středa 17. května 2017

Začínám s barefoot / Moje barefoot mokasíny Vivobarefoot Elina

Moje rodina jede už ze 3/4 na barefoot vlně. Chlupáče stále ještě odrazují vyšší ceny bot. Snad se mi ho jednou podaří přesvědčit a on je minimálně vyzkouší. Když jsem začala řešit barefoot boty pro děti, hodně jsem toho četla, nejen facebookovské příspěvky, které jsou často až příliš radikální, ale spíš jsem se na teorii barefoot dívala z hlediska fyzioterapie, lidské přirozenosti a zdraví. Navštívila jsem i nějaké přednášky na téma bosé chůze, nejvíc mě nadchl známý fyzioterapeut Lukáš Klimpera. Tak jsem si prohlédla svoje chodidla. A hned potom jsem doma udělala rozsáhlou čistku botníku - snad všechny podpatkové šly pryč (vyjma jedněch černých lodiček, které nutně potřebuju k malým černým). Pak šly pryč všechny moje super módní a úzké balerínky. A po pár týdnech nošení barefootek také odešly několikatery tenisky. Moje noha se v nich už zkrátka necítila dobře.


Změřila jsem si nohu a vlastně poprvé za svých 34 let jsem si změřila i šířku nohy. Když jsem si pak obkreslenou nohu srovnala s některými botkami, co jsem běžně nosila (klidně 10 hodin v kuse), nebylo mi z toho úplně do smíchu. Nedivila jsem se, proč mám tak zdeformované malíčky, ani proč mám často otlačenou palcovou kůstku, ani proč jsem tak trpěla na zarůstání nehtů na palci. Nedivila jsem se už vůbec ničemu. Snad jen tomu, proč něco tak přirozeného, je stále otázkou velmi malé komunity. Moje nohy se do klasických bot těžko vešly. Jasně, noha se zmáčkne, přizpůsobí, ale proč bychom to měli dělat? Copak dobrovolně nosíme korzety? Zdravá lidská noha má všechno, co k chůzi potřebuje, s botami jsme se nenarodili. V dnešním světě boty musíme nosit, abychom si chodidla uchránili před poraněním příp. mrazem, musíme je nosit také ze společenského a estetického hlediska - například advokát by bosej vypadal fakt blbě. Když už boty mít musíme nebo z nějakého důvodu chceme, měly by nás co nejmíň omezovat. Nechat chodidlo pracovat tak, k čemu bylo stvořeno, nebrat mu jeho volnost, nepotlačovat jeho přirozené funkce.


Jsem strašně ráda, že jsem k tomuto s dětmi dospěla, protože vám můžu říct, že chůze je v barefoot botách neskutečně příjemná. Velice těžko se mi už nyní obouvají klasické boty (ne proto, že by se mi noha rozšířila, ale proto, že už mi to zkrátka a vůbec není pohodlné). Takhle jsem se osobně seznámila se značkou Vivobarefoot. Dnes vám detailně ukážu moje nové lásky Vivobarefoot Elina v pískové barvě (mimochodem, jsou to moje třetí boty této značky, další vám ukážu zase někdy příště).



Boty značky Vivobarefoot jsem si vybrala hlavně kvůli designu. Vím, že vzhled je něco, co některé lidi od koupi barefoot bot odrazuje. Na trhu je spousta značek, které jsou bezesporu kvalitní, ale krásou zrovna neoplývají. Vivo je v tomto někde úplně jinde - z jejich nabídky bych si bez keců vybrala všechny, klíďo i pánské. Hledala jsem něco na teplé jaro a léto, něco, co se dá pohodlně nosit bez ponožek, něco univerzálního, co skvěle padne k riflím i sukni. Původně jsem chtěla boty tmavší (znáte ty pošlapané nohy od dětí na hřišti), ale tato světle šedá barva mě dostala.


Moje nové barefootky nosím denně už skoro měsíc. Zpracování mi přijde precizní, velice kvalitní. Nikde se neuvolnila ani nitka ve švu, lepidlo nikde nepovolilo, zkrátka nic, co bych mohla vytknout. Podrážka není nijak ošoupaná a to se v nich pořád ještě učím chodit.


Boty jsou designově velice jednoduché, nadčasové. Světlá barva bude trochu náchylná k zašpinění, ale snažím se tomu předcházet častou impregnací. Ušmudlané zatím nejsou. Bota je "semišová".


Vnitřní stélka je textilní a není vyndávací, k botám je dodávána navíc i korková vyjímatelná stélka pro chladnější dny. Korková vložka je asi 2 mm silná. Samozřejmě netvarovaná. Měla jsem trochu problém tu korkovou vložku do boty nacpat, přišla mi o dost širší než samotná bota, nakonec jsem ji v botě pěkně usadila.


Vivobarefoot Elina jsou superlehké. Ve velikosti 38 a s vloženou korkovou vložkou jedna bota váží 171 g a bez vložky 158 g. Na noze je prakticky necítíte.


