úterý 23. května 2017

Baby Essentials / České ekologicky šetrné jednorázové plenky MonPeri & Giveaway

Už dlouho se s vámi chci podělit o naši zkušenost s českými jednorázovkami MonPeri. Nevěděli jste, že v Česku někdo plenky vyrábí? Já to taky dlouho nevěděla, až jsem na začátku jara na brněnském veletrhu narazila na velice příjemné dámy, které prezentovaly ekologicky šetrné jednorázové plenky s českým původem. To mě samozřejmě hned zaujalo, fandím každému, kdo se rozhodne zrealizovat svůj sen a pustí se do svého byznysu. Navíc trh s jednorázovkami je dost nasycený a tak nějak tuším, že to česká značka, která navíc dbá na ohleduplnost vůči přírodě i dětské pokožce, nemusí mít úplně jednoduché. Jsem přesvědčená, že tento projekt rozhodně stojí za zmínku!


Jsem pohodlná matka. Alespoň co se přebalování týče. Nestydím se za to, že používáme jednorázové plenky. Ano, uvědomuju si ekologickou náročnost, dopad na životní prostředí, uvědomuju si i ty zbytečné náklady, uvědomuju si, že v látkových plenách je mnohým dětem lépe. Pro mě bylo ale opravdu mnohem jednodušší najet po narození dětí na jednorázové plenky. Asi jsou to trochu výmluvy, vím, že bych se to naučila. Je to zvláštní, o botách a o zdravém chození jsem si toho studovala tolik, o pitomých odrážedlech toho vím mraky, o obsahu bílkovin v luštěninách a máku bych mohla napsat diplomovou práci :) Ale podstupovat anabázi s látkovkami se mi prostě nechtělo. Maminky látkující, nesuďte mě, protože svým dětem balím zadky do jednorázových plen.


Není to tak, že nad ekologií nepřemýšlím. Mám ráda slow-fashion. Třídíme docela důsledně odpad. Také kompostujeme. Klára ví, co do jakého kontejneru patří. Neplýtváme vodou, energií, otužujeme se. Když nemusíme, nejezdíme autem. Proto mi ani původ a složení plen není lhostejné.


Oceňuju transparentní přístup výrobce, jen málokdo by do toho šel tak otevřeně. Na stránkách MonPeri totiž najdete článek, z čeho přesně jsou jejich jednorázovky vyrobeny. Žádná hrdá hesla, ani bojovný marketing. Jen pravda. Nebudu tady sáhodlouze přepisovat to, co napsali jiní, ale rozhodně doporučuju článek přečíst, je to opravdu zajímavé.


Jsou bez toxických látek, chloru, PVC, latexu i ftalátů, bez parfemace, jsou lepené netoxickým lepidlem a barvené netoxickými barvivy. I kvůli tomuto rozumnému složení si plenky MonPeri vybírají mnohé české porodnice.

Co se týče funkčnosti, jsou bezvadné. Vyzkoušela jsem je ve dvou velikostech, Kubík také testoval plenkové kalhotky "pants" a nenašla jsem žádné pochybení. Obě mé děti snáší jednorázovky obecně dobře, nikdy se nepotýkaly s opruzeninami. Na pokožce tedy žádný problém nenastal. Savost plen je výborná, nikdy se nestalo, že by plena nevydržela. Ani po dlouhé noci plenka nezapáchá. Na dotek jsou jednorázovky MonPeri měkké, pas je elastický a dobře se přizpůsobí malému tělíčku. Lepítka jsou hodně široká a pevná, drží i po několikátém rozbalení a zabalení. Plenka má taky široké dvojité "vějířky" kolem nožiček, takže nic nikam neutíká.





Jsem s plenkami velice spokojená a doporučuju je alespoň vyzkoušet. Jediné, co mi na plence chybí, je označení velikosti. Ta je samozřejmě uvedená na obale, ale na samotné plence marně hledám to konkrétní písmenko.

Koupit můžete přímo na eshopu výrobce, nebo u partnerů. V Čechách je pokrytí velké, Morava se postupně rozšiřuje. Nově jsou plenky taky v sortimentu Rohlík.cz a Mall.cz. Co se velikostí týče, vybere si každý. V nabídce jsou plenky XS pro novorozence a nedonošená miminka, ale také XXL pro velká děcka (jako je Klára) na spaní. Pokud váháte a chcete se přesvědčit, zda by vašemu dítěti vyhovovaly, můžete si zažádat o vzorek zdarma nebo si na eshopu koupit mini balení (2ks).


