úterý 6. prosince 2016

Co bude dnes k večeři?

Mám mnohem větší problém vymyslet, co na večeři než co na oběd. U večeří s tříletou (která začíná být pěkně mlsná) a ročním (který je mlsný odjakživa) mi zkrátka dochází inspirace. Klárka byla vždycky dobrý jedlík, jedla všechno, v dostatečném množství a její krmení byla vždycky spořádaná záležitost. Skoro do dvou let večeřela nějakou obilno - mléčnou kaši. Moc si nevybírala, tak jsme střídali značky, příchutě a po prvním roku doplňovali o klasickou krupicovou kaši a mléčnou rýži. S Jakubem je to jiné. Oproti Kláře prožívá kojení, zato v klasickém jídle je slušně řečeno konzervativní. A taky si víc vybírá, když vidí Kláru jíst něco jiného. U něj musím být víc trpělivá a o něco víc kreativní.


Protože věřím, že pro kojence a batolata jsou nejlepší volbou kašičky, stále to s nimi zkouším. Kaši (obilno - mléčnou) jsem Jakubovi začala dávat v 6. měsíci navečer. Stejně jako u Klárky jsem začínala s mléčnou rýžovou kaší. I když nebyla uměle doslazená, byla přirozeně sladká, nicméně chutná a lehká. Jakub ji jedl, nikdy ale žádné závratné množství. Když jsem mu já bláhová matka chtěla dopřát a koupila jsem mu nějakou "podle mě" fajnovější variantu, plival po mě všechny ty banánové, meruňkové a medové hmoty. A tak stále jedl jen tu svoji rýžovou. A aby to nebyla úplná nuda, přidali jsme na střídačku bramborovou kaši, rýži se zeleninou nebo těstoviny.

Jenže já se těch kaší ještě nechci vzdát (je to taková vděčná a výživná  rychlovka) a dávám mu ji párkrát do týdne, je to totiž podle mě ideální propojení potřebných bílkovin a sacharidů. Ale mnohem důkladněji je vybírám. A ano, sama je ochutnávám, chtěla jsem totiž porozumět tomu, proč mu většina kaší nechutnala. Spousta kaší na trhu mi přišla strašně umělá, sladká a ošklivě barevná. Některé mi nešly ani dobře rozmíchat a plavaly v nich nepěkné kousky prášku. Moc jsem si nepošmákla. V tu chvíli jsem se Kubíčkovi přestala divit a několik krabic skončilo v koši.


Nedávno jsem na českém trhu zaregistrovala novou značku kojeneckých mlék a kaší, německou značku Humana. Něco jsem si přečetla na internetu a rozhodla jsem, že kaše vyzkoušíme. Mléko pochází z krav chovaných na rodinných farmách a ke krmení používají trávu nebo místní plodiny v souladu s ekologickým zemědělstvím bez GMO. Farmy jsou navíc v těsné blízkosti zpracovatelské továrny a tím je podporována maximální čerstvost mléka před samotným zpracováním. Bez barviv, konzervantů, aromat a zahušťovadel, tam kde to jde i bez přidaného cukru. Technicky teda za mě jednička :) Vyzkoušeli jsme zatím dva druhy - vícezrnnou se sušenkami a pohankovou s jablky. Ochutnávala jsem jako první a i když jsem se bála, že ta sušenková bude hodně sladká, tak mě mile překvapila. Kousky sušenek tam sice jdou cítit (lehká piškotová chuť), ale nepřišlo mi to nijak přehnaně sladké. Sušenky asi Kubíčka nalákaly, protože misku snědl bez mrknutí oka. Pohanková kaše je zase příjemně ochucená jablky (samotnou pohanku ani jedno z mých dětí nechce). Pro mě další velké plus, jako jedna z mála kaší mi jde perfektně rozmíchat. Kaše Humana u nás tedy mají úspěch a já jsem ráda, že Jakubovi dávám stále i něco trochu "miminkovského" :) Produkty Humana seženete v síti DM, v některých lékárnách a třeba i na Feedu.




