úterý 15. října 2019

Kam s dětmi v Brně / Muzeum hraček

Ani nevím, kdy naposled jsem přidávala na blog tip na výlet. Nebo na nějaké zajímavé místo. Fotky z výletů schraňuju, archivuju, informační brožurky uchovávám, texty ve mě dozrávají jako víno. Doslova. Muzeí hraček je po republice dost, my jsme je nikdy nevyhledávali, není to úplně můj šálek kávy, ale myslím, že jsou mezi rodinami oblíbené. To by bylo, abychom aspoň to brněnské Muzeum hraček na Měnínské bráně nenavštívili. Přesně si pamatuju, jak dávno jsme tady byli. Já byla v prvním trimestru s Matějem, Klárka s Kubíkem byli čerstvě po neštovicích, byl studený konec zimy, nic moc se nedalo dělat. Tak jsme výletovali po Brně. Takže aspoň krátká reportáž. Pro pořádek.
 

Muzeum hraček se nachází v samém centru Brna (Měnínská 7), proto je určitě zajímavým výletním cílem i pro rodiny, které do Brna přijíždějí třeba na víkend. Návštěva muzea (pokud nejste vyloženě fajnšmekři anebo sběratelé) je maximálně na hodinu. Muzeum je malé, zato napěchované.
 
 
Jedná se o stálou expozici, která je pro veřejnost otevřená celoročně (úterky a středy zavřeno). Rodinné vstupné 140 Kč.
 


 
Historické hračky ukážou dětem, s čím trávily dětství jejich babičky, dospěláci si mohou zavzpomínat a spočítat si, kolik toho doma měli. Nejvíc se tady objevují panenky, kočárky, nábytek a domečky pro panenky, plyšoví medvědi, vláčky a auta. Doplněno o dobové fotografie a popisky hraček se zajímavými osudy. Jedno patro pro kluky, jedno patro pro holky.
 

 
Pro mě bylo nejzajímavější samotné místo. Jde o jedinou dochovanou stále stojící bránu z někdejšího městského opevnění. Prostory uvnitř tak historické budovy jsou působivé, vrzající prkna na schodech, pohupující se podlahy, malá okna... Tak trochu ponuro, řekla bych. Kdybych tam byla potmě a sama, přišlo by mi to jako dokonalá scéna z laciného hororu, všechny ty staré panenky a tak...
 
 
Pokud jste muzejní typ, návštěvu doporučuju. Nějak vnitřně cítím, že toto místo si užijí spíš starší generace než malé děti, ty to podle mě zase tolik nedocení.

1 komentář:

  1. Moc hezký výletní tip, hned si to píšu do mého seznamu potenciálních míst k výletu, jelikož v muzeu jsme už pěkně dlouho nebyli, naposledy snad v muzeu veteránů Radovesnice kouknout se na sbírku starých aut, traktorů a motorek.

    OdpovědětVymazat