neděle 5. září 2021

Severní Makedonie / Den první: Kokino

Kumanovo. Naše první útočiště a první seznámení s Makedonií. Třetí největší město země blízko srbských hranic, více než čtvrtina obyvatelstva je albánská. Poměrně velké město, nijak zvlášť líbivé, kde jsme nestrávili mnoho času - krom ubytování na jednu noc, večeře v místní restauraci, příjemné kávy a super dětského hřiště jsme tady byli opravdu jen letmí hosté. Kumanovo je ale vhodnou první zastávkou našeho roadtripu, protože asi 30 km severovýchodně se nachází první významná turistická atrakce s líbivým názvem Kokino. A vlastně nejen jedna.


Když říkám turistická atrakce, je to dost zavádějící. I když se jedná o lokalitu světového významu, byli jsme tady sami. Paráda. Kokino je "kus impozantní skály" uprostřed malebné makedonské přírody, oficiálně je to archeologické naleziště a megalitická observatoř s velmi dlouhou historií (3800 let). Svým významem pro NASA mezi pravěkými observatořemi je přirovnávána třeba ke Stonehenge. Archeologické nálezy pocházejí z doby bronzové. 




My nejsme kdovíjací historici, ale toto místo má skutečného ducha. Skalní útvar plný rozeklaných zubů je patrný už z dálky, dominuje celé krajině a vyzařuje "cosi". Je jasné, proč si ho předci vybrali, je magické a přitom maximálně přirozené. Centru observatoře vévodí kamenný trůn, všechno zapadá do přírodních skalních útvarů, proto zůstalo Kokino veřejnosti tak dlouho utajené. Nabízí krásnou nenáročnou procházku po skále, kde se zastavil čas. Zároveň je trasa dostatečně atraktivní a bezpečná pro děti. Kokino leží v nadmořské výšce 1030 m a projdete ho křížem krážem zhruba za hodinu, dvě. Hlídané parkování za malý poplatek (který je vlastně šikovně schován ve vstupném do Kokina) pod košatým stromem. První seznámení s faktem, že Makedonie je rájem ještěrek a hadů, všechny ty traviny a teplé kameny ukrývají mnoho živého a bleskově rychlého. Děti dostávají první zákaz, který nám vlastně vydržel po celý měsíc - strkat ruce do skalních otvorů a pod kameny přísně zakázáno!




Kdyby vám Kokino nestačilo, přidávám tři další tipy na výlet v této severovýchodní části Severní Makedonie, které určitě stojí za návštěvu.

Tip č.1: Cestou na Kokino můžete odbočit do obce Staro Nagoričane a navštívit impozantní středověký kostel svatého Jiří (makedonsky crkva Sveti Gorgi). Pokud se vám podaří dostat dovnitř, můžete obdivovat zachovalé náboženské fresky.

Zdroj: Google

Tip č. 2: Asi 50 km od města Kumanovo podobným směrem jako Kokino se nachází další bizarní skalní útvar, další turistická atrakce s českým názvem Údolí panenekSkalní město Kuklica (poblíž obce Kratovo) sestává ze 120 přírodních kamenných sloupů vulkanického původu, které svým tvarem připomínají postavy, proto ten název. Nejznámější kameny připomínají nevěstu a ženicha obklopené hosty, proto se oblast někdy nazývá také "zkamenělá svatba". Váže se k tomu samozřejmě i atraktivní legenda.

Zdroj: Google

Tip. č. 3: Ještě dál na východ, kousek od bulharských hranic (ale pořád v dojezdové vzdálenosti z Kumanova) se uprostřed lesů ukrývá krásný klášter ze 12. století Osogovo monastery (Sveti Joakim Osogovski monastery).

Zdroj: Google

Přespáváme v Kumanovu a ráno se přesouváme směr Skopje. Těšíme se na velké město a další dobrodružství...

...to be continued...

Žádné komentáře:

Okomentovat