A pokud jste se pročetli až sem, můžete si u mě o dětské plenky MonPeri zasoutěžit. Mám opravdu velkou radost, že mi pro 3 z vás věnovalo MonPeri do soutěže balík plen a vlhčené ubrousky. 3 výherci tedy získají po jednom balení plen dle vlastního výběru a k tomu dostanou i jeden balíček čistících ubrousků. Pravidla jsou jednoduchá.


1. Dejte like mému blogu na FB nebo IG (blogzrzky)
2. Podpořte MonPeri na jejich FB stránce
3. Napište mi tady do komentáře, jak plenkování řešíte u svých dětí vy. Připište svůj email
4.  Když budete článek sdílet na FB, zařadím vás do soutěže dvakrát - sdílejte veřejně a to tak, že pod příspěvkem na FB dáte "sdílet" - takhle jedině jsem schopná vidět, kdo z vás to udělal
5. Soutěžit můžete do středy 31.5. do půlnoci, ve čtvrtek 1.6. oznámím na FB vítěze a s výherci domluvíme detaily odeslání

Pokud rádi čtete můj blog, pokud tady hledáte inspiraci, pokud vám můj blog pomáhá v uklidnění sebe samých, pokud tady zaháníte nudu, pokud vyhlížíte nějaké soutěže, zkrátka pokud máte moje články rádi, budu velmi ráda, když mi dáte své hlasy i v druhém ročníku ankety MAMAblog roku! Minulý rok jste můj blog vynesli vysoko a budu vděčná za podporu i letos. Hlasovat můžete každý den až do 1.6. Každým svým hlasem zároveň dostáváte možnost vyhrát jednu z krásných cen.
 
 ♥♥♥ Děkuju vám! ♥♥♥

39 komentářů:

  1. Jani, moc díky za tip :) Určitě vyzkouším! Mám to s plenkama stejně jak ty, akorát já jsem si to u Mikyho chvilku s látkovkama vyzkoušela a zjistila, že to nevyhovuje ani mně ani jemu :) Tak toto by byl pro mě přijatelný kompromis, můžu začít dělat zásoby od nejmenší velikosti :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jedeme v jednorazovkach a nijak se za to nestydím. Náš přístup k ekologii je velmi podobný, už nějakou dobu vymyvam každý kelímek od jogurtu a třídim jej do plastu, poctive tridime papír, snažíme se kupovat regionální potraviny nebo sami pěstujeme na zahrádce... ale plínky proste prát nebudu. Deti jsou od sebe 15 měsíců, nedovedu si představit ten frmol prát dvoje plínky, když byli oba ještě mali a oba 100% v plenkách zvlášť, když mám pracku dole v prádelne a susicku nemáme (a zase šetříme energii s životní prostředí tím, ze susime prádlo nejlépe venku na zahradě...) Tyto plínky vidím poprvé a rada je vyzkousim. Tomik už plínky nepotřebuje a uplne nejradši budu tehdy, až se nám podaří odplenkovat Adelu a s plinkama bude konec :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vymývat každý kelímek od jogurtu není ale ani trochu ekologické.

      Vymazat
    2. Aha, díky za poučení. Když už jogurt v kelímku koupím, jak mám tedy ekologicky postupovat? My ho vymyjeme (naši studniční vodou) a pak vyhodíme do kontejneru na plast. Nechci tady spamovat, ale toto mě zajímá😀

      Vymazat
    3. Do plastů se můžou dávat špinavé (ne mastné) věci, plast se roztřídí, nadrtí a pak vyčistí. A zpracuje. Takže domácí mytí je plýtvání vodou i energií za výrobu teplé, saponátem i energií za ČOV (prostě celý ten řetězec).
      Láhve od oleje myju, tam se mi příčí hodit je do směsi.
      Vice třeba jaktridit.cz. a abysme tu jen nespamovaly, české jednorázový a ještě k tomu s důrazem na udržitelnost, to je pecka! A asi nebylo potřeba tolik důvodů, proč nelátkujete, Jani (i vy další), je to každého věc, ne? Já osobně se tedy ještě nesetkala s "látkařkou", která by nelátkujete mamky odsuzovala či pomlouvala.
      PS: krásný sváteční den, Jani! 💐

      Vymazat
    4. Děkuju za komentáře! Mám ráda, když se diskuze vyvine. Když jsem začala třídit odpad, taky jsem vymývala. Pak jsem si řekla, že plýtvání vodou je snad horší než netřídit :) Takže vždycky pořádně vyškrábu, olíznu a roztřídím :)))
      A k odsuzování, bylo by to krásné. Bohužel byste se divila, kolik "ekoteroristek" jsem už potkala :( Se vším se musí opatrně, zdravým rozumem, jsme lidi, každý děláme věci jinak a tak nějak... Zkrátka "Make love not war". A moc moc Vám děkuju, jste zlatá!

