čtvrtek 18. května 2017

Dovolená s dětmi v Třeboni

Tak dlouho jsme vybírali nějakou jarní cestu do zahraničí, až jsme se nakonec rozhodli pro krátkou dovolenou v jižních Čechách :) A dobře jsme udělali. Náš květnový pobyt v Třeboni předčil naše očekávání a byla jen škoda, že počasí nevyšlo úplně podle našich představ. Protože na začátek léta plánujeme třítýdenní dovolenou, na Třeboň jsme si vyhradili jenom tři dny. Dokážu si ale živě představit, že bychom tam strávili týden a pořád by bylo co dělat. Na rozdíl od Chlupáče je pro mě ubytování klíčové, navíc, když cestujeme s dětmi. Rozhodně nepotřebuju pětihvězdičkový luxus, ale vyžaduju čisté a kvalitní zázemí pro rodinu s malými dětmi. Přesně takové ubytování v Třeboni se nám povedlo najít. Penzion u Františka je kouzelné místo.


Ubytování v centru Třeboně

Máme rádi místa s atmosférou. Když si můžeme vybrat, dáváme přednost menším penzionům oproti hotelovým komplexům. Penzion u Františka je nádherný dům přímo v centru Třeboně s dlouhou historií, citlivě zrekonstruován pro dnešní potřeby. Problémem u ubytovacích zařízení v historickém centru bývá parkování. Tady na to ale skvěle mysleli - penzion má zajištěné parkování (v ceně ubytování) na nedalekém odstavném parkovišti (asi 5 minut pěšky). Náš příjezd k penzionu byl tak trochu dobrodružný, navigace nás normálně navedla na cyklostezku. Značka tam nebyla, takže jsme na ni fakt vjeli a když proti nám vyjel vyděšený cyklista, velice rychle jsme couvali zpět :) Pak jsme našli správnou cestu, projeli městskou branou přímo do starého města, našli penzion, na blikačích vyložili děti a tašky, ubytovali se, a až pak v klidu přeparkovali auto.


Příjemná paní provozní nám oznámila, že jsme tam zrovna sami a že máme celý dům pro sebe. To jsou vždycky dobré zprávy, nemuseli jsme tak moc řešit naše řvoucí děti. V penzionu je k dispozici 5 apartmánů, my obývali "modrý" rodinný 70 metrový apartmán. Byl vážně obrovský. Děti měli výběh, taneční parket, herní plochu a nic jim nescházelo. Vybavená kuchyň s jídelním stolem a moderní dětskou židličkou. Koupelna s vanou! To, na co nemám poslední dobou doma vůbec čas, se u Františka stalo skutečností, a já přečetla celé dvě! kapitoly v bublinkách. Dva pokoje k dispozici, nám na spaní stačil ale jeden, srazili jsme postele a měli jsme obří letiště. Apartmán byl dokonale čistý, teplý a světlý, penzion se nachází v pěší zóně, takže je i velice tichý. Styl vybavení tak trochu zámecký, ale velice vkusný a já jsem se tam cítila moc dobře.



Kdyby bylo teplejší počasí, určitě bychom využili i posezení v atriu penzionu. Člověk jakoby se přenesl stovky let zpět. Je to takové příjemné, soukromé, chráněné místečko na víno. Majitel penzionu navíc pracuje na úpravě malého dvorku - zahrádky - kde si děti pohrají na pískovišti nebo skluzavce. Pokud taky plánujete nějakou dovolenou s dětmi v Třeboni, Penzion u Františka můžeme doporučit všemi deseti.




Co dělat s malými dětmi v Třeboni?

- procházka historickým centrem města (v klidu radniční věž, kafíčko, zmrzlina, holubi...)

- návštěva třeboňského renesančního zámku včetně krásného parku (u vstupu je i pěkné dětské hřiště ve stínu velkého kaštanu, ve sklepních prostorech zámku bývají často expozice pro děti)



- návštěva Schwarzenberské hrobky v lese u rybníka Svět (toto místo mě naprosto dostalo svojí tajemnou a ponurou atmosférou)




- prohlídka pivovaru Bohemia Regent s ochutnávkou (prohlídka trvala něco přes hodinu a stála 170 Kč, děti ji zvládly v pohodě, prohlídka může být i noční)



- rybník Svět (můžete ho obejít po naučné stezce "Kolem Světa" - 12 km, nebo se projet motorovou lodí - loď vyjíždí v sezóně každou hodinu a 50 minutová okružní plavba stojí 120 Kč)




lázně Aurora (když by počasí moc nepřálo, můžete si obléct plavky a vyrazit do wellness)

- Komenského sady (krásné místo pod korunami nejrůznějších stromů k prohánění veverek, taky dětské hřiště)

- turistický vláček Třeboňáček (ideálka pro líné děti, jeden okruh 100 Kč, víc informací tady)

- na kafé do stylové kavárny v centru Třeboně - Cafe Pokrok (moderní místo, výborná káva)

- na něco menšího do Bistra 105 na Masarykově náměstí (pizza, panini, dezerty, polévky a famózní polotmavé pivo Žumberk)


- na rybu do vyhlášené Šupiny a Šupinky (super gastronomie v areálu zámku)


- na klasickou hotovku do Bufetu na rynku (super zázemí pro děti - hrací koutek, přebalovací pult, mikrovlnka na ohřev jídla...)

