pondělí 23. dubna 2018

Knihy pro děti / To nejlepší o barvách

Už hrozně dlouho mám rozepsaný tento příspěvek. Příspěvek o dětských knihách, příspěvek o dětských knihách trošku jinak. Nebude to recenze jedné knihy, ale můj výběr nejhezčích knížek, které mají za úkol jediné: pomoct dětem rozeznávat barvy. Na trhu jich je spousta, některé jsou povedenější než druhé. Některé jsou veršované, jiné jen obrázkové. Viděla jsem jich už mnoho, toto jsou moje čtyři nejoblíbenější ♥
 

Pro nejmenší
 
S poznáváním barev můžete začít brzo. K tomu, abyste se mohli do objevování pustit s fakt malými dětmi, je potřeba vybrat odolnou knížku. Nejlepší zkušenost mám s leporely z edice MiniPEDIE od Svojtky. Kniha Objevujeme svět! Barvy je bytelná, líbivá a interaktivní. Má různé posouvací a otáčivé prvky a ač se jedná o pouhých pár stránek, Kubík ji měl svého času nejraději. Kromě čtení a učení se, děti procvičí i jemnou motoriku.
 



 
Nejkrásnější
 
Zatím jsem nenašla líp ilustrovanou knihu zaměřenou na barvy než je velkoformátová Big Book of Colours z nakladatelství Usborne, jejichž knihy objednávám přes FB u Rainbow Children's Bookshelf. Tuto mezinárodně oceňovanou knížku jsme měli doma už dvakrát půjčenou z knihovny a stejně přemýšlím, že ji koupím i domů, tak moc se mi líbí. Je doslova nacpaná barvami, není proto určena jen těm, co s nimi začínají. Kromě základních barev v nich děti najdou i příměry jako je kanárkově žlutá nebo lososová, ale taky míchání a ladění barev.
 



 
Nejpestřejší

 
Tuto knihu už jsem jednou na blogu nakousla v souvislosti s její sestrou o počítání. Je původem finská, česká verze z nakladatelství Baobab nese to nejjednodušší jméno Barvy. Velmi jednoduché, přitom veselé ilustrace děti zaujmou, stejně jako tématicky laděné dvojstrany a odklápěcí okénka s malými úkoly. Zabaví se tak děti různých věkových skupin.
 



 
Nejnápaditější
 
Povedené a netradiční leporelo My Very First Book od Colours dostal Jakub k Vánocům a je to jedna z těch artových knížek. Každá strana je horizontálně rozdělena na dvě půlky a děti mají za úkol otáčením listů přiřazovat k předmětům odpovídající barvu. Světoznámý Eric Carle jako vždycky vytvořil nezaměnitelné ilustrace. Já ji kupovala v zahraničním eshopu, seženete ji ale i v Česku.
 



2 komentáře:

  1. Pro mě je na prvním místě od Svojtky: Já rostu - hraju si a poznávám barvy. To je ta nejkrásnější knížka, jakou jsem kdy viděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikol, děkuju za tip. Tuto edici jsem měla v oku, nakonec nepořídila, ale jedno je jasné, Svojtka nikdy nezklame :)

      Vymazat