čtvrtek 7. března 2019

Knihy pro děti / Velkoformátová leporela Rok v...

Miluju velkoformátová leporela beze slov a jsem vděčná, že mi do nich dorůstá další vášnivý čtenář. Matějkovi čteme taky prakticky od narození a hrozně ho tento společný čas baví. Někdy se do toho zapojí celá rodina a to je potom přidaná hodnota. Těchhle obřích a velmi odolných knih máme doma několik, každé dítě mělo ta svoje oblíbená a i pětiletá Klárka se k nim semtam vrací. Pamatuju si, že ta fascinace obrázky a všechno to prohlížení a dychtění po informacích naplno propuklo už kolem prvního roku. To se s těmito obry snídalo i usínalo. Někdy před rokem jsme si začali z knihovny nosit bestseller Rok v lese. Tuto knihu snad zná každý a Jakoubek si ji v knihovně vybírá opakovaně. To pak ležíme na koberci a zkoumáme, co se děje v lese v průběhu celého roku, měsíc po měsíci.
 

A tak jsem loni pořídila další dvě ze série "Rok v" natrvalo. Už jsou u nás jako doma a těším se, až si je budeme v zimě prohlížet pod peřinou s Matějem. Klárce a Kubíkovi se víc líbí Rok ve školce, mně naopak Rok na venkově. Dětem se líbí prostředí jim blízké, na mě líp zapůsobilo prostředí statku na vesnici. Jsem systematik a tato kniha mi přijde víc "uspořádaná".
 

 
 
Na začátku každé knihy je seznámení s postavami, které celou knihou procházejí. Děti je tak můžou na každé bohatě ilustrované dvojstraně hledat. Což je další plus těchto knih. Není to jen o čtení a vyprávění, bystrý rodič může pro děti přichystat mnoho hledacích a postřehových úkolů. Jsou to nejen krásné knihy, ale také skvělá vzdělávací aktivita.
 



 
Koncept obou leporel je stejný/podobný jako u Roku v lese, jen ilustrátoři jsou vždycky jiní. Není to myslím na škodu. Pokaždé jsou ilustrace nadmíru povedené.
 



 
Proč si myslím, že by velkoformátová leporela měl mít doma každý? Ta nejlepší slova, která dětem můžeme při čtení předat, jsou ta naše! Nikdy si se svými dětmi nepovídáme dost. Pořád můžeme mnohem víc. A tyhle knihy toto umí. Objevujte s nimi detaily a drobné vtípky ukryté ve velkých ilustracích
 

P.S. Chystá se další díl - Rok na trhu by měl v nakladatelství Host vyjít už letos v dubnu!
P.S.2 Nevím, jestli víte, ale na Hostu se neplatí poštovné ♥

4 komentáře:

  1. Dobrý den, tato leporela u nás také vedou a přiznám, že baví i mne a z Rok v lese jsem se mnohému priucila. A moc se mne líbí, že co čtenář, to jiný text. A na rok Na trhu se již moc těším, hádám, že zvlášť pro městské deti, které mají ta rajcata k dispozici celoročně, bude dost poučná. Pak v originále je ještě Rok ve městě a Rok v říši kouzel. Uvidíme, zda se jich dočkáme i v překladu. Přeji pěkný den, Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, taky me to prohlizeni moc bavi, nekdy me u toho deti vylozene rusi :)) trh bude super, mesto me taky laka, tak snad se do Hostu dostanou taky

      Vymazat
  2. Ja tato leporela take miluju, i kdyz musim rict, ze tak uplne odolna mi neprijdou. Treba Jaro, Leto... mi prijdou bytelnejsi.. Rozku fascinuje Rok ve skolce a urcite ji ho hodlam poridit ke dni deti, protoze od zari bude chodit. A diky o infu o postovnem, to jsem nevedela!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám leporela drží všechna pohromadě, jen ty miminkovský říkanky už máme v rozkladu, ty přece jen dostávaly zabrat nejvíc :) Myslím, že ta školková knížka je krásný dárek pro děti, co začínají chodit :) A já o tom poštovném taky nevěděla, do té doby než jsem posledně objednávala A. Mornštajnovou :)

      Vymazat