Jsou nazouvací, žádné tkaničky. Je tam jen taková "ozdobná" guma, která obouvání usnadní a v případě potřeby by šla utáhnout na užší nohu. Tento systém obouvání mi v létě maximálně vyhovuje, léto je o rychlosti, žádné zdržování a hurá ven.

 
Podrážka je tenká pouhé 3 mm! Věřte, že ucítíte každý kamínek, každou nerovnost. Je ultra měkká a ohebná ve všech směrech.



Co musím pochválit, je propracovaná pata! Za patou máte v botě všitý takový měkoučký polštářek a to je naprosto dokonalé. Vypadá to dobře z estetického hlediska, ale je to komfortní hlavně v případech, kdy jste v botách naboso. Anebo máte na nohách ostruhy a všechny boty vás na patě tlačí.




Jediné, na co je potřeba dávat pozor, je tvar vaší nohy - myslím, že by úplně nebyly na vysoký nárt. A taky si myslím, že pokud máte extrémně širokou nohu, měli byste zkusit model jiný.

První, co mě napadlo, když jsem si poprvé obula barefoot boty, byla volnost. Moje prsty se automaticky v botě roztáhly jako na lekci jógy :) a najednou se žádný z mých prstů nemusel krčit. Najednou mě netlačil ani palec ani malíček. Od té doby, co je nosím, jsem neměla bolestivě zarostený nehet. Netrpím na otlaky. Každý večer cítím chodidla, prsty na nohou, není to bolest, ale taková ta svalová únava, podobná té, kterou cítíte večer po cvičení, nebo běhání. To proto, že chodidlo fyzicky pracovalo. Že mělo možnost pracovat. Že nebylo jenom tupě vláčeno v úzkých botách s tlustou nepoddajnou podrážkou. Chůze v barefoot botách je mi nejpříjemnější v terénu, v lese, v parku, přes kamínky, přes šišky, ale ani chůze na asfaltu mi není nijak protivná, jen je pro má chodidla tak trochu nudná.


Jestli vás barefoot teorie zajímá, jestli hledáte další tipy na boty, můžete si přečíst všechny moje články pod tagem "barefoot".

Pokud rádi čtete můj blog, pokud tady hledáte inspiraci, pokud vám můj blog pomáhá v uklidnění sebe samých, pokud tady zaháníte nudu, pokud vyhlížíte nějaké soutěže, zkrátka pokud máte moje články rádi, budu velmi ráda, když mi dáte své hlasy i v druhém ročníku ankety MAMAblog roku! Minulý rok jste můj blog vynesli vysoko a budu vděčná za podporu i letos. Hlasovat můžete každý den až do 1.6. Každým svým hlasem zároveň dostáváte možnost vyhrát jednu z krásných cen.
 
 ♥♥♥ Děkuju vám! ♥♥♥

6 komentářů:

  1. Včera jsem s takovou radostí vyzula boty a stála bosá v trávě. Ten pocit je k nezaplacení. Musím překonat svou lenost a nelásku k nakupování bot a vyrazit pro jedny BF, v hlavě už je kupuju asi 2 roky :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peto uplne vam rozumim. Taky jsme vcera byli venku bosi a bylo to super. Taky jsem se dlouho rozhoupavala a ted za pul roku mam troje. A mam pocit ze nutne potrebuji jeste dvoje - jedny ultra a pak nejake tenisky

      Vymazat
  2. Jsou krásné, taky po BF botkách koukám už nějaký ten pátek. Zatím je nosi jen mrně. Do těhle jsem se ale zamilovala, jak dobře jdou čistit? Pořád jsem ve fázi okopané a umatlané matky... :)Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moje rozhodnutí taky trvalo, furt jsem o tom mluvila a skutek utek. Ale pak jsem si koupila jedny, pak druhé a třetí. Do normálních bot, co mi ještě doma zbyly, se mi už vůbec nechce obouvat, o tolik je BF pohodlnější. A tu fázi matky taky znám a jde to. Dost si je teda hlídám a děcka trochu peskuju, když mi na ně šlápnou :) Zatím jsou dobré, občas nějaká šmouha, ale jde to celkem dobře dolů...

      Vymazat
  3. Botky jsou uzasny, take jsem si je poridila, ale uplne se v nich bojim venku chodit abych je neuspinila :-). Muzu se zeptat cim je impregnujete? Diky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den. Pouzivam snad na vse impregnacni sprej collonil carbon pro. Ja vam tak rozumim. Taky se o ne desne bojim ale tim ze mam dve male deti tak jsem tu latku opatrnosti musela trosku posunout. Takze si spis uzivam ten pocit mit neco takoveho na noze a beru to vic spotrebne. Ale to vite, ze me srdce place, kdyz pribude nejaka ta smouha 😂

      Vymazat