čtvrtek 3. října 2019

Knihy pro děti / Jde sem lesem

Tak trochu osud. Tato nádherná kniha si k nám domů našla cestu rovnou dvakrát. Prostě ji to k nám táhlo. Jednu jsem si vybrala u nakladatelství Portál už před nějakou dobou, druhý výtisk teď dostala Klárka od kamarádky k narozeninám. Co se dvěma stejnými knihami? Chvilku jsem zvažovala soutěž, ale pak jsem se rozhodla jinak. Darovala jsem ji do naší školky. Přijde mi tak krásná, tak poučná, že jsem si řekla, že si ji děti zaslouží. Pohádková kniha s tak trochu zaklínacím názvem Jde sem lesem zaujme každého čtenáře, který miluje přírodu a kouzelné příběhy.
 

Podle Montessori by malé a předškolní děti měly číst reálné příběhy. Žádné nadpřirozené bytosti, skřítci ani víly. Taky jsem spíš příznivcem příběhů ze života, ale v této knize je ta pohádková atmosféra dávkována tak citlivě a nenápadně, že s tím nemám nejmenší problém. I učitelky uznaly a knihu si do knihovničky rády zařadily.
 

 
Kniha vypráví o lesním dobrodružství Toníka. Ten odjel k babičce na prázdniny, kde je to zprvu velká nuda, žádná telka ani počítač. Ale postupně tomu všemu přichází na chuť, babička mu se všemi těmi svými bylinkami připadá jako čarodějka. Když jdou jednou Toník s babičkou na borůvky, Toník se chová hlučně. A tak mu do cesty vstoupí bludný kořen, díky kterému se v lese ztratí. Při hledání cesty zpět potkává mocné přírodní bytosti - květinové panenky a skřítky. Ti mu rádi pomohou a seznámí ho s nejběžnějšími léčivými rostlinami, které u nás rostou.
 

 
Krom toho, že se malý čtenář dozví spoustu důležitých informací ze světa flóry, dostane rady, jak se chovat v lese, na samotném konci příběhu se také dočte, jak důležité je v našem životě odpuštění a pokora.
 

 
Kniha stojí na překrásných ilustracích Evy Chupíkové, byliny jsou znázorněny detailně a velmi reálně. U každé kapitoly je představena jedna rostlina, na konci textu si děti projdou lehkým kvízem. Knihu si doma rádi čteme. Texty jsou jednoduché, myslím, že je zvládnou děti cca 4+.
 
Svým zaměřením podobná kniha od jiného autora je Vílí býlí, tak zvažuju, že naši sbírku rozšířím.
 
 
Portál slaví narozeniny! Využijte SLEVU 25% na vše kromě e-knih. Sleva platí celý víkend - od 4.10. do 6.10. Více info na jejich FB.
 
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s nakladatelstvím Portál.

2 komentáře:

  1. Dobrý večer, nedá mi to a budu reagovat. S dcerou knihy této "řady" milujeme (pouze se nám nedostaly do rukou Zhoubné houby od R. Sochy) a musím říct, že naše nejoblíbenější dvojka je Zákeřné keře a Mizící hmyzíci, to je naprostá topka. Další následují Rybí sliby a a Taje olivového háje. Vílí býlí a Jde sem lesem jsou u nás co do oblíbenosti teda až na posledním místě. Tím nechci třeba Jde sem lesem hanět, samozřejmě pořád se jedná o nadstandard, ale ty ostatní nás prostě chytly víc. Doporučuji tedy keře a hmyzíky:-) Jinak ilustrace Evy Chupíkové jsou nádherné, sama si tyto knihy ráda vezmu do ruky a jen tak prohlížím... Jana Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc moc děkuju, tohle tak moc potřebuju, nechci krmit je já vás, chci, abyste mě tipy krmily i vy ostatní. Já jsem opravdu z knihy nadšená, ale připouštím, že jsou lepší. Ty, co zmiňujete, jdu okouknout, a jak se znám, rovnou objednat :) Díky. Jana

      Vymazat