pevně věřím, že se ploutvička zastaví :)

      Vymazat