úterý 11. února 2020

Knihy pro děti / Klub přátel hub

Nejsme vyloženě houbaři. Asi bychom i chtěli, ale musíme se od něčeho odpíchnout. Ideálně, aby nám někdo poradil místečko, kde aspoň něco jedlého roste. Loni se nám poštěstily bedle. Spousta. Jenže to tenkrát nosil bedle z lesa i slepý. Jako děcko jsem na houby do lesa chodila, na chatě s babi a dědou, později dvakrát do roka s našima. Na jedno jediné místo, které už jsem za pár let znala jako svoje boty. Ale bavilo mě to, byl to takový rituál, hezký čas strávený v přírodě s rodiči. A to je taky důvod, proč bychom to chtěli zavést i u nás doma. Kubík už má svůj kapesní nožík, což je zásadní předpoklad úspěšného sběrače. A taky máme doma první houbařskou knížku. Klub přátel hub je krásně ilustrovaná a zajímavě pojatá dětská kniha, která vyšla loni v nakladatelství Host.


Klub přátel hub je takový skromný miniatlas pro začátečníky. Kanadská autorka a výtvarnice Elise Gravelová na to šla vyloženě od lesa, s malým čtenářem promlouvá ona sama, vše se nese ve velmi žoviálním a přátelském duchu. Povídá o svých dobrodružných výpravách, kdy mám pocit, že houby baví spíš ji než její dvě dcery. Ona vidí to kouzlo, které v sobě houby ukrývají, vidí všechny ty tvary, barvy, vůně. A právě z toho v knize čerpá. Přibližuje svět hub relativně malým dětem, kdy krom jednoduchých popisů základních druhů přidává své vtipné postřehy a historky z výletů. Houby kreslí dětsky (s očima a pusou), přitom poměrně věrohodně, takže to není žádný infantilní paskvil. Když se k tomu přidá nějaká ta komiksová bublina nebo výrazné nadpisy, má to jistojistě svůj šarm. Po grafické stránce je to jednička jak vyšitá.



 
Informační hodnota není bůhvíjaká. Záleží na vašich očekáváních a houbařských zkušenostech. Druhů je zde popsáno poskrovnu, popisky vystačí opravdu jen předškolním a mladším školním dětem. Velkého houbaře už by kniha asi moc neuspokojila. Mě ano. Přijde mi to jako perfektní startovní bod, kdy se děti dozví úplné základy hravou a velmi lidskou formou.


 
Líbí se mi vyprávěčský styl autorky, kdy sama ke čtenářům promlouvá. Ona, velká dospělá s dětskou duší. Povídá si s nimi velmi osobně. Nabádá děti k výletům do přírody, nenásilně je poučuje, občas umí i pohrozit "Na tuhle houbu nikdy nesahej, ano?".


 
Hezká dětská kniha, které dominují ilustrace, s lehce edukativním přesahem. Pobaví děti se zájmem o přírodu, pohladí po duši nenáročného dospělého. Pokud to máte s houbařením jako my, mohl by se vám do batůžku jeden výtisk hodit.
 
-
Knihu jsem si vybrala v brněnském nakladatelství Host.

1 komentář:

  1. Dobrý deň, ja by som vás chcela poprosiť o fotku copyright stránky tejto knihy, lebo by som ju chcela pritiahnuť aj na slovensko 😁🤍 veľká vďaka
    lponicka@gmail.com

    OdpovědětVymazat