úterý 5. března 2019

Miminko / O kapku zdravější přebalování

Nelátkuju, to už asi víte. Sdílím tento příběh s nehranou upřímností, s velkou omluvou k matce přírodě a s velkým obdivem ke všem rodičům, co nekupují jednorázovky. Na druhou stranu se nestydím, beru to prostě tak, že něco dělám líp a něco hůř. S Klárkou mě látkovat/bezplenkovat ani nenapadlo. U Kubíka jsem si s myšlenkou začít s látkovými plenkami pohrávala asi tak měsíc, byla jsem i na semináři o zdravém přebalování, pak ale přišla dovolená a tamto a ono a prostě se mi do toho vůbec nechtělo. Vždycky mi to přišlo děsně složité, jak procesně, tak terminologicky. Matěj byl v tomto ohledu k látkovým plenkám nejblíž. A svým způsobem i nejdál. S každým dítětem se matka posouvá, informace filtruje a nehledá ve všem vědu. Jenže toho času je tak bolestně málo. A sáhnout po plence z balíku je tak jednoduché. Takže, pokud mám shrnout svoje alibi: potřebovala bych mít u prvního dítěte nadhled matky třetího dítěte a látkovala bych.


Kromě zmíněného semináře jsem informace sbírala hlavně na webu Látkové pleny. Kromě slovníčku pojmů a cenných rad si tady můžete pořídit i bazárkové sady. Ne, nepustila jsem se do toho. Ani se třetím dítětem jsem se nerozhoupala.

 
Ale! Přece jen jsem udělala krok dobrým směrem. Krok ke zdravějšímu přebalování. Krok k větší šetrnosti k pokožce. A taky krok k větší šetrnosti k přírodě. Namísto jednorázových vlhčených ubrousků jsem doma (ke zděšení Chlupáče) zavedla úspěšné duo Medvídek & Perlička od českého výrobce kosmetiky Eoné. Vlhčené ubrousky jsou pěkný hnus. Fajn na cesty, na dovolenou, na hřiště, ale asi je fakt člověk nemusí používat bezvýhradně. Celkem dobře vyčistí usazeniny na umývadle, takže z malé prdelky setře kromě toho žlutého taky všechno dobré.



 
Jsem tak ráda, že jsem se k této změně dopracovala. A že jsem k ní přesvědčila i svého skeptického a "rychlého" muže. Bylo tak automatické mít doma na stolku balení vlhčených ubrousků. Člověk fakt zpohodlní. A když už se rozhoupe, zjistí, že na tom vlastně nic není. Lahvička Medvídek s mycím olejem (100 ml za 160 Kč), malý rozprašovač (25 Kč) a balení suchých viskózových ubrousků Perlička (50 ks za 40 Kč). Místo těchto ubrousků můžete sáhnout klidně po žínce, ale viskózové ubrousky jsou plně rozložitelné. Neděste se ceny. Balení Medvídka vydrží pěkně dlouho, protože se ředí vodou. Z malého množství mycího oleje a převařené vody si připravím do rozprašovače voňavou směs, kterou vždycky nastříkám na suché ubrousky a utírám zadečky jak na běžícím páse. Nic složitého, nic zdlouhavého. Navíc! Tím, že se jedná o olejový základ, nemusíte už pokožku ničím speciálním ošetřovat, použité oleje ji rovnou promáznou a chrání. Za mě velké nadšení, které rozhodně doporučuju vyzkoušet.

22 komentářů:

  1. Mam to podobne jako vy. Chtela jsem latkovat, ale... Mluvite mi z duse. Pouzivam tedy ekologictejsi jednorazovky a Medvidka samozrejme taky ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak dobře já ta "ALE" znám :D Myslím, že každý krok zeleným směrem je chvályhodný ♥

      Vymazat
  2. Do látkovek jsem se taky nedokopala, ale vlhčené ubrousky a kosmetiku pro děti nepoužívám, perlan a voda staci😉'

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perlan je fajn, už máme doma obří roli a stříhám jak divá. Voda mi na ta hovínka nepřišla dostatečná, ten olejíček mi přijde jemnější :)

      Vymazat
  3. Ja mam velike stesti, ze ma dobra kamaradka, co ma o dva roky starsi dite nez ja, latkovala a Medvidkovala. Oboji jsem tedy casto videla v praxi a prislo mi to tim padem tak nejak prirozene. Latkovat jsem pak zacala po zahojeni pupiku, pomerne rychle se to naucil muz a jak nam synek vyrostl z novorozeneckych latkovek (nemeli jsme plnou sadu, tak jsme to doplnovali eko jednorazovkama), tak latkujeme temer uplne. Ale taky si nekdy zivot ulehcujem jednorazovkama, na prebalovani napr. ve meste je to preci jen praktictejsi, zvlast v zime se vsema tema vrstvama. Nemit ovsem tu zkusenost od kamaradky, taky nevim, jestli bych se k latce odhodlala... A to same vlastne olati i o noseni a spolecnem spani, videla jsem, ze to v praxi dobre funguje, tim padem jsem se to nebala zkusit a ted uz nemuzu jinak 😊.
    A mimochodem, maly tip k Perlicce: v lekarnach (nebo na pilulka.cz) se da koupit zdravotnicka textilie Perlan, coz je vlastne to same. Idealni je koupit si velke baleni ctvercu perlanu a ty rozstrihnout napul - clovek pak ma zasoby a dost usetri. A peru to pak normalne s latkovkama, takze uspora je nasobna - ale bez latkovek asi nema cenu to nechavat smrdet s normalnim oblecenim a je lepsi to vyhodit rovnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, hezky jste to napsala, já ve svém okolí moc miminek neměla, takže jsem jela ve standardu :/ Jinak teda smekám před vaším mužem s těmi látkovkami, přece jen, mámy jsou superhrdinky, co zvládnou ledasco, ale muži se na to často dívají jinak... Tleskám. A díky všem za tip na Perlan, už máme doma obří roli a stříhám :) P.S. a vyhazuju ho :)

      Vymazat
  4. Jani, vcera jsem zazila u kamaradky bezplenkovou metodu.Jako fakt materska veda:-) a latkovky jsem zkusila 2x kvuli kyclim, pokazdy bylo vsechno vsude,takze jsem musela jinou variantu sirokyho baleni, to bych psychicky nezvladla:-D a ubrousky souhlas, nechapu, co dokazou vycistit. my se s Larcou naucily umyvat zadek pod vodou uz od malinkata, coz mi maximalne vyhovuje :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, my máme děsně blbý umývadlo na mytí toho zadečku, ale jo, tohle mi přijde super varianta!

      Vymazat
  5. Mě k latkování původně přivedla touha ušetřit. Čtvercové plenky mi totiž daly obě babičky ještě po nás, což dalo asi půlku plenkové výbavy, co jsem měla + jsem musela dokoupit svrchní kalhotky. Až potom mi došlo při přebalovaní, že kdybych všechny ty plenky vyhazovala, tak by z toho byla neekologická megakupa. Částečně jsme dělali bezplenkovu, hlavně na kakání, a to si nemůžu vynachválit. Téměř žádné pokakané plínky (a to u látkování stojí za to) a bezproblémový přechod na nočník. Ten Medvídek je super, dostala jsem ho od kolegů v práci, když jsem odcházela na mateřskou, a jsem jim velmi vděčná. Dcera měla plenky do 1,5 roku a využila jsem 1,5 balení medvídka, 2 rozprašovače a ty balení perliček myslím taky jen 2. Rozstřihla jsem všechny na půl. Je super, že se dají asi 8x vyprat v pračce, než se začnou rozpadat. Pokud teda perete pravidelně co 3 dny. Dcera nikdy netrpěla na opruzeniny a myslím, že Medvídek v tomhle velmi pomohl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že ta úspora musí být obrovská. Bezplenkovka je super, hrozně ráda o tom poslouchám, taková malá věda, ale tak přirozená! A musím říct, ač ani jedno dítě na opruzeniny netrpělo, Matěj má zadeček nejlepší, věřím, že je to díky tomu, že nepoužívám vlhčený ubrousky.

      Vymazat
  6. Doma praktikuju bezplenkovou metodu, ale ani přesto se papírovým plenám nevyhnu a přijde mi, že jejich spotřeba je stále veliká - na kočárkování, v noci...přes den se s postupujícím věkem miminka snažím stále více v jeho chvilkách odpočinku používat látkovky. No a protože moje miminko je průtokový kanál, tak i přes bezplenkování má plno pročůraných "sumo roušek" :D Je to fuška, celé první dva měsíce s miminkem byly fakt jenom o vylučování (to je ale asi vždycky, co? :) , ale za efekt bezplenkovky to teď stojí (snad i prckovi, nejen mě), protože stále častěji vydrží na nočníček, automaticky prdí, když ho vysadím...a pak přijdou dny, kdy bojkotuje všechno a nefunguje nic, pláče s látkovkou a zachrání to jen papírové pleny. chovám obrovský respekt k předchozím generacím maminek, které neměly tolik možností jako my teď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, já taky cítím respekt k minulým generacím, které tu volbu neměly. Tu bezplenkovku obdivuju, musí to být skvělé, takové souznění a napojení na dítě!

      Vymazat
  7. Latkuju, na noc ale papirovku (baby charm nebo mon peri). A nekdy i pres den ted v zime, kdyz vim, ze nebude uplne hned moznost prebaleni, tak at neni mokra.