      Vymazat
    5. Jo jo, taky pečlivě vyškrabávám nebo dokonce jsem se naučila používat stěrku! 😂 A teda nedá mi to ještě, to poslední slovo příště prosím s velkým počátečním písmenem! 😉

      Vymazat
    6. Fakt jsou látkařky tak drsné?

      Moje holka je přes den až na výjimky v klasických plenách jako za nás (4O ks plus čtvery svrchňáky). Před porodem jsem se sice snažila naučit skládat do různých doporučených tvarů, ale moje plačící miminko mě naučilo, že musí být přebaleno rychle, abych ho mohla uklidnit kojením či chováním a ne špekulovat, jestli je ta plenka dobře zamotaná. Mám proto klasickou plenku poskládanou tak, jak ji stáhnu ze sušáku (nežehlím je). Šoupnu ji do kalhotek (osvědčily se mi g mini, co mají barevné patentky) a to je vše. Řešit separační plenky, svrchní, spodní - eh, je to na mě moc složitý :)
      Přes noc má ovšem jednorázovku (stačilo mi, že mě budila v noci hlady a ne abych ještě přemýšlela, jestli to není mokrou plenou). Proto díky za doporučení. Za tři měsíce dobereme naše mega balení a pokud do té doby (och, kéž by) neodplenkujeme, bude třeba další.
      Přiznám se, že kromě snahy zanechávat po sobě menší ekostopu mě k látkovkám vede i (snad pravdivé) tvrzení, že látkovkované děti přejdou rychleji na nočník.

      Myslím, že ekoteroristky by si měly sáhnout do svého vlastního svědomí, co dělají běžně "neeko". Já např. používám naprosto neekologické always vložky, protože výborně drží při sportu, neprotékají mi a jsem si s nimi téměř stoprocentně jistá. Zkoušela jsem dvě značky ekovložek, stejně tak látkové, ale moc eko to nebylo, když jsem měla špinavé prádlo a musela na to používat extra prostředek na zaschlou krev.

      Spokojeným dětem zdar.

      Martina

      Vymazat
    7. Dobrý den, Martino,
      Děkuju za komentář. Nechtěla jsem, aby to tak vyznělo - tak drsně. Jen jsem se párkrát setkala s maminkami, které výhradně látkovaly, a ptaly se mě třeba, jak to můžu dítěti dělat, když ty plenky tak smrdí. No, mě totiž nijak nesmrdí. Jediné, co mě vlastně u těch jednorázovek štve, je ten ekologický dopad. Děti netrpí na nějaké vyrážky, takže jinak problém nemám.

      A opravdu mámy, co látkují, nebo jedou bezplenkovku, obdivuju. Je to zas nějaký ten čas a starost navíc, něco nového se musí naučit, už jen samotná látkovací terminologie mě dost mate :)

      A díky za názor k těm vložkám, vždycky mě to dost zajímalo a nikdy jsem je nevyzkoušela.

      A všechno je to o respektu, snažíme se děti vychovávat respektujícím přístupem a samy se máme co učit. Nejdůležitější je nesoudit, ať to jedna dělá tak, či onak, každá pro to máme své důvody a tak to je.

