pátek 23. prosince 2016

Podpora projektu / Jak být šťastný

Mám kamarádku Táňu. Táňu znám už z gymplu, byla to jedna z mých nejlepších kamarádek. Tenkrát nás bylo pět, říkaly jsme si "top 5" a byly jsme nerozlučné. A šťastné, i přes nějaké trable s neopětovanými láskami, nervy z písemek a malicherné spory s rodiči. Naše cesty se rozdělily po maturitě, každá jsme odešly studovat na druhý konec republiky. Od té doby jsme se viděly jen párkrát. Táňa hned na výšce začala pracovat u Linky bezpečí a je tam dodnes. Já ji za to strašně obdivuju, ač je to práce velice prospěšná a svým způsobem krásná, nedovedu si představit nést na bedrech, no teda spíš na srdci a v hlavě všechny ty dětské problémy. I díky ní se občas dozvím o nějaké kampani, která zrovna na Lince běží.


Linka bezpečí je nejdéle fungující dětská krizová linka a denně se na její konzultanty obrací více než 500 dětí. Některé se chtějí jen svěřit, postěžovat si, jiné hledají odpovědi na otázky a bohužel některé bojují se svými strachy a skutečně velkými problémy. Přitom všechny tyto děti chtějí jediné, být šťastné. Stejně jako my. A přiznejme si, i pro nás dospělé je nesmírně těžké přijít na to, jak být v životě šťastný, a to už známe skoro všechny odpovědi.

Na podzim rozběhla Linka bezpečí kampaň o dětském štěstí. Na webu CoJeŠtěstí najdete autentické vzkazy od dětí a taky odpovědi na videu. Uvidíte, že děti jsou velice skromné a ke štěstí toho moc nepotřebují, většinou jim stačí rodina, domov, pocit bezpečí, kamarádi, láska. Podle mě není nic jednoduššího než jim tohle všechno dát. Podporou Linky bezpečí některým z nich pomůžeme štěstí najít.

Chtěla jsem tady pro vás na závěr natočit video o "šťastné Klárce". A taky se zapojit do facebookové výzvy. Ale Klárka se mnou nechce zaboha spolupracovat a natáčení videa vždycky nějak zkolabuje, příp. se zvrtne do zpívání Stála basa u primasa. Ale už hezkých pár dní z ní tahám odpovědi :) Přijde mi, že ji poslední dobou něco trápí, často se vzteká a asi si se sebou neví moc rady, tak se ptám, jestli je šťastná, příp. co mám udělat, aby šťastná byla. Stále mi přijde, že ještě nedokáže úplně pochopit pravý význam slova štěstí, je to pro ni pořád něco hodně abstraktního.

Každopádně nejčastější odpověď na otázku "Klárinko, kdy jsi šťastná?" bývá tato: "Když bude pořád padat hodně snížku!". Takže mise je jasná, musím se naučit sněžit :)

♥ ♥ ♥ Přeju šťastné Vánoce nejen vašim dětem, moji milí čtenáři! ♥ ♥ ♥

4 komentáře:

  1. Ahoj Jani, svět je malý, přes šest lidí známe amerického prezidenta. Já znám Tvou kamarádku Táňu i práci na Lince, moc Ti děkuju za takovou podporu a propagaci! Čím víc lidé okolo sebe vidí, tím dříve si pak vzpomenou, uvědomí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mila Zdenko,strasne dekuju za podporu,tyhle mila slova vzdy potesi moji dusicku.

      Vymazat
  2. Jani, díky moc za podporu aj takto veřejně. Linka je báječná ... a teď eště víc tím, že nás po tolika letech dala zase dohromady ;-) Užívaj!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tani moc diky a souhlasim. Budeme pokracovat jo? ☺

      Vymazat