pátek 21. dubna 2017

Rozvoj dětské fantazie a slovní zásoby se Story Cards

Způsobů, jak rozvíjet u dětí slovní zásobu a fantazii, je mnoho. Jedna z nejúspěšnějších a přitom nejjednodušších variant je četba. Dítě z knih čerpá mnoho a to nejen ve verbální oblasti - z knih pochytí slovíčka, slovní spojení a nejrůznější obraty, naučí se intonovat, při předčítání vnímá různou sílu hlasu. Knihy dítě rozvíjí v sociální oblasti i v logickém myšlení. A společné čtení bezpochyby posiluje pouto mezi rodičem a dítětem. Ale kromě knih existuje také spousta společenských her, které vám s rozvojem výše zmíněného pomohou velice zábavnou formou. My jsme nedávno pořídili tyto krásné příběhové karty Create a Story Cards značky eeBoo.


Princip hry je vám asi z názvu patrný. Z celkem 36 karet vybíráte několik náhodných (záleží jen na vás, kolik si jich vyberete, a jaká si zvolíte pravidla), ze kterých pak tvoříte libovolný příběh. Pro nejmenší děti bude zábavné vybírat vám karty a sestavování samotného příběhu nechá na vás. Ty větší s rozvinutější slovní zásobou už mohou příběhy vymýšlet samy. U těchto příběhových karet se navíc doporučuje, aby děti na konec celý příběh ještě jednou převyprávěly, což je skvělé na broušení paměti a udržení pozornosti.



Zatím většinou příběhy tvořím já. Klára má nejraději ty nekonečné příběhy, kdy mi podsouvá jednu kartu za druhou, až je z nich pekelně dlouhý štrůdl na podlaze. Evidentně si libuje v tom, jak se u toho potím a z mozku se mi bez nadsázky kouří.



Ono se to na první pohled zdá velice jednoduché, možná by i bylo, kdyby karty nebyly tak "originální". Ze dvou dostupných variant jsem pro nás vybrala téma "Tajemného lesa" a upřímně bych ráda věděla, zda u tvůrců této hry existuje nějaký oficiální příběh. Docela ráda bych si ho totiž poslechla :)  Zpětně si myslím, že druhá varianta "Město zvířátek" by pro mě byla o něco jednodušší.



Včera jsme s Klárkou hrály po obědě asi dvě hodiny a vyčerpávaly jsme postupně všechny karty. Tvořily jsme příběh na střídačku, takže z toho byla pěkná motanice. Nepřeceňujte své děti, nemůžete čekat, že tříleté ani čtyřleté dítě vysype z rukávu pěkný a smysluplný příběh. Já Kláru podporuju v tom, ať nějak odvykládá to, co vidí na obrázku, a doplňujícími otázkami se snažím její kus příběhu trochu rozvíjet (např. "Kde myslíš, že medvěd vzal ten knoflík?" nebo "Kam poslala víla svého kamaráda ptáčka?"). Klárku tento společně strávený čas hodně baví.


Karty jsou krásně ilustrované a hra získala ve světě několik ocenění.



Protože se blíží léto a s ním také dovolené, cestování, bazény, pikniky apod., začínám se jako každou sezónu soustřeďovat na cestovní hračky. Hledám hračky kompaktní, lehké a víceúčelové. Tato hra v malé pevné krabičce to všechno splňuje a těším se, jak nám bude dělat v létě společnost na cestách.

6 komentářů:

  1. Přesně to jsem si říkala, že by bylo ideální sbalit to s sebou na dovolenou. Dobrý tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, jojo, to je přesně ono, poslouží jednak místo knížky a myslím, že kreativní dospělý s nimi vymyslí dost různorodých aktivit :)

      Vymazat
  2. Skvele! Moc diky za typ! Dcerka je prave v podobnem obdobi jako ta vase a moc ji bavi vymysleni pribehu(take vymyslim ja a pro ni pouzivam navodne otazky, aby se zapojila), dokazeme si o jednom obrazku povidat i hodinu orad dokolecka, moc ji to bavi:) Diky!
    Sona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sono, dekuju za zpetnou vazbu :) takze je tohle asi ten vek, co? Ty karty jsou super, ze pravidla tvorite vy. Ze klidne muzete tvorit pribeh jen z jedne karty... diky. Jana

      Vymazat
  3. To je super, že se takovéto hračky / knížky vyrábí. Přijde mi, že spousta těch moderních hraček úplně zabíjí dětskou fantazii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle me zvidave deti kterym se zachovava prirozeny vyvoj si tu fantazii zabit nenechaji. Pokud jim rodice vylozene nediktuji co a jak, tak si na vsem najdou zcela unikátní zpusob vyuziti :)

      Vymazat