      Mějte se hezky a přeju brzké a pohodové odplenkování! Jana

      Vymazat
  3. Pouzivam latkove pleny a jsem moc spokojena. Ale obcas na cesty pouzivame jednorazy. Snazim se kupovat eko z dm,takze tyhle taky rada vyzkousim. Uz jen kvuli tomu,ze to je ceska znacka.
    horakol@volny.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem teprve v očekávání, ale máme v plánu látkové plínky od Bamboolika, tak nějak mám v sobě nutkání to prostě vyzkoušet :D Libí se mi ty jejich svrchní kalhotky a možná to i ve finále vážně vychází levněji...spíš je pro mě přednější, že to bude snad lepší pro miminko...samozřejmě je to ekologické, to ale upřímně není důvod č. 1 proč to dělám :)(odpad třídíme, kompost také doma máme...) Já teda koupila do porodnice Pampers (zarazil mě tedy ten šílený chemický smrad), budeme používat i na noc nebo prostě když někam půjdeme, jen látkové používat nechci, abych chodila na procházku jak otrok s celou "látkovací výbavou" :) Tereza (eneos@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkujeme za pěknou soutěž. My používáme z 80% látkové plenky. A když jdeme na dlouho na výlet, není mi dobře, nebo vím, že bude kakat, tak používáme jednorázové:-) Tohle je super tip, že jsou od českého výrobce :-) l.jerlingova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. jééé no my doma používáme látkové (čtverce +svrchňáky). Na noc, nebo na výlety používáme jednorázové, s tím že se snažíme aby byly vždy co nejekologičtější. Ale přiznám se, že mám občas den, kdy mi není dobře nebo prostě toho mám tolik, že dávám jednorázovky i doma.
    Hana hana.dlouha125@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Hezký den, než se dcera narodila pořídila jsem látkové plenky,...pak nám ale v porodnici dali široké balení kvůli nožičkám a bylo vymalováno, hrozně velké množsvtví ušpiněných plen za den mě odradilo a skončila jsem u jenorázovek,....a ted už jsem pohodlna:-( Když se poštěstí, třeba to vyjde u druhého miminka:-) Šárka (saui.dj@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  8. Používám pouze jednorázové plenky eliskatischlerova.et@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravim Vas, hezky clanek, ja jsem taky celkem pohodlna, pouzivam jen jednorazove plenky. Hezka vyhra!
    Terezazniszczol@seznam.cz
    Sleduji na instagramu

    OdpovědětVymazat
  10. Já používám látkové plenky uz na druhé dítě a jsem moc spokojená ale když někam jedeme na víkend nebo na dovolenou vždycky sáhnu po jednorázových je to pohodlnější i skladnejsi:-) hankafb@centrum.cz (FB:Hanka Šafářová Chmelinová)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobry den, take pouzivame pouze jednorazovky. Ale tyhle jsou alespon z Cech a snad trochu i ekologicky setrne - urcite bychom radi vyzkouseli. kotaskova.klara@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Používáme jednorázové plenky. Moc jsem chtěla aplikovat na dcerku bezplenkovou metodu, ale nedařilo se nám. Za ekologičtější plenky bych byla moc ráda, protože z toho, jak zatěžujeme životní prostředí vůbec nemám dobrý pocit.
    Sdílím na FB (Andrea Petrová)
    andrea.petrov@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,už sem o těchto plenkách taky slyšela, ale zatím sem je nikde nepotkala. Rohlík a Mall je dobrý tip. Jinak, co se týče plenek, mám to v podstatě úplně stejně jako Vy, taky řešíme, kde co, co se týče šetrného přístupu k životnímu prostředí, ale na látkové plenky nemám. Zvlášť teď s druhým dítětem nemám času nazbyt a jednorázovky jsou prostě pohodlné. Mějte pěkný den. Sylvie sdohnalikova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  14. Já používám jednorázkovky, přitom mám nějaké nakoupené látkové plenky ještě po prvním synovi, jdu je vytáhnout a zjistit, zda budou vyhovovat ;) Já měla velké plány, ale první syn se narodil předčasně, byl velikostně do dlaně, vše mu bylo velké a pak místo plen jsem řešila vojtovku, aby jedl, aby si urdžel teplotu a zvítězilo pohodlí jednorázových plen. Nové české jednorázovky bych jistě vyzkoušela u druhého synka, má teď šest měsíců. Jana jkad@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  15. My sme pouzivali jednoraz a asi v 9. mes prsli na latkove a bolo to v pohode. Teraz ma dcera plienku uz len na noc a dlhe cesty. Ekologiu riesim, takze som vdacna za typ. Viktoria133@hotmail.com

    OdpovědětVymazat
  16. Moc pěkný článek, plenky určitě zkusíme. S první dcerou jsem jela kombinaci látkovek a jednorázovek, většinou nature z dm, u druhé dcery už jsem trochu nestíhala sušit:-), tak jsem přešla na jednrázovky úplně. iveta-kubatova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  17. My jedeme v látkovkách, ale na dovolenou kupuju jednorázovky, tyhle vypadají suprově!
    Sdílím jako Iveta Daniel
    medif@email.cz

    OdpovědětVymazat
  18. Ja davam dceri letkove pliny, ctvercovky jeste po nas a po manzelovi. Ale kdyz jdeme na delsi dobu z domu, nebo jedeme nekam autem, ci na dovolene davam papirovky. Vetsinou kupuji v dm jejich eko variantu, ale tyto jsme ted take jednou meli, zrovna dodelavam balik a dalsi by se hodil :)

