pátek 27. července 2018

Výtvarné sady Crayola

Pamatuju si to jako dnes. Klářiny první narozeniny a Chlupáč těsně předtím odjel na služebku do Francie. Mně přivezl hromadu makronek a Klárce vůbec první fixy. Byla jsem lehce vyděšená, ročnímu dítěti podle mě patří do ruky spíš pastelky, viděla jsem všechny ty počmárané zdi a nevypratelné oblečení. Nic z toho se nekonalo. Klárka byla jednak vždycky při malování velice ukázněná a jednak ty fixy, co jí přivezl, byly vodou omývatelné. A to jako fakt. Byla to sada osmi tlustých fixů Crayola Mini Kids a v ČR jsem je tehdy neregistrovala. Tyto fixy vydržely věčnost, dobré na nich je hlavně to, že mají "nezatlačitelný" hrot. Kuba je na tohle hotový expert, když začínal s kreslením, zničil spoustu fixek tím, že na ně prostě moc tlačil.
 

Jsem ráda, že za tu dobu se už Crayola dostala i do Česka a Albi v tuto chvíli nabízí velmi bohatý sortiment. Není to jen o pastelkách, voskovkách a fixech. Perfektní jsou jejich kreativní sady a kouzelné omalovánky.
 

 
Kouzelné omalovánky jsme poprvé vyzkoušeli na dovolené v Liberci. Cesta z Brna byla dlouhá, Klárka toho v autě už tolik nenaspí a zábava musí být pestrá. Kreslí si ráda, jenže poslední věc, co chci, je počmáraná autosedačka. Základem úspěchu byl motiv Ledového království, protože chtě nechtě, Elsa vládne všemu! Velké omalovánky mají 18 stran, jsou na speciálním papíře a bylo k nim 5 kouzelných fixů. Kouzlo spočívá v tom, že tyto fixy kreslí jen na tomto speciálním papíře. Jinak se zdají být průhledné. Pro mě super alternativa malování na cesty. Pro domácí použití asi celkem zbytečné, ale v autě nebo letadle (popřípadě v bílých peřinách) je oceníte.
 


 
Kubík má zase radost z kreativní sady pro nejmenší, která kromě tlustých voskovek a výše zmíněných fixek obsahuje také pracovní sešit a několik archů samolepek. Lepení ho teď začalo hodně bavit, prolepili jsme se večery v Chorvatsku a zdárně pokračujeme i doma. Hrozně se na to soustředí a je u těchto činností k sežrání. V sešitku jsou velmi jednoduché obrázky k vymalování, potom nějaké obkreslování linek, a nakonec lepení barevných tvarů a taky zvířat do jejich prostředí. Sada je určena pro děti 1-3 roky.
 




 
Na Klárku čeká pro změnu velká razítkovací sada, kterou dostane ke svátku. Často už s výkresy vymýšlí nadstandardní úkony, ráda k tomu něco vystřihne, nalepí, orazítkuje nebo používá raznice. Myslím, že tohle by ji mohlo bavit. Sada 20 farmářských razítek, dvoubarevný razítkovací polštářek a voskovky. Za pomoci těchto obrázků si může dítě (4+) tvořit typické výjevy ze statku. Jsem trochu zvědavá, jak se jí bude s těmito razítky pracovat, jsou gumová a ty větší jdou nacvaknout na takový držáček skrz lepší úchop. Menší asi ne, s těmi se pracuje jen tak.
 



 
Tato kreativní zábava nikdy nezklame, je dobrým a přitom užitečným dárkem, člověk má pocit, že nekupuje úplné blbosti. Knížky a věci k tvoření jsou u nás základem každých narozenin, svátků a Vánoc. Snad z nich děti mají aspoň takovou radost, jako já :)

4 komentáře:

  1. pro děti určitě super, to naše si ještě nějakou dobu počká
    V3ronika life

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jsem dostala sve prvna Crayoly pred triceti lety z USA, byly vonave a byly super, myslim, ze jsem je vyhodila az pred par lety pri stehovani, z nostalgie jsem je uchovavala. Lepeni u nas uz take frci nejakou dobu a malovani cimkoliv. Ale musim pochvalit i znacku Stabilo, jejich pastelkovoskovky, ktere cmaraji krasne i na sklo, jsou vyborne a fixy maji take skvele ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, Stabilo je taky naše oblíbená značka, myslím, že tady na blogu taky něco je. Ty jejich tlusté Woody pastelky/voskovky jsou perfektní, Kuba po nich dodnes šahá jako první. A fixy máme taky, plus pastelky Trio, které jsou krásně syté a hlavně se nelámou. Já už nesnáším ty "laciné" pastelky, které děcku jednou spadnou na zem a skončily, navíc ty barvy nemají dost pigmentu. A vypadaly ty Crayoly stejně i před třiceti lety? :)

      Vymazat