pondělí 15. května 2017

Chytrá hračka / Hlavolamová hra Červená Karkulka

Už nějakou dobu máme doma další herní poklad. Když jsem si v březnu vyzvedávala logickou hru Červená Karkulka, hlodaly mi v hlavě pochybnosti, jestli jsem se trochu neunáhlila. Na hře je přece jen psáno od 4 let (Klára měla v tu dobu 3,5). Jenže jako každá správná máma tak nějak tuším, že moje dítě má na víc :))) A ono fakt! Věk nerozhoduje, záleží na nadšení a chuti po poznání. Takže naše Červená Karkulka neodpočívá po prvotním nadšení nikde ve skříni, ale stále zabírá čestné místo v obýváku pod konferenčním stolkem, aby byla každý den po ruce. Tak často ji totiž hrajeme. Opravdu.


Červená Karkulka z řady Smart Games výrobce Mindok je na první pohled hodně podobná hře Tři malá prasátka. Jak formátem, tak principem hry. Ačkoliv jsou Tři malá prasátka vhodná pro děti 3-6 let (Červená Karkulka 4-7 let), Karkulka mi z nějakého důvodu přijde jednodušší a cítím to i z Klárky. Prakticky od prvního dne, co ji máme doma, dobře chápe princip hry a mnohá zadání zvládne sama. Samozřejmě hru hráváme s ní, nejen proto, že nás u toho vyžaduje, ale taky proto, že nás baví všechny.




K samotné hře potřebujete velkou zelenou herní plochu, 5 dílků různě tvarovaných pěšinek s barevnými kytkami, figurku vlka, figurku Karkulky, tři stromy, chaloupku a knížku se zadáními.





V knížce se zadáními najdete celkem 48 rébusů, z nichž polovina se hraje bez postavy vlka a druhá polovina se hraje už s ním. Podle těchto zadání nejprve přesně rozestavíte na plochu figurky, stromy a chaloupku. A hra začíná. Musíte vybrat a rozmístit jednotlivé díly s pěšinkami, aby na sebe perfektně navazovaly a vedly přesně od Karkulky k chalupě. Pokud hrajete zadání i s vlkem, musíte rozmístit pěšinky dvě - jednu pro Karkulku a druhou pro vlka - každý se k chaloupce dostane jinudy a důležité je vědět, že vlk má mít cestičku vždycky o něco kratší. Bývá přece v chaloupce první, nebo ne? Na další straně si pak zkontrolujete, zda máte správně vyřešeno.




Pro děti může dobře fungovat i malá nápověda, které jsem si dlouho nevšímala. Vždy na spodní části zadání jsou zobrazeny barevné kytičky - ty ukazují, jaké pěšinky (s barevnými kytkami) máte v konkrétním případě použít. Já na ni Klárku neupozorňovala a vlastně ani nevím, jestli o tom ví :)


Podle mě tato hra zabaví každého bystrého předškoláka, ale pošmáknou si i starší sourozenci a rodiče. Menším dětem můžete libovolně pomáhat, můžete je navádět třeba tím, že nasměřujete figurku určitým směrem, aby vědělo, kde začít a kudy první pěšinku vést, pak už to většinou jde samo.



Bonus na závěr - stejně jako ve hře Tři malá prasátka najdete uvnitř krabice maloformátovou knížku beze slov o Karkulce. Je moc hezky ilustrovaná a dětem nabízí pro zpestření trošku netradiční závěr...

Pokud rádi čtete můj blog, pokud tady hledáte inspiraci, pokud vám můj blog pomáhá v uklidnění sebe samých, pokud tady zaháníte nudu, pokud vyhlížíte nějaké soutěže, zkrátka pokud máte moje články rádi, budu velmi ráda, když mi dáte své hlasy i v druhém ročníku ankety MAMAblog roku! Minulý rok jste můj blog vynesli vysoko a budu vděčná za podporu i letos. Hlasovat můžete každý den až do 1.6. Každým svým hlasem zároveň dostáváte možnost vyhrát jednu z krásných cen.
 
 
 ♥♥♥ Děkuju vám! ♥♥♥

4 komentáře:

  1. Děkuji za inspiraci k nákupu hry pro vnučku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc rada! I nase babicka s klarkou rada cervenou karkulku hrava :) tak at se vam libi!

      Vymazat
  2. Já mám Červenou karkulku vyhlédnutou od veletrhu Pro dítě. Viděla jsem ji tam a úplně mě okouzlila :) Ale musím vydržet do vánoc. Malá teprv bude mít 3 roky a k narozeninám plánuju hru Den a noc. Každopádně děkuji za super recenzi, je fajn vidět něčí dobré zkušenosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem ráda, že se vám taky líbí. Myslím, že je rozumné chvíli počkat, aby si hru užila. V těch třech letech a kousek už to půjde. A Den a noc je úžasná, taky tady na ni je recenze, je to hra, která Klárku bavila dlouho a teď teprve přecházíme na "noční" zadání :) Užijte si hraní. Jana

      Vymazat