12 komentářů:

  1. Adélka taky večeří kaše, stejně jako to bylo u Tomíka a je vidět, že jsou to sourozenci, protože jim nešmakují určité druhy (například ty banánové a meruňkové), kdežto jahodové a malinové jsou u nás hitovka. Dvouletý Tomík už kaši nějakou dobu nevečeří, a tak souhlasím s tím, že je daleko horší vymyslet dobrou večeři než oběd. U nás vede "oglíček s lučinkou" (rohlík s lučinou) a nějaká ta nakrájená zelenina, ale každý den tohle předkládat k večeři nemůžu, tak se snažím o různé obměny, zdravé pomazánky a tak. Díky za tip na dobré kaše, tuto značku jsme ještě nevyzkoušeli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z mě neznámého důvodu Jakub lučinu nemá rád a Klárka už z ní taky neskáče metr vysoko :(

      Vymazat
  2. Zkusili jste neochucené nemléčné kaše z DM (krupičná, ovesná, špaldová)? Rozdělávám je s Nutrilonem a někdy ochutím trochou přesnídávky, krájeným banánem nebo jablíčkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje děti jsou (teda Klára už ne :)) kojené, takže Nutrilon u nás ještě zabydlený není. Když jsem přestala Klárku v 19 měsících kojit a pořídila jsem Nutrilon, nechtěla ani kapku, celý jsem ho vyhodila :)

      Vymazat
    2. Nemyslím nutně použít ou nebo pzrovna Nutrilon, ale jakékoli mléko a smíchat s neochucenou nemléčnou kaší - ta kaše obsahuje jenom obilniny, žádná další chemie nebo přísady už tam nejsou. Také ochucování přesnídávkou nebo ovocem mi připadá lepší, než kupovat složitě ochucenou kaši. Ale tak ona každá maminka je přesvědčená, že všechno dělá nejlíp, že... :-)

      Vymazat
    3. Tak já teda takový pocit nemám, že bych všechno dělala nejlíp. Právě naopak :))) A v UM je taky spousta přísad, kvůli kterým ji třeba Klára nikdy nechtěla. Úplně nejlepší byla varianta, kterou jsem praktikovala s Klárkou ze začátku, bylo odsát mateřské mléko a smíchat s rýžovou nemléčnou kaší. To mě ale brzy přestalo bavit a odsávání bylo čím dál těžší.

      Vymazat
  3. Hezký večer, naše tříletá má stále k večeři mléčnou kaši a jsem za to ráda, protože mléko samotné nám bohužel nepije, tak je docela problém do ní dostat potřebnou denní dávku. Díky za tip na novou značku, pohankovou bych ráda vyzkoušela, i když ty ovocné složky mi v kaších přišly vždy dost sladké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky myslím, že je super, když děti na těch kaších vydrží co nejdýl. A vám k tomu blahopřeju. Je tam prostě vše potřebné. A taky mi přijdou na večeři lehce stravitelné. Mně právě tato pohanková přijde minimálně sladká. Tak zkuste, uvidíte.

      Vymazat
  4. Romana253
    Tak i k nám se už dostaly kašičky Humana :-).Jelikož moje dcera má kaše moc ráda, vyzkoušely jsme tyto a jsou vážně moc chutné. Dobře se rozmíchají a na rozdíl od jiných značek mi nepřijdou tolik sladké, malá si je oblíbila. Někdy dáváme na večeři i k snídani :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romi, no super, to vážně ráda slyším. Mám z nich úplně stejný pocit jako vy.

      Vymazat
  5. Já dávám pouze Nestlé nemléčné kaše (rýžovou a osmizrnou) a míchám je normálně s vodou (ne mlékem), nevidím důvod, proč bych to měla kojené dceři míchat s mlékem. Kaše dávám ale na oběd, ono se kaše na večer úplně nedoporučuje;), ale tak některým dětem to na noc nevadí, ale uvádí se, že kaše zbytečně betonuje a můžou mít pak blbý spaní a bolení bříška, takže i když to té mojí cácoře třeba vadit nemusí, zatím to raději neriskuju. Jinak u nás je s jídlem děsnej problém, ve 14ti měsících mi furt nechce jíst a pořád kojím z 99%...na milost bere občas tu kaši a celkem baští ovoce...jinak všechno plive:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, tak vy teda bojujete. Podle mě nejlepší je míchat nemléčnou s mateřským mlékem, ale mě už odsávání moc nejde :( A s vodou mi nemléčná přijde taková nijaká :( Tak se držte.

      Vymazat