úterý 31. července 2018

Knihy pro děti / Jeho královská maličkost

Mám pro vás tip na úžasnou dětskou knihu, která je tak neuvěřitelně pravdivá, naprosto výstižná a dětsky jednoduchá, že byste ji měli mít doma, pokud se bojíte sebemenší sourozenecké rivality. Kniha s nevinným názvem Jeho královská maličkost (Sally Lloyd-Jones, ilustrace David Roberts) z Nakladatelství 65. pole v sobě ukrývá kruté poselství. Co se stane s citlivou dětskou duší malé princezny, když na svět přijde někdo menší, roztomilejší a na první pohled oblíbenější, zkrátka malý král?


Vtipné podání nelehkého životního údělu holčičky Mariánky, které do života nečekaně vstoupí bratr Vilík. A jí se začne bortit svět. Na všechno je sama, nikoho nezajímá, všechnu práci musí odčinit jen ona. Chudinka nebohá. Celý příběh je s dětským humorem popisován právě Mariánkou, takže o zábavu je postaráno.






Kniha je výrazná svými povedenými ilustracemi v retro stylu, které pomáhají dokreslit atmosféru královského dvora. Textu je tak akorát pro zhruba tříleté děti, dominují však obrázky. Na ilustracích jde krásně vidět rozpor mezi dětským pohledem na věc a dospěláckou skutečností. Děti sice mají sklony k přehánění, nicméně situaci jejich pohledem neuvidíme nikdy. Stejně jako jim nevidíme do jejich duší.



Líbí se mi i samotný happyend, kdy Mariánka v den oslavy prvních narozenin svého brášky zjistí, jak se věci mají. Že ji brácha bezpodmínečně miluje a že ona sama je pro něj velkým přínosem.


 
Je to moc fajn knížka. Jedna z nejhezčích, co máme v tuto chvíli doma. Není špatné se zamyslet nad tím, jak těžké to pro staršího sourozence musí být. Myslím, že takhle nějak to totiž doopravdy ti prvorození vidí, tak ty jejich pocity nepodceňujme.

Žádné komentáře:

Okomentovat