pátek 7. února 2020

Ponožkové capáčky s gumovou podrážkou Attipas

Attipas, to už je myslím pojem. Ač jsem tyto barefoot botičky znala už dřív, reálně jsem je vyzkoušela až na Matějkovi. Většinou jsem je vídala na dětech v různých kroužcích, venku jsem je moc neregistrovala. Já je Matějkovi pořídila právě na ven. Na podzim, kdy bylo ještě relativně teplo a sucho, tenkrát všude hodně postával a lezl a já měla pocit, že silikonová podrážka bude chlad od země izolovat víc než kůže. Trochu jsem se jich bála. Klaunské boty. Jak se budou oblíkat? Nebude se mu potit noha? Nebude mu ta mohutná špička zavazet? Všechny moje obavy se rozplynuly a po pár měsících nošení se s nimi loučíme. Malé zhodnocení by bylo fajn, k článkům o barefoot se dlouhodobě vracíte.
 

Botičky Attipas se řadí k barefoot capáčkům, prodávají se však na různých místech, nejen v BF prodejnách. Já je koupila na Mallu, když byly v akci. Normálně stojí kolem 500,- Prodávají se v několika velikostech a mnoha krásných vzorech. Matýskovi jsem vzala veselou žlutou kombinaci a ani po častém nošení světlá guma nijak neutrpěla. Nemusíte se teda bát světlejších designů. Já jsem boty prala vždy ručně, jdou ale hodit i do pračky na 30°.
 




 
Splňují všechny barefoot parametry a jsou vhodné jako první botičky, pokud počasí a roční období dovolí. Jsou lehounké a měkké, ač gumová podrážka působí poměrně masivně, není. Guma je vlastně silikon, který je pružný, poddajný, ohebný. Ponožková část je bavlněná, dobře drží, nesjíždí. Boty jdou velice jednoduše navléknout, na ponožku i na holou kůži.
 

Moc se mi líbí velkorysá špička, která dává malým prstíkům nekonečný prostor pro správný vývoj. Na první pohled je špička fakt velká, určitě vás napadne, jestli o ni děti při chůzi nezakopávají. Ne. Teda aspoň Matěj s tím vůbec neměl problém, naopak chodil v Attipaskách asi líp než v kožených capáčcích.
 

Je potřeba myslet na to, že i když mají gumovou podrážku, jsou v ní malé dírky kvůli odvětrávání. Takže to nejsou boty do mokra. Provlhly by zespodu. Běžné vlhko v trávě krátkodobě zvládnou. Což o to, botky samotné zvládnou i ultra průtrž, pokud nemusíte udržet nohy v suchu, můžete je použít i u bazénu nebo u moře, nejsou totiž lepené. Naopak díky dírkám se v nich nepotí nohy ani v interiéru.
 

 
Attipas u nás uspěly bez ztráty hvězdičky, předčily všechna moje očekávání. Dokonce uvažuju, že je Matějkovi pořídím na jaro/léto znovu. Doporučuju jak prvním chodcům, tak dětem, které zatím kombinují lezení s obcházením. Capáčky zvládly i lezení, silikon se zdá velmi odolný. Fajn do kočárku, i do nosítka. Co vy, jaké máte zkušenosti s Attipasy?

4 komentáře:

  1. Můj vnuk je má taky. Měl je když jsme ho brali s mužem na vodu. Jako boty do lodi se mi zdaly lepší než neoprenové ponožky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko bezva tip do lode :) nestudila ho v mokrych noha, nebo bylo velke teplo? J.

      Vymazat
  2. Nic neříkal. Takže asi ne 😁 ale bylo to v červnu.

    OdpovědětVymazat