úterý 25. dubna 2017

Montessori aktivity doma / Poznáváme jarní přírodu

Montessori je nám blízké. Navštěvujeme dlouhodobě kurzy. Klárka chodí do Montessori školky. Líbila by se nám i Montessori základní škola. Snažím se i doma vymýšlet pro děti nějaké aktivity inspirované touto teorií, která už je stará více než 100 let. Tato nadčasovost jen dokazuje, že výchova a vzdělávání dětí není něco, co je třeba podřídit nejmodernějším trendům. Stačí zdravý selský rozum, víra v přirozené schopnosti dítěte, respektování vývojových etap a jednoduché pomůcky, kolikrát ty z běžného života. Můj repertoár je trochu omezený tím, že děti si toho spoustu vyzkouší přímo v kurzu a pak už to pro ně není doma takový trhák. Ale tak pořád je co vymýšlet. Jen toho času kdyby bylo víc... Ale to určitě znáte. Často se mě na Montessori ptáte, evidentně je to něco, co vás zajímá, tak jsem si dala předsevzetí (no dobrá, raději tomu nebudeme říkat tak honosně), že vám budu prostřednictvím blogu předávat nějaké tipy na tyto domácí aktivity pravidelně. Dnes předávám jarní poznávací karty. Moje děti nesmírně baví už několik dní.


Jaro je úžasná doba k objevování okolní přírody. Hodně toho roste, spousta toho kvete, hmyz se znovu probouzí k životu a ve vzduchu to začíná pěkně bzučet. Klára se o přírodu poslední dobou dost zajímá, ptá se mě, poznává kytky a ptáky (máme na balkóně krmítko, kam pravidelně létají kosi a sýkorky), Kuba se se vším teprve seznamuje. Máme štěstí, žijeme na krásném místě, máme to do přírody opravdu kousek a tak toho každý den využíváme.



Zamyslela jsem se, co všechno teď na jaro potkáváme během našich procházek, několik dní jsem chodila s očima doširoka otevřenými a dala jsem dohromady tento obrázkový seznam. Rozhodně to neberte, jako nějaký absolutní výčet, ale všechno to jsou běžné rostliny a běžní živočichové, na které narazíte skoro všude - ve městě i na vesnici.


Děti se tak mohou zábavnou a hlavně názornou formou učit názvy rostlin a živočichů. Nebo si je při procházce odškrtávat podle toho, co zrovna potkáte. Anebo s dítětem můžete doma přiřazovat živočichy do jejich přirozeného prostředí - voda, země, vzduch.


Klárku to hodně baví, kartičky s sebou bereme na procházku už několik dní za sebou. Když v trávě objeví nějakou kytičku, sedne si, vytáhne kartičky, a hledá mezi nimi tu pravou.


Pokud se vám tato jednoduchá aktivita pro děti líbí, můžete si ji u mě stáhnout (4x PDF). Vytiskněte, ideálně zalaminujete a bavte se!
 
Jaro_1 - zde
Jaro_2 - zde
Jaro_3 - zde
Jaro_4 - zde

Možná se vám bude hodit i následující legenda - já mám pro jistotu názvy napsané na zadní straně kartiček.

Jaro_1: slunéčko sedmitečné/beruška, kobylka zelená, hlemýžď zahradní, kachna divoká, čáp bílý, labuť velká, babočka admirál, mravenec obecný, kos černý
Jaro_2: prvosenka jarní/petrklíč, modřenec, narcis, rákos, orobinec, kopřiva dvoudomá, hyacint, kokoška pastuší tobolka, hluchavka
Jaro_3: vosa obecná, veverka obecná, včela medonosná, vrabec domácí, vlaštovka obecná, sýkora koňadra, ruměnice pospolná/ploštice, straka obecná, slípka zelenonohá
Jaro_4: zvonek český, zlatice převislá/zlatý déšť, violka vonná/fialka, tulipán zahradní, sněženka podsněžník, smetanka lékařská/pampeliška, sedmikráska chudobka, šeřík obecný, žížala obecná
 
Můžete si stáhnout i poznávací karty se zeleninou a ovocem, které jsem Kláře připravovala minulý rok.

9 komentářů:

  1. Moc krásné, děkuji. Mám to stažené a v pátek snad konečně koupím laminovačku. Už to odkládám asi rok:) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, haha, plně to chápu, já ji kupovala asi dva roky :))) Ale bez toho to fakt není ono :(

      Vymazat
  2. Díky za skvělý nápad! A těším(e) se na další ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsou super! Diky za ne, za rok za dva se budou hodit i nam ;)

    OdpovědětVymazat
  4. krasne karticky,uzasne fotky, dakujem, s dvoma synmi vyuzijem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daniela, děkuju a jsem moc ráda, že poslouží!

      Vymazat
  5. Dobrý den, vím že už je tento příspěvek trošku starší ale nedá mi to... Hezké kartičky, dělám podobné aktivity i když je nenazývám Montessori. Jeden detail. Všimla jsem si že máte na kartičce zvonek český ale ten se vyskytuje jen v Krkonoších. Ten co potkáváte bude buď z.rozložitý, nebo pokud je větší tak z.kopřivolistý(má-li listy jako kopřiva) nebo broskvolistý (má-li listy úzké)

    OdpovědětVymazat