sobota 29. dubna 2017

Knižní výzva / Manželovo tajemství

Titul: Manželovo tajemství (The Husband's Secret)
Autor: Liane Moriarty
Nakladatelství: Ikar
Rok prvního vydání originálu: 2013
Počet stran: 392

Anotace

Moje drahá Cecilie, pokud tohle čteš, tak jsem už mrtvý…
Představte si, že najdete dopis, který vám manžel napsal s tím, že jej máte otevřít až po jeho smrti. Představte si také, že dopis obsahuje jeho nejhlubší temné tajemství – něco s potenciálem zničit nejen život, který jste společně vybudovali, ale i životy druhých.. Představte si tedy, že jste narazila na takový dopis, ale váš manžel stále žije... Otevřete ho? Cecilia Fitzpatricková má všechno, co by si člověk mohl přát; je úspěšná v práci, oblíbená mezi lidmi a především má tři krásné dcery a spokojené manželství. Její život je řádný a neposkvrněný jako její domov. Dopis jejího manžela, který měl být objeven až po jeho smrti, ale všechno změní...



Recenze

Drama. Drama se vším všudy. Drama, které zhltnete jedním dechem, pokud se tedy dostanete přes prvních zhruba 50 stránek, kdy se budete lehce ztrácet v postavách a souvislostech. Jakmile se začtete, budete chtít číst dál a dál a budete prosit hodinové ručičky, aby ještě chvilku přibrzdily. Pandořina skříňka v moderním pojetí.

Celý děj se odehraje během jednoho velikonočního týdne (když nepočítám pár flashbacků z minulosti, které pomáhají celou atmosféru dokreslit). Tři dějové linie, tři ženy, tři osudy. Asi není překvapením, že se to všechno v závěru pěkně spojí.

Cecilia se dozví krutou pravdu o dávném zločinu. Následuje beznaděj, nenávist, ale hlavně obrovské a tíživé dilema. Z nějakého důvodu mě postava Cecilie iritovala, ale i přes to všechno bych se asi pod tlakem událostí a okolností nezachovala jinak.

Nešťastnice Tess, kterou podvedli dva její nejbližší. Mám pocit, že si za svůj osud mohla z velké části sama, ale do její situace bych se fakt dostat nechtěla. Její příběh krásně dokazuje, jak jednoduché je zamilovat se, poddat se vášnivému a zbrklému vztahu, ale jak složité je udržet si kvalitní vztah. A co všechno je schopen člověk obětovat pro dítě.

Stárnoucí zapšklé Rachel kdysi dávno zavraždili dceru. Pachatele nikdy nenašli. Je proto jasné, jak trpí, navíc, když ví, kdo za tím vším stojí. Nebo neví?

Všechny tři ženy se vzájemně znají, osudy se proplétají, až všechno vyvrcholí velkým velikonočním finále. Drsným, krutým, osudovým. Karma? Náhoda? Prostý a promyšlený zločin? Stalo by se všechno to zlé, kdyby Pandořina skříňka zůstala zavřená?

Epilog je skvělým bonusem, který se snaží celou tu krutost trochu zmírnit. Sice jsem se nad ním usmála, ale osobně bych to raději nechala víc otevřené, víc reálné...

Hry osudu, tíha viny, nalomená důvěra, touha ochránit svoji rodinu za každou cenu, odveta. To jsou témata, která dělají knížku tak zajímavou, tak čtivou. Ženské postavy jsou jako vždy plné emocí, rozporů a hlavně neskutečné síly.

"A pak na to každý: Tedy Pandoro, copak nemáš žádnou vůli? Přece ti říkali, že tu skříňku nemáš otvírat, ty jedna slídilko. Typická ženská s tou vaší neukojitelnou zvědavostí. Jen se podívej, co jsi udělala! Přitom to zaprvé nebyla žádná skříňka, ale nádoba, a zadruhé - kolikrát to bude muset opakovat - nikdo neřekl ani slovo o tom, že ji nemá otvírat" - Pandora

2 komentáře: