úterý 25. února 2020

Knihy pro děti / Matějova oblíbená leporela 1+

Matějek se projevuje jako velký čtenář, ke knihám si našel cestu snadno, přirozeně. Přes látková a kontrastní leporela, která pozoroval už jako ležák z bříška, jsme plynule přešli na klasické říkanky a písničky pro děti. Toho se jako vždycky ujal Chlupáč a ze čtení si (stejně jako s Klárou a Jakubem) udělali svůj každodenní rituál. Jejich čas ve dvou. Kolem roku ho říkanky pomalu přestávaly bavit. Tak jsem prošla domácí knihovnu a vytáhla další leporela po dětech - osvědčená je tematika zvířecí a "ze života". Takže teď nejvíc frčí les, statek, stavba a dopravní prostředky. Není to ani tak o čtení, jako spíš o ukazování. Matějova otázka "E?" otevírá nekonečné možnosti k diskuzi. Pak ho taky baví hmatové knížky a samozřejmě zvuková leporela. Ač mám ke knihám obecně velkou úctu a každou svoji papírovou si střežím jako oko v hlavě, s láskou se dívám na ty opotřebované strany dětských knih. Spousta leporel, která už máme z dob Klárky, se nám rozpadla a používáme ke čtení jednotlivé listy. Některé oblíbené drží jen silou vůle. Knihy se u nás rozhodně v koutě nekrčí.


Když se mě Chlupáč zeptá, co jsme s Matějem dělali celý den, často odpovídám, že četli. Fakt. Mnohem víc než hračky ho momentálně baví knížky. Pořád za někým chodí s knížkou, někdy si je sám prohlíží, často si je někam z poličky přenáší a následně jinam opět rovná. A co je u nás teď v kurzu? Budu se bavit o období zhruba od jednoho roku dál. Myslím, že do dvou let se nikam výrazněji neposuneme.

 
Ze zvířecí říše
 
Ideální jsou takové knížky, kde jsou zvířata v reálné podobě - buďto fotka nebo opravdu vyvedená kresba. Ať se to ty děti naučí na něčem, co odpovídá skutečnosti. U zvířat mi to přijde klíčové. Máme rádi toto už dávno rozpadlé leporelo s krátkými říkankami, nebo malé leporelo do kapsy beze slov. Nejlepší je začít s domácími zvířaty, pak přidat třeba ta lesní a exotická. Hezky zpracovaná knížka o lesním životě je Kdo žije v lese (původně mluvila).





 
Co skrývají okýnka
 
Tady je potřeba být ve střehu. Okénka jsou lákadlo pro všechny děti, klidně už pro ty nejmenší. Když ale gorile lepíte už po desáté ruce vteřiňákem, rozmyslíte si, zda knihu ještě na nějaký ten měsíc nevrátit do knihovny. Pokud ale svoje děti uhlídáte a toužíte po okýnkách, rozhodně doporučuju roztomilou jednoduchou knížku Milá Zoo. Okénkové knížky pro trochu větší děti (které ale Matějka vyloženě fascinují) máme hodně od Svojtky - celá série knih Kdopak bydlí v ZOO, v zahradě, na farmě apod.


 

Odolné posuvné, odklápěcí a otáčecí
 
Matějka dlouhodobě baví edice MiniPEDIE, tu máme v ložnici na nočním stolku a prohlížíme pravidelně před spaním. Máme jen Barvy a Čísla, existují jich ale mraky. Jsou velice jednoduché a totálně nezničitelné. Obsah však odpovídá věku. Kubíka zas tolik nebavily, Matěj je má rád. Tuším na Vánoce Matěj dostal krásně ilustrovaná Zvířata v noci z edice První objevy. Pokud nebude hnidopiši a nebudete počítat pavoukovi nohy, budete určitě spokojení. A taky jsme se vrátili ke starším leporelům Na venkově, Na stavbě a Na letišti, spousta detailů k objevování, situace ze života.








Zvukovky frčí
 
To je bezesporu hit letošních Vánoc. Jestli vám nevadí vyměňovat baterky, dětem písničky udělají radost. Nejkrásnější písničky pro děti z Albatrosu dostal Matěj od babičky. Leporelo obsahuje pět známých lidovek, které jsou příjemně nazpívané. Ilustrace jsou taky hezké, tlačítka na spuštění písničky už dávno nejsou bytelná, stačí opravdu jen lehký dotyk. Já pod stromek pořídila poněkud větší bigbít. Leporelo Rokenrol, bejby! z nakladatelství Axioma si užívám i já. 6 nahrávek největších hitů ve vysoké kvalitě zvednou ze židle každého.




 
Hmatové taky zabaví
 
Knížky s různými texturami jsou pro malé děti hodně atraktivní. Baví už ty nejmenší, nepohrdnou jimi ani předškoláci. Něžně a vkusně ilustrovaná kniha Tvary z edice Sáhni si do knihy Matějka hodně baví i povedenými verši, vymysleli jsme si k tomu ještě takové ukazování. Takže s leporelem o základních tvarech pracujeme hodně komplexně :) Obrázky jsou plastické, někde je výřez, jindy naopak něco "nalepeno". Ty dva starší teď hodně baví půjčená knížka Ezopovy bajky, tak jsme jednu mimi verzi koupili Matějkovi k svátku. Lev a myš nabízí hodně zjednodušenou verzi starého příběhu, navíc zveršovanou. A sáhnout si jde třeba na huňatou hřívu.




 
Moje anglická srdcovka

Vytáhla jsem a zase jsem schovala anglická leporela od milované Alison Jay. Na blogu už jsem je zmiňovala několikrát. Doma máme pět knih od této britské ilustrátorky. Unikátně ilustrované knihy s miliony úžasných detailů jsem objevila už za Jakoubka. To bylo jeho top snad od roku, nic moc jiného nechtěl, nicméně Matěj je trochu jiný. Věřím pevně, že jejich čas přijde. Doporučuju hlavně Welcome to the Zoo a Listen, listen, ale asi s žádnou její knihou nešlápnete vedle.




Tip: Pod tagem "miminko" můžete najít kontrastní leporela pro nejmenší, je jich na blogu hned několik. A úplně všechny knihy jsou zařazeny v sekci "Knihovnička".

2 komentáře:

  1. Jani doporučuju jako další v pořadí ze zvukových knížek Axioma Packa hraje Jazz! Baví to i nás dospělé krásné reálné skladby v dobré kvalitě, jen stisknout to jde hůř, ale o to se u vás postarají ti starší :-). Mně to nevadí, protože tam je ten efekt, že musí fakt zatlačit a nehraje to jen tak samo od sebe.
    Jinak vás obdivuju, jak to se třema zvládáte doma a ještě s tatínkem na home office. My máme občas problém vyvážit se malé věnovat a zároveň nebýt u ní celý den při hraní. Těšíme se už do Monte centra a na víc řádu :-) Mějte se, Monika N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mony, děkuju za tip, měla jsem jich taky v oku víc, těch hracích, ale zas si říkám, jestli dvě nestačí :)) Ale byla jsem obecně překvapená, kam se kvalita nahrávek u těchto knih dostala, což je super! Mimochodem, není co obdivovat, obecně je to fajn, jak psal nějakej chytrej člověk na netu "Tato doba patří introvertům" :))) Ale někdy je to peklíčko, když se dva starší perou, mladší řve, že chce prso, Zbyňa musí řešit nějaký zásadní věci po telefonu a já se upsala, že udělám koprovku s knedlíkem :) No, co ti budu povídat... Opatrujte se!

      Vymazat