    OdpovědětVymazat
  19. Pouzivam jednorazove plenky od sameho zacatku a budu pouzivat i nadale.
    Kris249@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuji za hezkou soutěž, jsme na jednorázech, tyto určitě vyzkouším. Pěkně napsané.
    Jana.hernychova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  21. my tedy používáme jednorázovky a otírát zadeček mokrou látkovou plenou

    hhranolkakatka@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Dceru jsem od půl roku látkovala. Teď jí jsou 3 a na noc používáme jednorázovku. Na podzim čekáme přírůstek, kde jsem rozhodnutá látkovat, nicméně uvidíme, jak to půjde. Do porodnice by se ekologicky šetrné jednorázovky rozhodně hodily :-)
    Stoklasova.K@email.cz

    OdpovědětVymazat
  23. Než se narodila dcera, tak jsem chtěla látkovat, ale nakonec jsme skončili na jednorázovkách. Martina, makaface@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Látkovala jsem obě děti (syn 2 roky už plíny jen na spaní) a nedám na látku dopustit - tolik ušetřených penez, ekologie apod. čas navíc to nežere, to fakt ne. Jednoráz jen na delší dovolenou a to z DM. Toto mě ale zaujalo a ráda bych vyzkoušela, když už by byl syn bez plin, dala bych sestře, nakoupila látkovou výbavu a vlastně ani nevím pořádně proč, nelátkuje :-/ Terka terinaj@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý večer,
    já se 4měsíční dcerou jedu tak tak od všeho trochu. :) Základem jsou jednorázovky, ze začátku se nám celkem dařilo praktikovat prvky bezplenlovky, ale signály na čůrání nevidím a kakání přesunula většinou na dobu během kojení, takže teď už něco zachytim jen zcela výjimečně.
    Používám i látkovky, ale jen když jsme doma. Nikde venku se mi to řešit nechce.
    S přáním hezkého večera všem
    Petra Kundeliusová
    Cllowie@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj, syn má už plenky jen na spaní, se nám osvědčily (už od začátku, tj. od malých velikostí) plenky Babylove z DM, vyhovuje mi kvalita a příznivá cena. Zkoušeli jsme různé, i pampers, ale kupujeme už jen tyto nebo privátní z Rossmanna (v Německu). Čekáme druhé miminko, tak se plenky budou chodit :) Uvažovala jsem i o látkových, ale nejsem úplně přesvědčená, zda se vyplatí, co se týká investice, času a ekologie (praní a sušení). Jinak se snažím žít "ekologicky", ale zas všeho s mírou :) Marcela m.livova centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  27. My používáme jednorázové - Tesco loves baby a Natuvell, přes noc dostával syn pampers ale jejich kvalita se dost zhoršila... švagrová mi přivezla z Polska Dadu, tak uvidíme :) o MonPeri slyším poprvé, určitě bychom rádi vyzkoušeli. slunicko1321@seznam.cz budu i sdílet

    OdpovědětVymazat
  28. Hezký večer, Jani, my používáme látkové plínky od společnosti Bamboolik, ale semotamo také jednorázovky, nejčastěji Dada plenky, někdy z DM eko plenečky nebo Pampersky, ale zvažuju vyzkoušet Bamboo a Monperi zítra kupuju na Rohlíku:-),ať vyzkoušíme. Moc jejich konceptu fandím, vůbec jsem tyto plenečky neznala :-) kreislovan@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  29. Pouzivame jednorazovky Dada, tyto plenky neznam. Supr ze se zacli u nas vyrabet eko plenky a radi by jsme vyzkouseli. TERKA email: Tereza.Mikudikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  30. Při prvním dítěti jsem do roka používala jen látkové plenky, pak i jednoráz. Dlouho jsem hledala, nakonec jsem zůstala u plenek z Alberta. Teď při druhém bych to chtěla od narození nějak kombinovat. Zatím jsem ještě nevyzkoumala, jaké plenky pro nejmenší jsou nej, a jelikož Monperi plenky neznám, ráda bych je vyzkoušela...
    Jana.
    Sdílím na fb. meskjana@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Osobně nemám s jednorázovkama problém, ale asi bych u nich tak neapelovala na tu ekologickou notu, kterou je provázejí. Všichni víme, jak to při výrobě vypadá, nebo si to aspoň dovedeme představit. Firmy fejkují roční hlášení o odpadech a pak vypadají děsně ekologicky. Co si budeme, nejekologičtější pleny jsou látkové, které jsou na vícero použití.

    OdpovědětVymazat