čtvrtek 11. května 2017

Knihy pro děti / Odkud přicházejí děti

Né, že by u nás toto téma bylo aktuální, ale poslední dobou prostě jedeme v sofistikovaných knížkách. Okénkové knihy jsou něco, s čím podle mě nikdy nešlápnete vedle, zabaví menší i větší děti. Klárku baví moc, psala jsem o tom už mnohokrát, pokud má dobrou náladu, dokáže si v nich listovat klidně hodinu. Když jsem u Svojtky viděla novinku o tom, jak se vlastně přichází na svět, neváhala jsem moc dlouho. Žádnou knihu s podobným zaměřením doma nemáme. Krásně ilustrovaná knížka Odkud přicházejí děti navíc není jen o lidech. A to mi přijde ze všeho nejlepší, protože nabízí srovnání, jak je to u lidské rasy a jak u různých zvířat v přírodě. I dospělák se mnohdy poučí...


Na šesti dvojstranách jsou povedeně zpracovaná různá témata - jak mláďata přicházejí na svět, jak je to s oplozením, jak dlouho trvá, než se mládě narodí, jak jsou mláďata po narození soběstačná, co se musí mláďata naučit, jak vypadá proměna mláděte v dospělého jedince.



Knížka má i zajímavý společensko-kulturní podtext, v knize najdete smíšené páry - bělocha s černoškou, nebo dva muže pečující o miminko. To mi přijde moc fajn. Všechno je to přece o rozmanitosti, tak proč ne o této.










Nakladatelství Usborne, od kterého Svojtka často na náš trh knihy přináší, patří k mým oblíbeným. Máme doma i nějaké knihy v originálním znění. Už mám pro vás nafocenou skvělou knížku podobného formátu o hovínkách What is Poo? Tak třeba se v budoucnu dočkáme i v češtině??

2 komentáře: