neděle 31. března 2019

Knižní výzva / Až tady nebudu

Titul: Až tady nebudu (After I've Gone)
Autor: Linda Green
Nakladatelství: Bookmedia
Rok prvního vydání originálu: 2017
Počet stran: 358

Anotace
 
Když si jednoho lednového pondělí Jess Mountová prohlíží svůj Facebook, zjišťuje, že se čas na jejím účtu přehoupl o 18 měsíců dopředu. Přímo do dne, kdy zemřela. Znepokojivé příspěvky se na její timeline nepřestávají objevovat a ona přes ně postupně odhaluje svou budoucnost. Narazí například i na svého nádherného syna, kterého ještě ani nepočala. Stojí tak před důležitým rozhodnutím. Pokud bude chtít změnit svou budoucnost, aby si zachránila vlastní život, její malý chlapeček, do kterého se zamilovala, nikdy nemusí existovat.
 

Recenze
 
Psychologický thriller na velmi aktuální téma, které odhalíte až postupným čtením. Nicméně kniha vás pohltí už během několika prvních stránek, protože námět i zpracování jsou opravdu originální. Jazyk lehký. Prolínáním současnosti s budoucností a střídáním vypravěčů je kniha dobře čtivá. Skutečné napětí jsem sice postrádala, ale to nebylo hlavním posláním této knihy. Bát se o svůj život se lze i bez litrů prolité krve...
 
Jess je mladá žena, celkem vážně poznamenaná smrtí matky. Když se na facebooku dozví, že ji samotnou o rok a půl později budou pohřbívat, neví, jestli znovu blázní nebo vidí svou skutečnou budoucnost. A když do sebe začínají dílky skládačky den po dni zapadat, ví, že brzy opravdu zemře. Ale až potom, co pozná osudovou lásku a porodí syna. 
 
Od začátku je vidět, že to Jess nemá v hlavě úplně v pořádku, proto jí celkem velkoryse odpustíte všechny chyby, kterých se v příběhu dopustí. Jo, štvaly mě její myšlenkové pochody, její poddajnost a naivní slepota, ale jako matka jsem ji koneckonců dokázala pochopit.
 
Dilema, kterým hlavní hrdinka prochází, dokáže pochopit snad jen matka. Volba mezi smrtí a životem. Přesněji - volba mezi svojí smrtí a životem svého dítěte. A tady už ženy pochopí. Jess má mnoho možností, jak svůj osud pozměnit, a vést život jiným směrem, ale přišla by o něco, co konečně dá jejímu nešťastnému životu smysl. A tak zatne zuby a vydrží. Vydrží?
 
Kromě této "Sophiiny volby" kniha mluví také o síle sociálních médií a o nebezpečí tichého a nenápadného domácího násilí.
 
Kniha Až tady nebudu britské autorky Lindy Green byla velmi příjemnou oddechovkou, četla se vyloženě sama. Nejvíc chválím za formu - poměrně běžné téma psychologických thrillerů bylo zpracováno velmi originálním způsobem. Náhledy do budoucnosti a práce s možným zvrácením osudu mi vždycky přijde jako dobrý nápad na knihu/film.

Žádné komentáře:

Okomentovat