čtvrtek 14. března 2019

Miminko / Kontrastní leporelo & Giveaway

Černobílé leporelo měl už Jakoubek a ráda jsem ho jím obklopovala při jeho prvních hrách na bříšku. Koukal na kontrastní obrázky zvířat a vnímal to, co dokázal. Vnímal, co mu jeho miminkovský zrak dovolil. Sice jsme mu četli z klasických knížek, ale černobílé obrázky jsme měli na společné chvíle na zemi, prohlížení, povídání si. Bylo vidět, jak ty obrázky vnímá opravdu velmi brzo, jak dokážou upoutat jeho pozornost. Víc než "běžné" barevnější a složitější ilustrace. O významu černobílých a kontrastních obrazců už netřeba polemizovat. Před třemi lety se o tom mluvit pomalu začínalo, teď už je to věc známá. Jestli bylo před třemi lety na trhu jedno pořádné kontrastní leporelo, teď jich je několik. Jestli si dřív mámy laminovaly černobílé kartičky doma, teď už jich mohou koupit nepřeberné množství. Jestli si člověk musel černobílé hračky objednávat v zahraničí, dnes je najdete v každém lepším eshopu. Já jsem si kartičky pro třeťátko nachystat chtěla, ale vzhledem k náročným začátkům s Matějem jsem to vzdala. Tak jsem raději pořídila knížky. Jednu s černobílými obrázky, druhou s kontrastními. Obě dvě jsou povedené, Matěj na ně reaguje velice dobře. Ta kontrastní je na trhu poměrně nově, tak vám ji chci tady ukázat. A pokud čekáte miminko, o jeden výtisk si můžete na konci článku zasoutěžit.
 

Kontrastní leporelo malého čtvercového formátu z nakladatelství Pierot seženete na trhu zhruba od přelomu roku. Je určeno pro miminka od narození do cca 3 měsíců. A dobrá zpráva je, že se brzo chystá i pokračování (3-6 měsíců), které rozhodně Matějkovi taky pořídím. Tam už bude barviček o trochu víc...
 

 
A proč vlastně všechny ty kontrasty? Zrak novorozence není ještě vyzrálý. Detaily ani škály barev nedokáže svým nedokonalým zrakem vůbec vnímat. Bylo zjištěno, že nejvíc emocí vyvolávají u miminek syté obrysy a právě zmíněné kontrasty.
 



 
Novorozenec vidí maximálně na vzdálenost 0,5 metru, vnímá sytá ohraničení, líbí se mu spíš symetrické obrazce. Ilustrace se mají miminku ukazovat z cca 20 centimetrů a jakmile začne uhýbat pohledem (opravdu to dělají, s obrázky i s hračkami - zkuste si toho všimnout!), je třeba dát pauzu. Ztrácí pozornost, už ho to rozrušuje.
 
 
S tímto leporelem jsme pracovali každý den. Buďto jsem mu obrázky ukazovala (nebo děti), když byl v lehátku Babybjorn nebo ho později zkoumal sám, až začal fungovat víc na bříšku. I když už má měsíců pět, pořád se mu ilustrace líbí. Asi mu ta jednoduchost a přímočarost nijak neublíží.
 
♥ G I V E A W A Y ♥
 
 
Určitě tady je spousta nastávajících maminek, případně maminek s malými novorozenci. Nebo třeba máte těhotnou kamarádku, které by tohle chytré kontrastní leporelo udělalo radost. Takže jeden výtisk poputuje za týden jedné z vás.
 
Pravidla:

1. Čtěte dál můj blog, za like a sdílení na FB budu jen ráda ♥
2. Sledujte novinky nakladatelství Pierot na FB
3. Do komentáře tady na blogu mi napište, jestli jste měli/plánujete pro miminko něco v kontrastních barvách. Nechejte tu na sebe email
4. Soutěžit můžete týden - do čtvrtka 21.3. do půlnoci, v pátek 22.3. vyberu jednoho z vás a knihu pošlu


11 komentářů:

  1. Tyhle knizky a kontrastní hračky mám moc ráda.u syna před 3,5 roky toho opravdu moc nebylo.dceri jsem teď nakoupila pár knizek a mám i kartičky zalaminovane :) tuhle onizkn bych darovala kamarádce, co mincí ceka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kontrastní knihu máme doma po prvním synovi jednu Černobíle pro nejmenší, pak ještě mantinel, který ovšem sloužil také jako rozkládací kniha ��. Syn oboje měl velmi rád. Druhý jakbysmet. Knihu bych dala nejlepší kamarádce, která teď čerstvě porodila.
    Jana.seidlova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Pro svého druhého prcka, který se vykulí na svět za pár týdnů, mám dvě kontrastní leporela - "Kontrastní zvířátka" a "Aha, mami! Tam je les". A taky jsem pořídila asi čtyři kontrastní hračky. Staršímu synovi budou na jaře dva a ten prožil start do života bohužel bez kontrastních leporel. To si ovšem už mnohokrát vynahradil, knížky u nás jedou mnohokrát denně, miluje je (a jsem zvědavá, jak dlouho mu to vydrží :-)

    OdpovědětVymazat
  4. U první dcera jsem nevěděla nic, takže klasická leporela. Synovi už jsem tiskla černobílé obrázky z internetu a lepila na postýlku. A nejmladší dcera měla už podobnou kontrastní knížku a dokonce montessori mobil Munari. V květnu se mi má narodit další synovec, tak v případě šťastného losu by knížka putovala k němu :-) Krásný den přeji! Jana Šaurová (helsis@seznam.cz)

    OdpovědětVymazat
  5. Měli jsme nějaké chrastítka v těchto barvách, knížka by byla jako dárek ;-)PavlikovaRenata@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Měli jsme látkové leporelo i knížku, teď bych ráda knížku jako dárek pro kamarádku. sarkyemail@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. s kontrastními hračkami jsem se poprvé setkala na návštěvě u kamarádky, která měla malou tříměsíční holčičku. Nadchlo mě to a pár jsem jich nakoupila pro své tenkrát rostoucí břicho, dnes už čtyřměsíčního hajdaláka. Ze zkušenosti vím, že se mu moc zamlouvají a rád u nich cvičil na bříšku :) kdybych vyhrála, darovala bych leporelko kamarádce, která očekává dítko. cervenkova.barbora@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, máme doma kontrastní látkovou knížku po dceři, teď ji podědil čtyřměsíční syn. Kdybych vyhrála, darovala bych sestřenici, která teď čeká první miminko. sramkova.kamila@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Cernobile hracky i leporela mame, pro prvni jsem lepila sama, pro druhou jsme neco dostali, neco jsem prikoupila, pac na tvoreni moc casu neni. Konkretne tuto knizku vybrala Rozka v knihovne pro Maru, tak ji tu mame pujcenou. Ja bych ji brala jako darek pro kamosku, ktera to ma za par ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Pro první dceru jsem neměla, vlastně jsem se začalo o tyhle všechny věci zajímat docela pozdě, což mě zpětně mrzí. Asi by bylo všechno trošičku jednodušší. Pro druhé dítě ale už mám připravenou černobilou "šahací" knížku My Soft-and-Cuddly Animals z bookdepository. Děkuji za další inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  11. Kontrastní hračky a knížky se mi moc líbí, ale zatím jsem našemu prvnímu miminku, které by mělo vykouknout na svět co nevidět žádné nepořídili. kleia@seznam.cz

    OdpovědětVymazat