    Medvidka jsem mela u prvni taky latkovane, ale jak pise Pavla Hlavackova, doma jsem presla rychle na umyvani pod umyvadlem. Chemicke ubrousky mam tak jen na ven. Medvidek je pro me venku neprakticky a doma je to umyvadlo. A na zadek, kdyz byla mala, tak lalium. Ted uz davam jen vyjimecne cca 1-2x za 14 dni. Jinak sem tam detsky sampon a to je veskera kosmetika.

    A ted pul roku testuju menstruacni kalhotky meracus. Nejsem kaliskovy typ, tak jsem hledala alternativu k alespon trochu ekomenstruaci. A zatim dobry.

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky za názor. Mon Peri jsou super, ty jsme zkoušeli na Kubíkovi. A k menstruaci - já si tento týden pořídila kalíšek. A chodím kolem něj po špičkách a každý pokus o zavedení skončí velkou nervozitou a pochybami, takže nevím nevím, jestli to dám...

      Vymazat
  8. Co by za to naše mamky daly,kdyby měly papírové plenky:)Já na ně nedám dopustit. O látkovani jsem ani neuvažovala(praní, shromažďování, žehlení).Malý se mi nikdy neoprudil. Čemu se snažím vyhnout jsou vlhčené ubrousky(doma umyvadlo, voda,žínka).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, výhody papírovek jsou jasné a naši zkušenost znáte. Ale taky známe všechny ty nevýhody. To spotřebované množství je nehorázné :/

      Vymazat
  9. Já jedu látkovky od začátku, dnes skoro dva roky, a s druhým prckem, který se co nevidět narodí, plánuju to samé. A nemůžu si to vynachválit. Žádný odpad, žádné shánění a kupování jednorázovek... Ve spojení s Medvídkem jsem naprosto spokojená. To praní možná je na první pohled opruz, ale nepřijde mi, že by mi to zabralo nějak moc času. Jednorázovky neodsuzuju, jen mě děsí množství toho odpadu (a asi i to, z čeho ty plenky většinou bývají udělané...) A ještě jedna věc - plenky jsem nikdy nežehlila (mám klasické, jak ty po nás, tak nové - Libštátské) - lektorka na plenkovacím kurzu říkala, že když se plenky perou na 60 stupňů, běžné škodlivé bakterie to spolehlivě zahubí).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolo, jo, to vyprodukované množství plenek se třemi dětmi je až "ostudné". Já bych už snad ani další mít neměla jen kvůli tomu odpadu :D Ne, to byla nadsázka, asi mi rozumíte. A to žehlení chápu a souhlasím. Já mimochodem nežehlím už nic :D

      Vymazat
  10. Latkovat jsem nechtela, manzel tomu nakloneny nebyl a ja chtela jeho pomoc, kdyz treba nebudu moct prebalit (unava, nemoc). Ale Medvidka jsem dostala od sestry a vyhovuje nam. Jak pise Lucka, koupila jsem rovnou obrovskou roli Perlanu v lekarne (stoji to hodne, ale podle to jeste budeme davat nejakemu dalsimu miminku v rodine :-)), manzel pak nastrihal ctverce. Neperu je, vyhazuju je, jejich ucel je byt setrny k detske pokozce.
    Chtela jsem umyvat i pod umyvadlem, ale chlapecek je zmrzly zabak a ja proste nejsem dostatecne rychla, aby se mi nezacal zimou klepat. Navic ted v Brne opet vic prichlorovali vodu (neda se to ani pit) a vsimla jsem si, ze mu to na prdelce nedela vubec dobre. Takze vernost Medvidku a Perlanu!
    Uplne nad ramec diskuse - odmitam se stydet za to, ze pouzivam jednorazovky. Obdivuju latkovacky a bezplenkarky (sestra to tak mela se svym chlapeckem), ale ja na to nejsem dostatecne organizovana. I presto si myslim, ze se nemame za co stydet a opatrne okolo tohoto tematu naslapovat, co by tomu rekli ortodoxni ekologove :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se za to taky nestydím, obdivuju mámy, co to dělají jinak (lépe?), ale každý známe sám sebe nejlépe a víme, jaké jsou naše možnosti. Každý můžeme být na něco pyšný, já jsem třeba pyšná na to, že vařím a peču :)

      Vymazat
  11. Ač se snažím být ekologická tak také nelatkujeme, ale oproti prvnímu, kdy jsem používala vlhcene ubrousky kupuji perlan. Když pominu finanční stránku, tak mi přijde i lepší na pokožku. A snažím se alespoň občas použit ekologické pliny a musím uznat ze mi přijdou i příjemnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, určitě jsou ty eko plenky na dotek příjemnější, i já jsem to s Mon Peri cítila. Na druhou stranu jsme zase u peněz, že jo. Já myslím, že jsem se dostala na vrchol svých přebalovacích možností, s Perlanem a Medvídkem a teď co nejdřív naučit na nočník a plen se zbavit tímto nejpříjemnějším způsobem :D

      Vymazat