středa 24. května 2017

Knihy pro děti / Koho sežere vlk?

Jak to máte s klasickými pohádkami? Já vím, že k dětství asi všechny ty Mařenky a Karkulky patří, mě popravdě trochu rozčilují. Nelíbí se mi na nich spousta věcí. Proč tatínek odvedl své děti do lesa a nechal je tam? Jak může vlk sežrat babičku i Karkulku? Proč Ježibaba musí Jeníčka péct k večeři? Proč jsou všude macechy, které nesnáší své vyvdané dcery? Proč je tam všude tolik zla? Já vím, trochu přeháním, ale nemám snad pravdu? Klára si na to už zvykla, když se dostane do kontaktu s nějakou takovou pohádkou, ale ptávala se. Jak jako nemůže mít tatínek rád své děti, když je nechá večer lese?? Proto jsem s otevřenou náručí přivítala doma novinku z nakladatelství 65. pole Koho sežere vlk?


Je to kniha o 7 pohádkách. O klasických pohádkách. A já se jim ani přes to výše psané vyhýbat nechci, nechci o ně moje děti připravit. Navíc tato kniha je tak originální, že ty pohádkové evergreeny baví i mě. Nejde jen o samotné knižní zpracování, ale také o střízlivé pojetí příběhů, o nádherné ilustrace, o vtipné texty.


Autorkou textů je oceňovaná Ester Stará (mimo jiné speciální pedagožka a logoped), která má už za sebou mnoho úžasných knih pro děti, ilustrace vytvořil její manžel Milan Starý. Toto autorské duo je prostě zárukou úspěchu.


Knížka je psána technikou "malovaného čtení". Je to kombinace jednoduchého textu a obrázků, které děti/rodiče musí pojmenovat, aby příběh zkompletovali. Máme doma asi dvě knížky na stejném principu a Klárku vždycky bavily. Je tedy jasné, jak se jí líbí tato. Navíc, když je vždy na výběr ze dvou možností - například Karkulka může cestou k babičce potkat buďto vlka, nebo krokodýla. To je potom panečku zábavné čtení. Někdy při čtení zůstaneme u "obyčejné" zápletky, jindy si ji pěkně okořeníme :) Kdybyste si náhodou nevěděli rady s pojmenováním obrázků, na konci knihy najdete vysvětlivky.






Texty jsou jednoduché, poměrně krátké, nesložité větné konstrukce, vtipné. Velice dobře se to celé čte. Ilustrace jsou skvělé. Navíc nabízí další možnosti zábavy. Ve velkých dvoustránkových ilustracích najdete pěknou spoustu nesmyslů, které byste tam běžně nenašli. Tohle Klárku opravdu baví, snad ještě víc než samotné čtení. Mě zas baví Karkulka v červené helmě nesoucí párek pro babičku...






V knížce najdete tyto pohádky: Červená Karkulka, Budulínek, Perníková chaloupka, O veliké řepě, Zvířátka a loupežníci, O Otesánkovi, O neposlušných kůzlátkách.


Kniha Koho sežere vlk? je moderní umění, trocha nutného zpestření v dětské literatuře, i prostředek k zábavnému interaktivnímu čtení s dětmi. Velká písmena by se mohla líbit i dětem, které začínají se samostatným čtením. Myslím, že je to přesně ten typ knížky, která by mohla bavit i zaryté nečtenáře. To ale není náš případ, v blízké době budeme muset zajet směr Ikea pro větší knihovničku :)

Pokud rádi čtete můj blog, pokud tady hledáte inspiraci, pokud vám můj blog pomáhá v uklidnění sebe samých, pokud tady zaháníte nudu, pokud vyhlížíte nějaké soutěže, zkrátka pokud máte moje články rádi, budu velmi ráda, když mi dáte své hlasy i v druhém ročníku ankety MAMAblog roku! Minulý rok jste můj blog vynesli vysoko a budu vděčná za podporu i letos. Hlasovat můžete každý den až do 1.6. Každým svým hlasem zároveň dostáváte možnost vyhrát jednu z krásných cen.
 
 ♥♥♥ Děkuju vám! ♥♥♥

4 komentáře:

  1. Z těch klasických pohádek opravdu nemám ráda Karkulku, protože v lidech udržuje odpor k vlkům. Kniha však vypadá dobře i přesto, že nepatřím k fandům moderního umění :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, vlk je chudák postava. Chce sežrat Kurkulku, babičku, tři prasátka i kůzlátka. Nemá to jednoduché a je fakt, že když Klára hledá nějakého "zloducha", většinou ho pojmenuje "vlk" :) Kniha je opravdu krásná a dobře se s dětmi čte.

      Vymazat
  2. Tahle knizka zni zabavne. Libi se mi malovane cteni i moznost konstruovat pribeh. Ale pozor, klasicke pohadky maji svuj smysl. Nechci uplne zabihat do podrobnosti, ale to ze je tak jasne ohraniceno dobro a zlo s velkymi protiklady je pro deti snadneji pochopitelne, nez moderni pohadky kde nejsou jasne rozdane role. Mimoto treba macechy, jsou zastupnym symbolem pro to, ze detem se mama vzdy nezda jen hodna, mohou byt na ni nazlobene, my ani nemusime vedet proc a oni si to odziji v pohadce. Spousta pohadek je o tom, ze deti pripravuje na to, ze se jednou odpoutaji od rodicu a budou chtit samotne neco dokazat, ale nejde vse jednoduse a museji se prekonat prekazky. Ale treba konkretne Karkulka je o dospivani a proto neni vhodna uplne pro nejmensi deti. Je to zajimave, kdysi jsem na tema vyznamu knih pro predskolni dite psala diplomku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Hanko, moc děkuju za komentář. Vím, že pohádky mají smysl. proto jsem to taky napsala tak, jak jsem to napsala. Že mně se to osobně nelíbí, ale že dětem je dopřávám, protože to k dětství patří a to "poslání" tam někde je. Chápu to. A dětem samozřejmě svůj názor netlačím. Rozhodně mě Váš komentář potěšil, jsem ráda, když se dozvím něco nového a zajímavého. Mimochodem, Vaši diplomku bych si ráda přečetla ;) J.

      Vymazat