úterý 28. září 2021

Knižní výzva / Úzkosti a jejich lidé

Autor: Fredrik Backman
Nakladatelství: Host (2020)
Rok prvního vydání originálu: 2019
Počet stran: 375

Anotace

Úzkosti a jejich lidé je skrznaskrz bláznivá komedie o skupince rukojmích zajatých den před silvestrem při prohlídce bytu. Za zamčenými dveřmi se ocitají individuum v lupičské kukle, které uteklo po neúspěšném pokusu vyloupit banku, párek důchodců závislých na nákupech v Ikee, jízlivá milionářka trpící depresemi, posmutnělá stařenka libující si v popíjení vína, dvě lesbičky čekající každým dnem narození miminka a otravný chlápek s králičí hlavou. Nakonec to lupič vzdá a všechny propustí, jenže když pak dovnitř vpadne policie, byt je… prázdný. V následné sérii zmatených výslechů všichni líčí svou verzi událostí a před čtenářem vyvstává přímo detektivní záhada: Jak se individuu v lupičské kukle podařilo utéct? Proč místo výkupného požadovalo ohňostroj? Jakou roli v příběhu hraje most, na nějž je vidět z balkonu prodávaného bytu? A hlavně - co se to dnes se všemi děje?


Recenze

Den před Silvestrem se v jednom bytě na prodej sejde prazvláštní směska lidí, kteří spolu od začátku bojují. Protože jsou tak odlišní a protože jsou tak netolerantní k odlišnostem. Uprostřed toho všeho stojí lupič v kukle a se zbraní v ruce. Je zoufalý. A právě tento vyhrocený zážitek pomůže všem zúčastněným odkrýt své slabosti a smířit se s nimi. A stát se o kousek lepšími...

Já a Backman máme silný vztah. To už asi víte, recenzí tady najdete víc. V knihovničce hrdě stojí všechny jeho knihy, protože já a Backman souzníme. Za svůj život jsem ještě nenašla autora, který je schopný mě na jednom řádku hlasitě rozesmát, na druhém řádku hluboce rozplakat. Jeho knihy jsou velmi lidské a napěchované emocemi, jsou živé a nesmrtelné.

Backman do svých knih šikovně a přirozeně vsazuje všechny možné typy osobností, nezapomíná na různé rasy a sexuální orientace, je opravdu spravedlivý. Faktem je, že bylo složitější se začíst, protože zmatek v postavách zkraje byl. Ale brzy se to přehouplo, vše do sebe začalo zapadat a líbilo se mi, jak příběh gradoval a jakým směrem se vyvíjel. Mám ráda propletené osudy a tady to šlapalo i v tomto směru.


Přijde mi, že jeho knihy udávají směr, kudy se vydat, i když jsou naše cesty bolestné a nerůžové. Stojí za to zatnout zuby a jít. Backman má unikátní vypravěčský styl, píše naprosto lehkým perem o velmi obtížných tématech. Jeho knihy jsou ve své podstatě vždycky smutné, ale tím, jak do dialogů i monologů vkládá humor a jak postavy nepřímo vybízí k dobru, dává nám všem naději v lepší zítřky.

Jestli toužíte po hlubokých lidských příbězích bez zbytečného patosu a citového podbízení, které vás tak nějak přirozeně chytnou za srdce, Fredrik Backman je pro vás jako stvořený.

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host

Žádné komentáře:

Okomentovat