Výlety v okolí Třeboně

Rozhodně doporučuju navštívit ZOO Dvorec pár kilometrů od Třeboně. Je to zoologická malá rozlohou, ale formátem se vyrovná kterékoliv velké komerční. Podle mě ji i v mnohém předčí. Strávili jsme tady příjemné odpoledne a díky špatnému počasí jsme tady byli skoro sami. Měli jsme tak zvířata sami pro sebe. Lvi, tygři, medvěd, opice, hroch, levharti, vlci a spousty dalších. Roztomilé malé lvíče. Líbilo se mi, že velká zvířata nebyla za sklem, ale za mřížemi a člověk se k nim dostal relativně blízko, když vedle nás zařval lev, cítili jsme jeho teplý dech. V pavilonu, který v chladných dnech obývá hroch Bubórek, jsme byli svědci jeho krmení a o hrochovi jsme se dozvěděli spoustu zajímavého. Kuba měl sice trochu strach, Klára si to skvěle užila. Super zážitek.







Asi 15 km od Třeboně můžete navštívit také Borovanský mlýn. Najdete tady pěknou restauraci, malou farmu, ale hlavně Půdu plnou pohádek. Jedná se o stálou výstavu českých pohádek.

Kam se stavit cestou "Brno - Třeboň"

Mohelenská hadcová step je přírodní rezervace ležící za obcí Mohelno. Je to moc pěkná a pohodová vycházka do "trochu jiné" přírody. Je to nejznámější step v ČR a z vrcholku můžete pozorovat meandry řeky Jihlavy a jadernou elektrárnu Dukovany.




Telč je jedno z nejhezčích měst, které znám, právem zapsáno v UNESCO. Barevné domky na náměstí znáte z mnohých pohádek, stejně jako zámek. My jsme tentokrát navštívili zámecké podzemí a pro děti to byla tmavá dobrodružná hodinka. V zámeckém parku pak můžete strávit hodiny a hodiny...




Jindřichův Hradec, jednu dobu jsem zvažovala, že bych sem šla na výšku (je tady odnož VŠE). Dokážu si živě představit, jak krásně by se tady studovalo :) Nádherné město obklopené vodou, hrad, zámek. Pokud máte víc času, můžete nasednout na úzkokolejku a vydat se parním vlakem do oblasti zvané Česká Kanada.

 

 
Pokud rádi čtete můj blog, pokud tady hledáte inspiraci, pokud vám můj blog pomáhá v uklidnění sebe samých, pokud tady zaháníte nudu, pokud vyhlížíte nějaké soutěže, zkrátka pokud máte moje články rádi, budu velmi ráda, když mi dáte své hlasy i v druhém ročníku ankety MAMAblog roku! Minulý rok jste můj blog vynesli vysoko a budu vděčná za podporu i letos. Hlasovat můžete každý den až do 1.6. Každým svým hlasem zároveň dostáváte možnost vyhrát jednu z krásných cen.
 
 ♥♥♥ Děkuju vám! ♥♥♥

8 komentářů:

  1. V Třeboni jsem byla, když jsem byla poprvé těhotná, takže veskrze hezké vzpomínky, které jsi mi článkem připomněla :) Akorát já nejsem "rybová", takže jsem návštěvu "Šupiny a Šupinky" spíš přetrpěla.
    A kam se vlastně chystáte na tu dlouhou dovolenou?

    OdpovědětVymazat
  2. Jaj a my zas ryboví jsme :) Hani, plánujeme Balkán, tři týdny budou málo :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, děkuji za článek. Co se týče dovolené v Jihočeském kraji, mrkněte sem: https://www.etravel.cz/ceska-republika/jihocesky-kraj. Je to prý dovolená pro malé i velké, takže máte pravdu. Asi se tam také vypravíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Jani Trebon zboznujeme, mame chalupu kousek a tak tam casto jezdime po cely rok. Diky za tip na ubytovani uz jsem ho doporucila dal :-). V Cechach je stejne krasne. Jeste mame radi Tabor, tam jsem ted zorganizovala team meeting a vsichni byli nadseni. Ma jinou atmosferu, mene turistu a je tam spoustu krasnych mist, skvela gastronomie. To mi prijde ze Trebon pokulhava a mohlo by to byt lepsi... hezke dny Silvia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíš, já tak závidím ty chalupy :) V dobrém, ale. Tam je krásně, to souhlasím. Poslední dobou mi přijde, že celkově v Česku je moc hezky, máme ale ještě co dělat, abychom to všechno objezdili :)

      Vymazat
  5. Zdravím, děkuji za článek, nevíte náhodou, zda do Zoo mohou i pejsci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, my sice pejskaři nejsme, takže jsem to nezjišťovala, ale tak nějak tuším, že tak jako do většiny ZOO, ani sem psi nesmějí.

      Vymazat