čtvrtek 16. září 2021

Audio pro děti / Julie mezi slovy

Petra Dvořáková. Jedna ze současných českých autorek, které si s chutí přečtu. Její styl je jedinečný, témata naprosto aktuální. Je skvělé, když se autoři dospěláckých knih pustí i do literatury pro děti. Umí tam totiž propašovat něco nadčasového, něco, co dítě provede nelehkými situacemi, něco, co mu pomůže odkrýt odpovědi. Tak jako to zvládla Petra Soukupová například v knize Kdo zabil Snížka, si bravurně poradila i Petra Dvořáková s knížkou Julie mezi slovy z roku 2013. Tahle kniha má obří společenský význam, je potřeba, aby byla čtena, je potřeba, aby byla šířena. Mohla by pomoct mnoha dětem zvládat náročné okamžiky, které jim na zlatém podnose naservírovali dospělí.


Julii je deset let a má toho v životě za sebou hodně. Její milovaná maminka se ztratila v alkoholu a celá rodina se tak dostává do víru nelehkých situací včetně exekuce. Přichází rozvod, svěření do výhradní péče tatínka, stěhování z Prahy na vesnici, sžívání se s novou rodinou. Ani ve svých deseti letech Julie nechápe, co se přesně s maminkou stalo, a dívka pořád věří, že si ji dokáže přičarovat zpátky. I přes složité kotrmelce osudu Julie a její sestra Ela prožívají řadu vtipných historek, sbližují se s tatínkovou novou přítelkyní a jejími dvěma syny.

Knížku vnímám jako velice hodnotnou. Krom toho, že se věnuje jednomu z nejbolestnějších témat, které děti dokáží vnímat, otírá se i o další zapeklité otázky ze života - sex, dluhy, kyberšikana, hendikep, nadávky... Popisuje je s plnou vážností, zároveň je zasazuje do situací, které tato tvrdá témata dokáží obměkčit.



Poslouchala jsem. Nejdřív já. Je to silné téma. Je to opravdu vážná kniha. Nádherná kniha. Naprosto mě okouzlila, nejednou mě dojala k slzám. Neposlouchá se snadno. Místy bolí. Občas brečíte smíchy. I děti, kterým budete knihu pouštět, musíte nechat dozrát. Vy si ji poslechněte hned, dětem bych ji dopřála kolem desátých narozenin. Aby si  z toho pobraly to důležité a aby porozuměly všem těm slovům, ve kterých se Julie ztrácí.

Knižní podoba získala v roce 2014 zasloužené ocenění Zlatá stuha, já za sebe mohu doporučit audio zpracování, které jsem si pořídila na Audiotéce.

Žádné komentáře:

Okomentovat