neděle 20. října 2019

Dárková inspirace / Dárky ke 4. narozeninám pro kluka

Tak, už to je měsíc za námi. Před měsícem jsme oslavili vlastně všechny troje narozeniny s prarodiči, před třemi týdny proběhla zahradní oslava s kamarády, minulý týden jsme ještě skromně popřáli Matějkovi. Uf. A můžu pomalu (spíš už docela rychle) začít řešit Vánoce. Vím, že tipy na dárky se vždycky hodí, nafotila jsem tedy to, co se u nás letos osvědčilo. Začnu Jakoubkem a jeho světem. Absolutně největší úspěch slavil modrý nenápadný dalekohled, který si už v létě sám vybral v Decathlonu. Asi týden s ním spával, bral si ho do školky a na každý výlet. Párkrát jsem je na balkóně přistihla, jak šmírují sousedy. Fajn.


Společný dárek do pokojíčku
 
Dlouho jsem o něm mluvila a konečně jsem ho pořídila. Tím, že doma rádi posloucháme hudbu i audioknihy, přeme se o rodinný CD/USB přehrávač v obýváku. Chtěla jsem do pokoje dětský design, přitom ale nadčasový, rádio, CD přehrávač i USB vstup. Nakonec se mi nejvíc líbil modrý přenosný přehrávač značky Muse. Je krásný a zdá se být kvalitní. Navíc má přídavný mikrofon pro možnost karaoke. Asi vám nemusím povídat, jaký tato šílenost měla úspěch. Kuba zpíval hodiny v kuse. Děti si teď při hraní často poslouchají hudební cédéčka, občas před spaním poslouchají audio pohádku.

 
Společenská hra
 
Hry, to je naše. Mám pocit, že společné čtení a hraní je nejvíc. Že takto jsme nejvíc spolu. Pořád se snažím hledat hry, které jednak nebudou nudit Klárku, ale zároveň je zvládne uchopit i Kubík. Na blogu pár takových deskovek najdete (ve vyhledávacím okénku úplně dole zadejte "chytrá hra"). Teď jsem vybrala dobře hodnocenou hru Příšerky ze skříně. Je zábavná, pro děti atraktivně zpracovaná, rozvíjí hlavně paměť. A není na dlouho. Do 15 minut.



Kreativní skládání
 
Rainbow Pebbles jsem kdysi zahlédla na IG u Míši MK Life. Jakoubka dlouhodobě fascinují kamínky, já zas pro něj složitě hledám nějaké hry, co ho zabaví, zároveň mu dají i něco navíc. Skládání barevných plastových oblázků podle přiložených zadání podporuje fantazii, rozvíjí logické myšlení a prostorové vnímání. Moc hezká hra, bohužel i dost drahá. Já ji koupila už loni se slevou- číhejte.



Doplňky k vláčkodráze
 
Kubík si dlouho přál rozšířit naši sadu o pendolino. Z dřevěného vláčku byl nadšený. Tří vagónová modrobílá souprava se opravdu umí v zatáčkách "naklánět". Vláček je poměrně robustní, takže je vhodný i pro menší začínající železničáře. Kubíkovu jízdu ještě nově okoření kolejnice s automatickým zvonkem Hape. Ta fascinuje nejvíc Matýska. Doplňky k vláčkodráze jsou vděčným a rozumným dárkem. Každá kolejnice, každá budova rozšíří možnosti hraní a podle mě děti zabaví na dlouho.

 
Do přírody
 
Krom hraček mám ráda i praktické dárky - helmu na kolo, sportovní vybavení, batoh, apod. Letos si oba dva vytunili kola o malé LED blikačky, které jsem koupila v Lidlu za pár kaček. A taky dostali ten slavný dalekohled. Přáli si jej dlouho a nakonec jsme vybrali malý monokulár v Decathlonu (6x ZOOM).

 
Knihy
 
S knížkami to máme doma tak, že je za dárky ani moc nepovažujeme. Děláme si jimi radost i přes rok. Poslední dobou bylo u nás předinosaurováno, rozhodla jsem se, že další dino knížku teď Kubík nedostane. Dostal moc hezkou knihu o noci a okénkovou encyklopedii Dopravní prostředky. Kniha o noci mě zaujala zpracováním a komplexním pojetím nočního života v různých prostředích. Kolekce Malého průzkumníka mě lákala už dlouho, zatím máme jen Lidské tělo, teď teda přibyla doprava. Odklápěcí okénka jsou vždycky hitovka a provedení této knížky se zdá být velice odolné i pro menší děti, což brzo docení Matěj.





