čtvrtek 28. prosince 2017

Audiokniha / Žena z kajuty č.10

Titul: Žena z kajuty č.10 (The Woman in Cabin 10)
Autor: Ruth Ware
Interpret: Simona Postlerová
Délka poslechu: 10 hodin 41 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Novinářka Lo Blacklocková, která píše do cestovatelských časopisů, právě dostala životní šanci: má se spolu s hrstkou cestujících z vyšší společnosti účastnit luxusní okružní plavby po norských fjordech. Soukromá jachta Polární záře se právě vydává na svou panenskou plavbu – obloha je modrá, moře klidné a hosté dobře naladěni. Noblesní kajuty, večeře ve velkém stylu, elegantní konverzace… Pohádka se však zvrhne v noční můru: Lo v polotmě zahlédne, jak někdo srazil z paluby do moře jakousi ženu. Lo je jediná, kdo incident viděl, a nikdo jí nevěří – vždyť nikdo z hostů nechybí! Lo se zoufale snaží zjistit, co se stalo, ale loď pluje dál, jako by o nic nešlo. Jenže něco je tu špatně, skrznaskrz špatně…
 

Recenze
 
Před Vánocemi jsem si dopřávala pořádnou porci odpočinku. Cítila jsem únavu a tak mi celkem bodlo, že jsem zrovna po ruce neměla knížku, kterou jsem mermomocí chtěla číst. Za to mám v mobilu stažených několik audioknih. Každý večer jsem si za světla svíček lehla se sluchátky v uších a četla se zavřenýma očima :)
 
Ženě z kajuty č.10 jsem slyšela už na podzim, sleduju totiž knižní novinky na všemožných kanálech. Užuž jsem ji měla v košíku, nakonec jsem však sáhla po Ženě v okně (recenze na blogu). Tu druhou "Ženu" jsem si o pár týdnů později sehnala jako audioknihu a adventní dny přišly jako na zavolanou...

Záhadná zápletka. Klaustrofobní prostředí. Psychicky labilní hrdinka. Napětí tak akorát. Spíš detektivka než thriller. Svižný vypravěčský styl, peprný slovník. Bezva odpočinkový poslech. Dokonce i pro ty, kteří po podobných dramatech normálně nesahají.

Hlavní hrdinka Lo. Další žena, další alkoholička, další psychicky narušená. To je materiál. Já už bych se bez tohohle asi i obešla. Chtělo by to trochu změnu, začíná to zavánět jedním velkým klišé. Ať si pak chlapi nemyslí, že jsme všechny na palici a všechny nekontrolovatelně chlastáme. Lo byla tak trochu naivka, tak trochu hrdinka. Místy se to poněkud bilo. Po jedné stránce mi ale Lo vadila hodně - po té profesní. Byla prostě nemožná novinářka.

 
Zhruba první polovina poslechu mi připomínala spíš klasickou detektivku ve stylu McBaina nebo Christie, žádné velké napětí, podrobný popis situace, psychoanalýza všech zúčastněných, myšlenkové pochody, domněnky, obviňování a lehce naivní samovyšetřování. Nutno říct, že mi nic z toho nevadilo, ba naopak.
 
Po této "lehčí" polovině se děj zvrhl a začal být celkem nepříjemný. Příběh dostal spád, přes všechny možné kličky a zápletky jste mohli začít alespoň tušit. Pokud ne, asi vás to docela slušně překvapilo.
 
Tam, kde ubírám body za hlavní postavu, přidávám za kulisy. Byla to rozhodně změna. To uzavřené prostředí uprostřed studených vod severu tomu všemu dodával punc zoufalství. Na lodi je všechno o něco složitější a východiska méně reálná. Možná proto mě tyto plavby nějak zvlášť nelákají. Docela by mě zajímala pravdivost uvedené statistiky o počtu záhadně zmizelých na okružních plavbách v mezinárodních vodách.
 
Na závěr ještě musím pochválit interpretaci z úst Simony Postlerové, která se pro ztvárnění depresivní Lo skvěle hodila.

2 komentáře:

  1. Jani, ja dostala knizku a zhltla jsem na jeden zatah, dobre se cetlo... a konecne detektivka s jinym koncem:-)

    OdpovědětVymazat