pátek 3. září 2021

Audiokniha / Drak spí

Titul: Drak spí
Autor: Michaela Klevisová
Interpret: Kristýna Kociánová
Délka poslechu: 11 hodin 58 minut
Posloucháno ve spolupráci s Audiotékou

Anotace

V zapadlé jihočeské vesničce se před čtrnácti lety odehrálo něco, o čem Eliščina matka už nikdy nechtěla mluvit. Dospělá Eliška se teď vrací, aby dávné události pochopila. Po jejím příjezdu však zmizí mladá žena a další je zavražděna. Spojitost zločinu se starým nevyřešeným případem nakonec přivede na scénu Josefa Bergmana. A kriminalista během pátrání po vrahovi zjišťuje, že místní před ním tají temnou minulost i vlastní skříně plné kostlivců.


Recenze

Na oko idylickou atmosféru osady v jižních Čechách naruší hned několik událostí. Nečekaný příjezd mladé ženy, která se sem vrací pro dávné odpovědi. Zmizení jedné mladé holky. A zákeřná vražda jedné slavné food bloggerky, která se po letech zatoužila vrátit domů. Případ se náhodou dostává do kompetence pražských kriminalistů, kteří v něm najdou zajímavé pojítko s několik let starým případem vraždy jiné mladé ženy. Až moc náhod na vesnici o pěti chalupách...

Moje první kniha od této české autorky a já doslova padám na zadek. Michaelu Klevisovou jsem zaregistrovala až s touto knihou, která na mě útočila ze všech stran. O tom, že před ní napsala mnoho dalších detektivních knih, jsem upřímně netušila. Autorčin styl mě dostal od první kapitoly, české prostředí je velice příjemnou změnou na poli napínavých příběhů.

Zdánlivě jednoduchá zápletka se s každou stránkou komplikuje, přichází nové a nové skutečnosti, další odkrývání minulosti. Kniha je výborná ve vykreslení jednotlivých charakterů postav a vztahů mezi nimi. Závist, nevěra, složité rodinné vztahy, pomluvy, alkoholismus i obyčejná lidská vypočítavost, to všechno jsou témata, na kterých příběh v konečném důsledku stojí. Nechybí však ani poctivá detektivní práce, pátrání, dedukce a výslechy, to všechno zabalené do líbivého prostředí česko-rakouského pohraničí.


Parádní poslech, velký zážitek i napětí do posledního slova. Jsem ráda, že na sebe jednotlivé díly série s vyšetřovatelem Josefem Bergmanem nenavazují, že jsem klidně mohla začít sedmičkou a nepřišla jsem si ztracená ani o nic ochuzená. Hned jsem si na Audiotéce stáhla další dva díly a jsem zvědavá, jestli budu stejně nadšená.

Co vy a Michaela Klevisová? Patří k vašim oblíbeným?

Žádné komentáře:

Okomentovat