Lego City

Lego je nesmrtelné. Duplo už skoro ze skříně nevytahují a hodně je láká malá klasika. Klárka samozřejmě preferuje Lego Friends, Kubík City. Ale mám pocit, že ho to bere hlavně kvůli Klárce. Klárka víceméně poskládá dle návodu sama, s Kubíkem mě vyloženě baví ta souhra při kompletování. Hlídám mu postup, hledám kostky a on skládá. Letos se mu toho sešlo víc, má nový karavan, traktor a terénní auto s motokárami.

 
Dinosauří figurky
 
Věrohodné modely zvířat, příp. jiných tvorů patří mezi naše dárkové stálice. Už jich máme plnou krabici a pořád si s nimi oba dva vyhrají. Matěj začíná taky prozkoumávat a těším se, až nám poslouží jako kvalitní výukový materiál. Kupuju dost podle ceny, i když ty top značky si drží hladinu v dost podobné výši. Nejraději mám Safari a Schleich. K narozeninám přistál nový triceratops a velociraptor. To jsou boje.

 
Tolik od nás. Jako pokaždé velice ocením tipy na dárky pro vaše kluky 4+. Tipy si ukládám na příště a už jste mi mnohokrát pomohli ♥

16 komentářů:

  1. Moc díky za tipy! My se teď chystáme na stavebnici Walachia, kulickodrahu Hubelino a knížky Záludné otázky chytrolina Honzy a Kde žijí zvířata. V deskovkach bude Začarovaná Věž, Dračí dech a uz máme a syn miluje Dračí poklad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tipy na deskovky, omrknu to hned :) Hubelino mě láká docela dlouho, ale přiznám se, že mě odrazuje cena :/

      Vymazat
    2. Taky jsem váhala, ale jsem nadšená, kluky moc baví, využijí Duplo a pěkně to drží. Obdivuju, kolik už toho starší zvládne sám vymyslet a sestavit

      Vymazat
  2. Ještě mě napadá pro Kubíka jako stvořená hra Jurrasic snack ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý :) Ale vidím 7+? nevím, zda by to ještě na něj nebylo složité...

      Vymazat
    2. Syn má necelé 4 a uvažuju o ni

      Vymazat
    3. Tak pak dejte vědět, jak ji ve 4 zvládá... Díky

      Vymazat
  3. Synek dostal ke 4.narozeninam stavebnici Magformers a uz 4 roky si s ni hraje kazdy den. A hned v zavesu je pak Seva... a ty stavby jsou nekdy fakt vymakany... Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, Magformers mám v hledáčku taky, možná na Vánoce. Ale přijde mi, že je těch kostek potřeba mraky, aby šlo něco pořádného postavit... Doporučíte konkrétní sadu? Díky, J.

      Vymazat
  4. U nás klasika Duplo a u většího i malé Lego. A doporučuju Hubelino, o dost dlouho prodlouží využití Dupla. Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro díky, jakou sadu Hubelina máte? Dupla máme hromadu...

      Vymazat
    2. Máme sadu bez kostek 128ks a zdá se mi to skvělé. Do budoucna zvažují trychtýř dokoupit

      Vymazat
    3. Zkusím vychytat nějaké slevy :)

      Vymazat
  5. Nejdřív jsme koupili základní sadu bez kostek, tu co stojí kolem 1000,-, teď máme ještě dvě rozšiřovací, trychtýř a nakloněné zatáčky. Dráha se z toho postaví už dost velká, když je dost Dupla. Je teda pravda, že cena je šílená, hlavně ty rozšiřovací sady, kde je pár kousků a jeden speciální, třeba ten trychtýř nebo houpačka. Ale zas je to stavebnice na několik let. Synovi bude šest, zatím staví společne s mužem, ono se to nezdá, ale je docela těžké, u delší dráhy, udělat sklon tak, aby se kulička nezastavila. Kratší dráhy si už zvládne postavit sám. Ale když jsem viděla, jak si s tím vyhráli desetiletí kluci nasich kamarádů, tak si říkam, že to za ty peníze stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to zní rozumně. Já to mám podobně s Legem, je taky drahé, ale vydrží a věřím, že si s ním děti budou hrát i v pubertě :) Děkuju za info k Hubelinu...

      Vymazat