pátek 30. března 2018

Chytrá hra / Kooperativní hra pro nejmenší Malá spolupráce

Pořád hledám na trhu společenské hry, které si doma zahrajeme všichni. Hry, které budou bavit jak čtyřletou Klárku, tak dvouletého Kubíka. Jakub totiž neustále vyhledává společnost své sestry a chce dělat všechno s ní. U skládání puzzle ji akorát prudí, o Duplo se za chvíli začnou přetahovat a při kreslení mají potřebu jeden druhému všechno nekompromisně komentovat. Společné hraní hry je něco, co je ve vteřině stmelí a uklidní. Navíc do toho šikovně zaangažují i mámu s tátou. Hledám hru jednoduchou, rychlou a nenáročnou na pozornost. O některých jsem na blogu už psala (jako první stolní hru vždycky ráda doporučuju Zajíček v své jamce) a další budou brzy následovat. Dnes vám ukážu jednoduchou kooperativní hru Malá spolupráce, která je doslova k sežrání. Francouzská značka Djeco totiž na trh přinesla pár roztomilých her, které zaujmou každé dítě svým hravým zpracováním.
 

Minulý rok jsme na Festivalu kreativního hraní s Klárkou objevily nějakou hru, která se svým principem velmi podobala hře Malá spolupráce. Akorát se hrála s ovcemi. Kláru to moc bavilo. Když jsem před Vánocemi hledala dárky, narazila jsem na tuto hru a bez váhání ji pod stromeček zařadila. Dostal ji teda Kuba, protože jsem si byla jistá, že to pro něj bude.
 
 
Hra je kooperativní, to znamená, že hráči nesoupeří mezi sebou, ale mají společný cíl (což mi přijde pro malé děti fajn). Buď se zadaří a všichni vyhrají, nebo to společně projedou. U této hry tedy nedochází k uraženému opouštění místnosti ani k srdceryvnému pláči.
 

 
V krabici najdete 4 gumová polární zvířátka, tři hrací desky, kostku a 6 dřevěných pilířů. Jedna hrací deska zobrazuje ledovou kru s rybářskou dírou, druhá deska zase ledovou kru s iglú, třetí představuje plovoucí kru. Tato plovoucí ledová kra se postaví na 6 ledových pilířů mezi ostatní hrací desky a hra může začít. Zvířata stojí u rybářské díry a potřebují se dostat přes "most" do iglú. Hráči postupně hází kostkou, na které je buďto symbol mostu, iglú nebo ledových kostek. Když na kostce padne most, jedno zvíře se může přesunout na ledový most. Když padne iglú, jedno zvíře z mostu může do iglú a je zachráněno. Padne-li strana s ledovými kostkami, jeden pilíř se zpod mostu vytáhne a ten se postupně stává méně stabilním. Mise je jasná - Save the animals!
 
 
Musím říct, že spíš prohráváme než vyhráváme, ale děcka to pořád děsně baví. Zvířata svádí k tomu, aby si s nimi bylo hráno, samotnou hru tak doprovázejí vtipné a moudré komentáře, např.: "Kubí, první zachraňme zajíčka, každý přece ví, že zajíc neumí plavat, že ne, mami?". 
 
 
Pěkná hra, která stojí za zvážení, pokud přemýšlíte nad nějakou nesložitou společenskou zábavou. A mrkněte i na druhou variantu hry - Malá akce, kde jde zase hodně o jemnou motoriku a trpělivost.

4 komentáře:

  1. Děkuji za tip, hra vypadá moc hezky. Píšu si ;-) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je vážně bezvadná a líbí se mi ten princip, že nikdo nikoho nemusí porážet :)

      Vymazat
  2. Myslíte, že by se hra hodila i pro děti od pěti let?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, hra je to sice krásná, nicméně velmi jednoduchá. Moje šestiletá si ji zahraje s mladším bráchou, ale už jí nedává moc přidanou hodnotu. Jako primárně pro pětiletou už bych koupila něco složitějšího. J.

      Vymazat