pondělí 16. července 2018

Knižní výzva / Stalker

Titul: Stalker
Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2014
Počet stran: 573
 
Anotace

Policii někdo pošle krátké video, natočené přes okno, na kterém si neznámá žena obléká punčocháče. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku dovede vyšetřovatele k pastorovi Rockymu Kyrklundovi, který byl před devíti lety odsouzen za násilnou vraždu k nařízené psychiatrické péči. Sám si ovšem z události nic nepamatuje - při autonehod utrpěl vážné poškození mozku, projevující se silnými výpadky paměti. Zatímco však Rocky dosud pobývá na uzavřeném psychiatrickém oddělení, policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se děje, ovšem komisařka Margot Silvermanová je přesvědčená, že se jedná o sériového vraha. A Joona Linna před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.


Recenze

Thrillery jsou moje. Baví mě, i když jich je tak strašně moc. A hodně se to všechno opakuje. Proto je vždycky fajn, když autor - respektive tady autoři - obtočí napínavý příběh kolem nějakého hodně aktuálního tématu. Kolem něčeho, co hýbe společností, co nám nedá spát, co slyšíme dnes a denně ve zprávách. Tady se jedná o hodně vyhrocenou verzi stalkingu a proto myslím, že krimi znepokojí hlavně ženy. I když tady je to možná trochu jinak...

Příběh je vystavěn do velkolepého strhujícího a čtivého díla, kdy se na sebe skládají kostky strachu a napětí. Žádný zdlouhavý rozjezd, žádná zbytečná slova, hodně akce a psychologie. Děsivé vraždy, které spolu jasně souvisejí, a policie to dlouho odmítá, celková policejní bezradnost a neochota připustit jiný názor je trochu předpojatá.

Závěr je i tady vyšroubován trochu do absurdity, odhalení identity pachatele ve mě vyvolává pocit pochybností nad lidskými superschopnostmi, ale možná, pokud je tělo hnáno tak silnou a chorou myšlenkou, je schopné opravdu všeho.

Joona Linna je můj hrdina. Má svoje mouchy, je divný, zchátralý a samotářský, i tak mi je sympatický. Proto čtu všechny knížky, které s ním manželské duo zatím vydalo. Hypnotizér byla tuším první severská krimi, kterou jsem kdy četla, a od té doby vím, že s Keplerem vedle nešlápnu. Knihy ze série s Joonou čtu vždycky s nějakým odstupem a pak se trochu ztrácím v souvislostech ohledně jeho života (stejný problém mám i s Harry Holem).

Román je bezesporu svým tématem znepokojující, hlavní nit je lehce uvěřitelná. Když už jsem byla přesvědčená, že vím "kdo", po pár stranách jsem zjistila, že je to jinak. Autoři vás chytře vedou tam, kam sami chtějí, nechávají vodítka i falešné stopy, ale vraha asi neodhalíte dřív, než oni sami budou chtít. To Lars Kepler fakt umí na jedničku.

Žádné komentáře:

Okomentovat