sobota 17. prosince 2016

Knižní výzva / (Ne)obyčejný kluk

Titul: (Ne)obyčejný kluk
Autor: R.J. Palaciová
Nakladatelství: Knižní klub
Rok prvního vydání originálu: 2011
Počet stran: 320

Anotace

August se narodil s deformovaným obličejem, který většině lidí z jeho okolí brání dostat se v kontaktu s ním za hranice této nedobrovolné masky. Nyní nastupuje poprvé do školy, rovnou do páté třídy. Kniha je dokonale sestaveným kaleidoskopem pohledů samotného Augusta, jeho sestry Vii a jejích kamarádů i Augustových spolužáků na jednu a touž situaci, na to, jak na tuto velkou změnu reaguje on sám, jeho rodina i spolužáci. Celou knihou prostupuje laskavý humor, který usnadňuje mladým čtenářům se s tak náročnou tematikou vyrovnat.


Recenze

Po dlouhé době velká změna žánru. Ale žádné lehké čtení. Kniha (Ne)obyčejný kluk je přesně ten typ knihy, ve které si chcete zatrhávat hlavní myšlenky, ze které si chcete do diáře vypisovat citace, po jejíchž řádcích přejíždíte prstem sem a tam v naději, že si toho zapamatujete co nejvíc. Přitom je to tak jednoduché.

Je to neskutečně dojemný a silný příběh o lidské odlišnosti, o lidské síle, o dobru, o zlu, o bolesti, o lásce. Několikrát mě opravdu dojal k slzám. August, který se narodil s několika vrozenými vadami obličeje a za svůj krátký život prodělal desítky operací, to nemá jednoduché. Skoro všichni se ho děsí a on teď má poprvé nastoupit do školy. Má strach, ale zároveň cítí nesmírnou touhu být aspoň v něčem stejný jako ostatní. Nemá to lehké ani Augieho sestra Via. Via bratra miluje, ale cítí vinu za to, že je normální. Dívka, která celý život bojuje o trochu pozornosti. A když už bojuje, má výčitky svědomí. A i Augustovi kamarádi se potýkají se spoustou problémů pramenících z jejich neobvyklého přátelství.

Není moc knih, které si mohou přečíst třináctileté děti stejně jako čtyřicetiletí dospělí. A budou se čtením bavit a učit se něčemu, co je ve své podstatě jednoduché, ale v praxi nesmírně složité. Dospělák se na knihu bude dívat z jiného úhlu než dítě díky svým životním zkušenostem, ale ve finále dojdeme všichni ke stejnému cíli. Laskavost. Pochopení. Respekt. Srdečnost. Moudrost. To všechno potřebujeme v hojném množství a to všechno nám v hojném množství chybí. Vyvarovat se zbytečné lítosti, to je totiž něco, co tihle "neobyčejní" lidé potřebují ze všeho nejméně.

Kniha je zajímavá nejen tématem, ale i stylem psaní, obsahuje několik kapitol a každou kapitolu vypráví někdo jiný - sám August, jeho sestra Via, její přítel, kamarádi Augusta. Tím, že se jedná o dětské pohledy, je jazyk velmi jednoduchý, strohý, vtipný. Dobře se to čte.

Jen závěr knihy ve mně vyvolal trochu rozporuplné pocity. Samozřejmě lidsky mě šťastný konec velmi potěšil, ale na druhou stranu se moc bojím, že takový happyend by se v reálném světe asi nekonal. Ale možná právě toto uvědomění z nás dělá lepší bytosti. Každopádně knihu nechávám v rodinné knihovničce pro své děti a modlím se, aby z nich jednou vyrostli tak laskaví lidé, jako byli Augustovi kamarádi. Aby byli tolerantní k odlišnostem, aby byli lidští, aby byli moudří. Je to těžké, bude ještě víc, ale myslím, že je to reálné.

"Halloween je pro mě ten nejlepší svátek na světe. Předčí dokonce i Vánoce. Můžu se obléknout do kostýmu, vzít si masku, chodit venku jako ostatní děti a nikoho ani nenapadne, že jsem nějaký divný. Nikdo na mě nezírá. Nikdo si mě nevšímá. Nikdo mě nezná." - August
 
"Ani ve snu by mě nenapadlo, že být na někoho laskavý může někomu způsobit nějaké trauma či potíže. Právě naopak. Domníval jsem se, že je to naučí pár věcí o soucitu, přátelství a snášenlivosti. Jak se ukázalo, Jack Will se nemusel učit nic nového, takové věci jsou mu totiž vlastní." - Ředitel školy

2 komentáře:

  1. Pěkný večer Jano, před lety se mi dostala do ruky malá brožura...ukazka z knihy. Když jsem ji přečetla, zatoužila jsem pokračovat, ale už jsem se po knize bohužel dál nepídila. Teď mám doma skoro jedenáctiletého kluka, co hodně čte a já jsem ráda, že jsem si na knihu díky tomuto článku vzpomněla a mohu mu ji doporučit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarusko to jsem moc rada! Urcite si ji prectete oba. Jana

      Vymazat