úterý 1. srpna 2017

Knižní výzva / Ten, kdo stojí v koutě

Titul: Ten, kdo stojí v koutě (The Perks of Being a Wallflower)
Autor: Stephen Chbosky
Nakladatelství: Brio
Rok prvního vydání originálu: 1999
Počet stran: 214
Seženete v internetovém knihkupectví Martinus.cz

Anotace

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.


Recenze

Tato knížka je bezesporu výjimečná. A já vůbec nedokážu říct, čím. Nevím, co je na ní tak průlomového, že ji četly miliony lidí na celém světě. Ale ani když nedokážu pojmenovat Ten důvod, nepochybuju ani vteřinu o tom, že to tak je. Je to jedna z nejmoudřejších knih, co mám v knihovně. Je to přesně ten typ knihy, u které si přejete, aby byla nekonečná. Aby nikdy neskončila. Prosíte autora o další stránky, o další dějové zvraty, o další Charlieho dopisy. Bohužel jak na potvoru je tato knížka fakt krátká. Nezbývá proto nic jiného, než ji číst znovu a znovu. Věřím, že s každým přečtením v ní člověk najde nová poselství.

Život na střední není jednoduchý, zvlášť pro někoho jako je Charlie. Malý, přemýšlivý a inteligentní podivín, snílek, tak trochu šprt. Kombinace na jednu stranu velmi prostého a na druhou stranu tak moc komplikovaného teenagera je zajímavá. Nejmladší ze tří sourozenců, kteří jsou navíc úspěšní a v kolektivu oblíbení, takže je Charlie pořád v jejich stínu, nejen ve škole, ale i doma. Naštěstí Charlie potká Patricka a Sam. A ti ho zachrání. Anebo zachrání on je?

Hrozně silný příběh. Dojemný. A smutný. Chtěli byste se přenést do knihy a Charlieho aspoň obejmout při každém jeho záchvatu pláče. Musím říct, že celou dobu budete žít ve "sladkém" nevědomí, co to vlastně s Charliem je. Budete nad tím dumat a vymýšlet svoje teorie. A na konci budete rádi, že se pravdu dovídáte, zároveň ale budete prosit, aby to bylo všechno jinak. Tak to je. Život je někdy takový. Mě finále dostalo na kolena, málokdy mě nějaká kniha tak překvapí.

Kniha je o tom, jak je vzácné jen tak stát v koutě a pozorovat, jak všechno kolem běží. "Vidíš věci kolem sebe. Mlčíš o nich. A rozumíš." Tahle myšlenka je jedna z těch, co si zapamatujete. Někdy vám přijde, že Charlie neví o životě lautr nic, jindy máte pocit, že vidí i to, co jiní ani netuší. Kniha o změně. O odvaze vykročit. O tom nebát se být jiný. O přátelství. O dobru. O zlu. O tajemství. O naději.

Kniha byla pro mě tak velkým zážitkem, že jsem si hned po přečtení stáhla film (Charlieho malá tajemství). Chtěla jsem vidět, jak se toho zhostili filmaři, navíc, když režíroval sám autor. Toto normálně nedělám - buď film nebo kniha. Nerada to míchám, protože se vždycky v jednom či druhém zklamu. Tady to bylo jiné. Nějak se mi to dobře propletlo v jeden dokonalý příběh. Zapadlo to, jako jednotlivé dílky puzzle. V knize samozřejmě víc pracuje fantazie, to jak si představujeme postavy, místa a situace, je jedinečné. Na druhou stranu herecké obsazení bylo úžasné a oproti Charliemu v mých myšlenkách byl ten filmový Charlie dost velký fešák :)

Já jsem se do Charlieho platonicky zamilovala, knížku přečetla jedním dechem, film zkoukla v hluboké noci, abych na něj měla klid. Nemůžu na něj vůbec přestat myslet. Tolik moudrých slov si potřebujeme poslechnout všichni. Několikrát...

"Charlie, každý přijímá takovou lásku, jakou si podle svého názoru zaslouží." - Bill

4 komentáře:

  1. Souhlasím do posledního písmenka, moje srdcová kniha a film je TOP! Také nepreferuji kniha-film, většinou pak na jednom nebo druhém hledám chyby, ale tady se to povedlo. Tak milé a přitom tak moudré...
    Jana z https://maleeradosti.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to ráda slyším. Ano, i já tady cítím to dokonalé propojení knihy a filmu. Ale rozhodně bych všem doporučila prvně knihu! J.

      Vymazat
    2. A navíc to zítra večer dávají na ČT :-D Úkol bude jasný, zahnat děti do postele a dát si nohy nahoru :-)

      Vymazat
    3. Ha, zdálo se mi, že jsem to někde zahlídla :) No jasné, povinná kultura!

      Vymazat