pátek 25. října 2019

Audio pro děti / Slyšíš, jak mluví stromy?

Vztah mých dětí k přírodě mi přijde naprosto klíčový. Vždycky jsem podvědomě chtěla, aby jim bylo venku dobře, proto odmala trávíme tolik času mimo domov. Nejen na hřišti, ale taky v lese, u rybníka, v parku nebo na louce. Doma máme hodně knih o přírodě, ale taky šikovné poznávací karty, které s sebou občas bráváme na výlety. V této přírodní výchově nám hodně pomáhá i Montessori prostředí, které jsme pro děti vybrali. Když jsme loni procházeli naučnou stezku s informačními panely v nejbližším lese, byla jsem až překvapená, kolik toho mé malé děti o přírodě vědí. Kolik poznají stromů, plodů a listů, že poznají ptáky, které já ne, že jsou si jistí, jak vypadají stopy lesních zvířat. Z tohoto důvodu jsem dětem (a trochu i sobě) pořídila nádhernou audioknihu Petera Wohllebena Slyšíš, jak mluví stromy?


Je nádherná a moc vám ji doporučuju. Velmi šikovně podaná naučná kniha pro celou rodinu. Audiokniha je nadupaná informacemi z prostředí našich lesů. Je nejen o stromech, ale i o lesních živočiších a rostlinách, o ochraně přírody. To je také hlavním poselstvím knihy. Nejen ve svých knihách, ale hlavně ve svém životě se snaží Peter Wohlleben prosazovat vizi trvale udržitelné péče o les.
Mluví spolu stromy? Existují rodiny stromů? K čemu slouží pryskyřice? Co je lesní školka? A co kůrovec? Jak bojuje akácie s žirafami? Co jsou ptačí hodiny? Jak moc chytří jsou krkavci? Jak si divoké kočky chrání svůj revír? Kdo v lese štěká? Kdy divočák chrochtá a kdy kvičí? To je jen výběr ze zvídavých otázek, které kladou děti autorovi.
Témata jsou atraktivní a odpovědi na otázky smysluplně podané. Je to moudrá kniha, která přiblíží lesní ekosystém už malým dětem. Obdivuju schopnost autora napsat tak informačně hodnotnou knihu a neustále udržet pozornost malého čtenáře/posluchače. I když se místy zdá, že skáče z tématu do tématu, všechno má svou logiku a dobře to do sebe zapadá.
V knižní verzi kritici vyzdvihují ilustrace, my máme v audiu bonus v podobě maximálně příjemného hlasu Martina Preisse. I tak dost vážně uvažuju, že pořídím i papírovou verzi. A dost pravděpodobně i další knihy autora. Jsou nesmírně uklidňující a poslech je opravdovým pohlazením po duši.
-
Tento článek vznikl na základě dlouhodobé spolupráce s Audiotekou.

2 komentáře:

  1. Máme doma knižní verzi a je fakt dobrá. Zatím si ji čtu já a připravuju se tak dopředu na zvídavé otázky, které mě asi neminou. Je to zajímavé čtení i pro dospělé. Jinak co se týká audioknih, mám často problém s tím, že mi nesedne právě hlas. Už párkrát mě to od koupi odradilo, tak je fajn, když to člověku sedne. Monika :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, já taky čtu knihy a poslouchám audioknihy dopředu, ještě než je dám dětem. Chci být připravená. Slyšíš, jak mluví stromy jsem poslouchávala před spaním :) Na Audiotéce je fajn, že si člověk může poslechnout ukázku, právě proto, aby pak nebyl interpretem zklamaný. Tady je hlas super!

      Vymazat